Neispunjeno

Škola u naselju Šip nije završena do kraja 2020. godine

Završetak radova na izgradnji osnovne škole na Šipu najavljivan je za kraj 2019, a onda i za kraj 2020. godine. Iako rok nije ispoštovan i škola neće biti završena u ovoj godini, u saopštenju na web stranici Općine Centar navodi se da je riječ o jednoj od “najbrže izgrađenih škola u poslijeratnom periodu”.

Kamen temeljac za izgradnju osnovne škole na Šipu položen je u septembru 2016. godine u prisustvu tadašnjeg predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića, tadašnjeg premijera KS-a Elmedina Konakovića, dok je Nedžad Ajnadžić tada prisustvovao u svojstvu predsjedavajućeg Općinskog vijeća Centar, ali i kao kandidat za načelnika Općine Centar.

Dobro je da su svi imovinsko-pravni odnosi završeni, kao i da postoji urbanistička dozvola za gradnju. Ova investicija vrijedna je oko 6,7 miliona KM i planirano je da se realizira u tri koraka, a možda i u manje njih.

Nedžad Ajnadžić, 22. 9. 2016.

Početak radova ozvaničen je godinu kasnije, 1. avgusta 2017. godine, kada je Konaković, kako se navodi u saopštenju Ministarstva obrazovanja KS-a, rekao da očekuje da škola bude gotova za dvije godine. Tada je najavljeno da bi prva faza završetka glavnih građevinskih radova na dva od tri bloka škole trebala biti gotova do kraja marta 2018.

Godinu nakon početka gradnje, Ajnadžić je posjetio gradilište skupa sa visokim zvaničnicima stranke SDA, kada je rekao da vrijednost projekta iznosi devet miliona KM i da očekuje da će izgradnju u narednoj godini privesti kraju.

Na ovaj projekat sam iznimno ponosan jer je bio dio moje kampanje, rekao sam da ćemo ga graditi i evo, radimo. U narednoj godini ćemo ga privesti kraju.

Nedžad Ajnadžić, 24. 8. 2018.

Ipak, u narednoj godini je tek dogovorena izgradnja bloka C.

U narednih petnaestak dana očekujemo okončanje tenderske procedure za izbor najpovoljnijeg izvođača radova za izgradnju bloka C. Užurbano radimo, a siguran sam da će ova finansijska dinamika Općine i Kantona rezultirati okončanjem radova do kraja naredne godine.

Nedžad Ajnadžić, 3. 6. 2019.

Nakon provedenih procedura, u septembru 2019. godine započela je izgradnja bloka C.

Nedžad Ajnadžić i ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Anis Krivić posjetili su gradilište škole na Šipu 15. jula 2020. godine.

Govoreći o projektu, Ajnadžić je ponovio da očekuje da će projekat biti završen do kraja 2020. godine.

Vrijednost ovog projekta je nešto više od devet milion KM i naše ambicije su da ovaj projekat sa radovima okončamo do kraja ove kalendarske godine. Bilo bi dobro da nadležno ministarstvo obezbijedi najmanje milion KM rebalansom kantonalnog budžeta.

Nedžad Ajnadžić, 15. juli 2020.

U oktobru 2020. godine na stranici Općine Centar objavljeno je saopštenje u čijem naslovu stoji da se završetak izgradnje škole na Šipu očekuje u sljedećoj godini, bez spominjanja konkretnog razloga za prolongiranje završetka radova.

Iako nije ispoštovan rok za završetak gradnje, koji je prolongiran sa 2019. na 2020. godinu, u saopštenju se navodi da je riječ o “najbrže izgrađenoj školi u poslijeratnom periodu”, kao i nova procijenjena vrijednost izgradnje škole.

Imajući u vidu da je procijenjena vrijednost izgradnje škole 10,5 miliona KM, kao i vrijeme trajanja izgradnje drugih školskih objekata u Kantonu Sarajevo u prethodnom periodu, može se sa sigurnošću reći da je ovo jedna od najbrže izgrađenih škola u poslijeratnom periodu.

Saopštenje za javnost, Općina Centar, 22. 10. 2020.

Iako je početna procjena vrijednosti projekta iznosila 6,7 miliona KM, prema posljednjoj zvaničnoj informaciji, troškovi su porasli za blizu četiri miliona KM. Samo od jula do oktobra vrijednost projekta je porasla sa “nešto više od devet miliona” na 10,5 miliona, kako je navedeno u saopštenju.

S obzirom na to da izgradnja osnovne škole na Šipu nije završena do kraja 2020. godine, obećanje Nedžada Ajnadžića da će projekat biti završen do kraja godine Istinomjer ocjenjuje kao neispunjeno.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!