Ispunjeno

Uređenje kosog lifta na Ciglanama

Opštine: Centar Sarajevo

Kosi lift Ciglane.

Obrazloženje

Kosi lift u naselju Ciglane pušten je u funkciju krajem februara 2019. godine.

Izvor: Projekti i programski ciljevi Nedžada Ajnadžića

Kosi lift je bio u izuzetno lošem stanju i nije u funkciji od 31.12.2017. godine.  Prema procjenama, dnevno se ovim liftom prevozilo i do 1.000 stanovnika/ca ovog naselja, pretežno starijih osoba, a kada lift nije funkcionisao, građani/ke su prinuđeni pješačiti stepeništem.

Nakon što su riješeni imovinsko pravni problemi, Općina Centar je 20. aprila 2018. godine raspisala međunarodni tender za izbor izvođača radova, koji je okončan u augustu ove godine. Za izvođača radova izabran je konzorcij kojeg čine firme “Euro Prost” d.o.o. Gračanica i “Džekos” d.o.o. Sarajevo. Ajnadžić je tada najavio da će radovi na izgradnji lifta biti okončani do kraja godine.

Kosi lift je velika potreba za stanovnike ovog naselja. Bilo je puno administrativnih zapreka uvažavajući činjenicu da nisu bili riješeni imovinsko-pravni odnosi. Danas smo potpisali ugovor sa odabranim izvođačem radova, a od naredne sedmice krećemo sa radovima na demontaži stare konstrukcije. Očekujemo da ćemo po okončanju projekta dobiti moderan lift, što građani Ciglana i zaslužuju. Iskreno se nadam da će do kraja ove godine radovi na izgradnji lifta biti okončani.

Nedžad Ajnadžić, 03.08.2018.

Načelnik Ajnadžić, gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, ministar saobraćaja KS Adnan Šteta, direktor Zavoda za izgradnju KS Mirza Hulusić i stanovnici ovog područja danas su po prvi put koristili novi kosi lift. Prema riječima načelnika Ajnadžića izgradnja kosog lifta je završena, ali preostalo je još posla da se uradi kako bi projekat bio u potpunosti zaokružen.

Mi smo dali obećanje da će izgradnja biti završena do kraja 2018. godine i obećanje je ispunjeno. Danas sam i sretan, ali i tužan. Sretan jer je kosi lift izgrađen, ali tužan jer nismo riješili pitanje upravljanja kosim liftom. Nadam se da ćemo u narednih nekoliko dana riješiti i to pitanje i zajedno sa ministrom Štetom i gradonačelnikom Skakom pronaći pravno lice koje će upravljati kosim liftom. S obzirom da nismo uspjeli formirati firmu Općine Centar naš zahtjev je da upravljanje kosim liftom preuzme pravno lice čiji je osnivač Grad Sarajevo ili firma Gras.”

Nedžad Ajnadžić, 31.12.2018.

Kosi lift pušten je u funkciju krajem februara 2019. godine, a cijena karte iznosi 0,50 KM.

Projekt obnove lifta je koštao više od milion KM, a finansiran je zajedničkim sredstvima Općine Centar i Vlade Kantona Sarajevo.

 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!