Ispunjeno

Izmještanje “Zvjezdanog puta” nastavlja se uz saradnju sa autorom

Nakon što su radovi na uklanjanju skulpture “Zvjezdani put”, njemačkog autora Helmuta Lutza iz sarajevskog parka Hastahana u Općini Centar, započeli bez ikakve najave i stručnog nadzora, što je izazvalo oštre reakcije i proteste građana, općinski načelnik Nedžad Ajnadžić je nakon obustavljanja radova, obećao da će oni biti nastavljeni isključivo uz stručni nadzor i saradnju sa samim autorom.

Ajnadžić je u svom pismu autoru, koji se saznavši za uklanjanje svoje skulpture obratio domaćoj javnosti, obećao da se izmještanje skulpture neće nastaviti bez saradnje sa Ambasadom Savezne Republike Njemačke i autorom.

Posebno želim da naglasim da bez saradnje sa Ambasadom Savezne Republike Njemačke i autora “Zvjezdanog puta“ Helmuta Lutza nećemo nastaviti sa aktivnostima kada je u pitanju izmještanje instalacija.

Nedžad Ajnadžić, 10. august 2020.

Podsjećamo, informacija o demontaži skulpture koja se provodi bez ikakvog nadzora objavljena je 5. augusta 2020. godine na Facebook stranici “Hastahana park”, koju vode građani koji se zalažu za očuvanje zelene površine u ovom parku. Nakon što je informacija dospjela u javnost organizovani su i protesti građana koji su izrazili svoje protivljenje uklanjanju same skulpture, kao i načinu na koji se ono vrši. Za uklanjanje svoje skulpture “Zvjezdani put” autor Helmut Lutz saznao je od okupljenih građana, te se domaćoj javnosti obratio dan kasnije, pismom u kom je između ostalog naveo i da nije upoznat sa uklanjanjem skulpture. Istinomjer se ovim slučajem bavio u augustu ove godine kada je potez načelnika Ajnadžića ocijenio kao nedosljedan.

Helmut Lutz je obraćajući se javnosti u Sarajevu 6. augusta, ponudio i besplatnu pomoć svog sina.

Sada, pak, očekujem informaciju od instiucija grada Sarajeva. Za obnovu nudim besplatnu pomoć koju bi pružio moj sin Clemens, koji veoma dobro poznaje ovo djelo.

Helmut Lutz, 6. august 2020.

Tako je dva mjeseca nakon što je uklanjanje skulpture nestručno započeto pa obustavljeno, u Sarajevo stigao Clemens Lutz, sin autora instalacije, koji sa načelnikom Ajnadžićem, njegovim saradnicima i, kako je navedeno, “članovima tima za izmještanje umjetničke instalacije” razgovarao o aktivnostima koje je potrebno provesti kako bi se pomenuta instalacija privremeno izmjestila. Navedeno je i da su nakon sastanka sudionici obišli lokalitet na kojem je instalacija smještena, kao i neke od potencijalnih lokacija za njeno privremeno izmještanje.

Ajnadžić je s tim u vezi rekao da će lokacija biti zajednički odabrana, a Lutzu je uručio i Odluku o formiranju tima za izmještanje umjetničke instalacije “Zvjezdani put”.

Drago mi je da imamo priliku razgovarati o onome što je nama esencijalno važno. Kao odgovorna administracija želimo pažljivo pristupiti ovom poslu uz asistenciju stručnjaka kako bismo zbog građevinskih radova na lokalitetu gdje se instalacija nalazi privremeno premjestili instalaciju na neku drugu lokaciju, a o izboru lokacije želim da odluku donesemo zajedno. Ovu priliku svakako želimo iskoristiti i kako bi popravili oštećenja na instalaciji, a spremni smo obezbijediti novčana sredstva za tu namjenu.

Nedžad Ajnadžić, 6. oktobar 2020.

Da će saradnja na izmještanju “Zvjezdanog puta” biti nastavljena potvrdio je i Clemens Lutz.

Radujem se da ćemo zajedno raditi na privremenom izmještanju instalacije, a koristim priliku da kažem da sam ovu instalaciju oko dvadeset puta razmontirao i opet montirao na drugu lokaciju, a sa timom koji je formiran siguran sam da će to biti veoma uspješno. Znam da bi moj otac bio najsretniji da je lično mogao doći u Sarajevu, ali zbog godina i zdravstvenog stanja nije bio u mogućnosti. Sretan je da smo na ovaj način uspjeli riješiti problem, i da će se nakon privođenja zemljišta krajnjoj namjeni instalacija ponovno vratiti na Hastahanu koja je za nas jako simbolična.

Clemens Lutz, 6. oktobar 2020.

S obzirom na to da će, kako je prethodno i najavljeno, privremeno izmještanje skulpture “Zvjezdani put” biti nastavljeno u saradnji sa njenim autorom, Istinomjer će obećanje načelnika Općine Centar ocijeniti kao ispunjeno.

 

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!