Ispunjeno

Podrška projektima vantjelesne oplodnje

Opštine: Centar Sarajevo

Podrška projektima vantjelesne oplodnje.

Obrazloženje

Tokom mandata načelnika općine zabilježen je značajan napredak na ispunjavanju ovog obećanja.

Izvor: Projekti i programski ciljevi Nedžada Ajnadžića

Općina Centar je postala i prva lokalna zajednica u Federaciji Bosne i Hercegovine koja je tokom 2017. godine odlučila podržati vantjelesnu oplodnju. Načelnik Općine Centar Sarajevo, Nedžad Ajnadžić donio je početkom godine Pravilnik o raspodjeli novčanih sredstava za sufinansiranje troškova za pružanje usluga vantjelesne oplodnje. Na osnovu Pravilnika Općina sufinansira dva postupka vantjelesne oplodnje ženama do 40 godina i ženama preko 40 godina starosti dva pokušaja iznosom do 50 posto od ukupne cijene troškova vantjelesne oplodnje.

Sufinansiranje troškova vantjelesne oplodnje se realizuje putem općinske Službe za rad, socijalna pitanja, zdravstvo, izbjegla i raseljena lica, i ima za cilj stvaranje što optimalnijih uslova za podizanje nataliteta koji posljednjih godina pada.

Pravilnikom o raspodjeli novčanih sredstava za sufinansiranje troškova za pružanje usluga vantjelesne oplodnje su utvrđeni uvjeti, visina pomoći i način ostvarivanja prava na dodjelu te vrste novčane pomoći stanovnicama općine Centar koji su u bračnoj ili vanbračnoj zajednici. Pravilnikom je propisano da će Općina sufinansirati tri postupka vantjelesne oplodnje ženama do 40 godina starosti. Visina troškova se kreće od 1.000 do 3.000 KM. Ženama preko 40 godina života Općina Centar sufinansira dva pokušaja iznosom do 50 posto od ukupne cijene troškova vantjelesne oplodnje, gdje najveći izdvojeni iznos može biti do 2.500 KM.

Više na web stranici Općine Centar

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!