Analize

Istinomjer tokom mjesec dana pandemije COVID-19

Prošlo je već više od mjesec dana od kada su se u BiH počele uvoditi posebne mjere usljed pandemije novog koronavirusa, a koje se odnose na sve segmente života u BiH – od mjera za kretanje stanovništva, preko onih koje se odnose na sprječavanja širenja lažnih vijesti i izazivanja panike u javnom prostoru, pa sve do mjera koje bi trebale ublažiti negativne ekonomske posljedice. Istinomjer se u proteklom periodu bavio brojnim temama povezanim sa pandemijom COVID – 19, a u nastavku donosimo pregled nekih od najzanimljivijih tekstova iz proteklog perioda.

Policijska kontrola na entitetskoj granici

Ni vrijeme pandemije u BiH nije prošlo bez političkih tenzija, pa je tako član Predsjedništva BiH i prvi čovjek SNSD-a, Milorad Dodik izjavio da je, u kontekstu uvođenja novih mjera u borbi protiv koronavirusa, vrijeme da se i na entitetsku liniju razgraničenja postave punktovi policije Republike Srpske. Na ovu izjavu reagovao je ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH, Aljoša Čampara, koji se pozvao na Ustav BiH u kom je navedeno: “Nijedan entitet neće provoditi bilo kakvu kontrolu na granici između entiteta.” Više o ovoj temi čitajte OVDJE.

Maske, rukavice, šatori i građanska prava i slobode

Vlada Republike Srpske usvojila je tokom trajanja vanredne situacije zbog pandemije COVID – 19 između ostalih i mjere kojima je omogućeno kažnjavanje onih koji, prema mišljenju MUP-a RS, iznose ili prenose lažne vijesti, odnosno tvrdnje u javnosti a kojima se izaziva panika. Već u narednim danima uslijedile su i prve prekršajne prijave protiv osoba u ovom entitetu, a svoju zabrinutost uvedenim mjerama iskazali su, kako predstavnici domaćih medija, tako i predstavnici međunarodne zajednice u BiH koji su ukazali da niti jedna mjera ne bi smjela narušavati osnovne građanske slobode. Više o ovoj temi čitajte OVDJE.

Nedugo nakon uvođenja vanredne situacije u ovom entitetu je proglašeno i vanredno stanje. Komentarišući najavu predsjednika SNSD-a, Milorada Dodika o održavanju sjednice Narodne Skupštine Republike Srpske (NSRS) na kojoj je to zakonodavno tijelo trebalo donijeti Odluku o proglašenju vanrednog stanja za teritoriju Republike Srpske, predsjednik SDS-a Mirko Šarović najavio je da će politička partija na čijem je čelu glasati protiv, što se u konačnici i desilo, pa je Istinomjer Šarovićevo obećanje ocijenio ispunjenim.

Vlasti u FBiH ustrajne su na tome da je nošenje maski i zaštitnih rukavica, kao i sve ostale mjere zabrane i ograničenje kretanja zbog novog koronavirusa obavezno, a proteklih dana u javnosti se najviše polemisalo oko toga da li je kažnjavanje za nenošenje zaštitne maske opravdano, s obzirom na stav i preporuku Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). Sa druge strane Istinomjer je nakon proglašenja ovih mjera obratio pažnju na javne i medijske istupe zvaničnika na svim nivoima vlasti u FBiH, u kontekstu poštovanja mjere o obaveznom nošenju zaštitne maske ili šala.

Polemiziralo se i o opravdanosti zahtjeva za objavom spiskova osoba koje se nalaze u izolaciji. Zahtjevi ove vrste došli su sa svih nivoa vlasti u BiH, te su se u javnosti pojavili i spiskovi sa imenima onih koji nisu prekršili ranije određene mjere izolacije. Istinomjer se ovom temom bavio u analizi koju možete pročitati OVDJE.

Odmah po uvođenju posebnih mjera najavljeno je i postavljanje šatora na granicama u kojima su, kako je najavljeno, svi koji žele da uđu u BiH, trebali boraviti 14 dana u izolaciji. Da će ova mjera biti realizovana u saradnji sa Oružanim snagama BiH, prvi je najavio član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik. Međutim postavljanje karantinskih objekata nije teklo najavljenom dinamikom, a i nakon što su oni postavljeni na nekoliko graničnih prelaza, u javnosti je usljed razljičitih pravila koja su se u početku primjenjivala, ostala dilema da li svi koji ulaze u BiH treba da borave u pomenutim objektima.

Lažne vijesti, pogrešni savjeti i teorije zavjera iz usta i tastatura javnih dužnosnika

Da nisu imuni na brojne dezinformacije I terije zavjera u koje kruže, kako međunarodnim, tako i domaćim virtuelnim prostorom, dokazali su brojni javni dužnosnici sa raznih nivoa vlasti. Gostujući u programu Hayat televizije još 6. marta, zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo Bibija Kerla, komentarisala je aktuelnu temu širenja koronavirusa u svijetu, te je u tom kontekstu prepričala već razotkrivenu neutemeljenu teoriju zavjere koja je kružila u javnosti tih dana. Da se ne radi ni o kakvim “istinama”, nego o tek prepakovanoj staroj lažnoj vijesti iz 2014. godine, ukazao je i naš partnerski portal Raskrinkavanje u svojoj analizi.

I vijećnik u Gradskom vijeću Grada Bihaća, Sej Ramić je na svom Facebook profilu podijelo nekoliko objava u kojima je, u skladu sa već postojećim svjetskim teorijama zavjere, tvrdio da je koronavirus izazvan usljed zračenja 5G mreže, a što je Istinomjer s obzirom da ne postoje relevantni naučni dokazi za ove tvrdnje ocijenio neistinitim.

Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Nebojša Vukanović podijelio je na svom profilu na društvenoj mreži Youtube snimak prostorija poliklinike Sant Orsola u Bolonji u kojem žena na srpskom jeziku govori da situacija u Italiji „uopšte nije alarmantna” kao i da su ljudi „napravili veću paniku nego što jeste”. Ova snimka je već bila razotkrivena kao manipulacija činjenicama.

Među onima koji su dijelili lažne savjete u borbi protiv pandemije COVID – 19, našao se i zamjenik direktora Fonda zdravstvenog osiguranja RS, Zlatko Maksimović koji je inače i vanredni profesor na Medicinskom fakultetu u Banjaluci, bivši direktor Doma zdravlja Bijeljina, bivši poslanik u NSRS u dva saziva, te lider Pokreta Uspješna Srpska. Naime, Maksimović je na svom facebook profilu još 19. marta podijelio viralnu fotografiju sa navodnim činjenicama UNICEF-a o novom koronavirusu, a koje su se ispostavile kao netačne.

U javnosti će ostati upamćena i tri ministra iz Vlade Zeničko-dobojskog kantona, koji su pozvali građane da zbog vlastitog zdravlja posjete “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca” i navodne ljekovite tunele, samo četiri dana prije stupanja na snagu naredbe o zabrani okupljanja u FBiH.

 

“Testirajte, testirajte, testirajte,…!”

Prvi podaci o broju testiranih u Bosni i Hercegovini od pojave virusa SARS-CoV-2 koji uzrokuje bolest COVID- 2019 objavljeni su 18. marta ove godine, a od tada se u javnosti vodi rasprava o tome koliko testiranja je potrebno. Istinomjer se stavovima o testiranju, ali i problemom dostupnih testova bavio još po objavi prvih rezultata. “Imaju li nadležni u našoj zemlji prava na greške u borni protiv novog koronavirusa?” – bila je tema još jedne analize Istinomjera u proteklom period.

Pojedini zvaničnici davali su i netačne i neutemljene izjave u pogledu stanja u entitetu, odnosno region. Tako je premijer RS, Radovan Višković iznio netačnu tvrdnju u pogledu testiranih osoba u entitetetima, dok je ministrica u Vladi KS, Nihada Glamoč, ustvrdila da je situacija sa pandemijom novog koronavirusa u BiH najbolja u regionu, što je bilo neutemeljeno s obzirom na dostupne podatke.

Neutemeljene tvrdnje o migrantima

Tokom svog obraćanja medijima povodom situacije sa pandemijom COVID-19, ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić, iznio je još početkom marta tvrdnju da su migranti “najveće žarište koronavirusa u BiH”, što je bila izjava koja nije imala utemeljenje u podacima sa terena. Više o tome čitajte OVDJE.

Ublažavanje negativnih ekonomskih posljedica

Jedna od mjera usvojenih od strane Vlade Federacije BiH u cilju ublažavanja ekonomskih posljedica pandemije novog koronavirusa u BiH, a koja je zaokupila veliku pažnju javnosti je i ona koja se odnosi na, kako je premijer Federacije BiH, Fadil Novalić izjavio 19. 03. 2020. godine “mogućnost uvođenja određenih olakšica za fizička i pravna lica na području FBiH koja su kreditno zadužena”. Ono što je sigurno je da u saradnji sa nadležnim insititucijama u našoj zemlji, u smislu ublažavanja a zatim i prevazilaženja ekonomske krize bankarski sektor može odigrati jednu od ključnih uloga, a ovom temom se bavio i Istinomjer.

Međutim, na koga se odnose pojedine mjere iz prijedloga Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica, ostala je dilemma i za neke javne zvaničnike. Govoreći o ublažavanju negativnih posljedica pandemije novog koronavirusa i mjerama koje u tom pravcu priprema Vlada FBiH, ministar razvoja, Amir Zukić ustvrdio je da se pomenuti prijedlog odnosi i na “kompletna fizička lica”. Međutim, uvidom u prijedlog Zakona Istinomjer je ustanovio da Zukićeva izjava nije istinita.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donijela je 3. aprila ove godine odluku o raspodjeli 9,8 miliona KM kantonima, te 11,2 miliona KM općinama i gradovima kao pomoć u poduzimanju preventivnih mjera u borbi protiv COVID-19 i sanacije posljedica nastalih uslijed proglašene pandemije novog koronavirusa SARS-CoV-2. Ipak, dan kasnije, nakon što su se u javnosti mogle čuti brojne kritike na način raspodjele sredstava, dopredsjedavajući Doma naroda Parlamenta Federacije BiH i ministar unutrašnjih poslova u Vladi Federacije BiH, Aljoša Čampara najavio je da će ova odluka biti poništena. To se i desilo na hitnoj sjednici održanoj 05. aprila.

Istinomjer će se temama povezanim sa pandemijom COVID-19 i izjavama domaćih zvaničnika svakako baviti i u narednom periodu.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!