Analize

Koliko zvaničnici u FBiH poštuju vlastite naredbe?

Federalni štab Civilne zaštite donio je 29. marta Naredbu o zabrani kretanja građana u novom periodu od 05:00 do 20:00 sati u kojoj je sadržana i naredba za “obavezno poštovanje epidemiološko – zaštitnih mjera na javnim površinama” kao i poštovanje “socijalne distance od najmanje 1,5 metar”. Ova Naredba u domaćoj javnosti izazvala je veliku dilemu i mnoštvo pitanja. S obzirom da je stupila na snagu danom donošenja, Istinomjer je obratio pažnju na javne i medijske istupe zvaničnika na svim nivoima vlasti u FBiH u posljednja tri dana, kao i na njihova zabilježena pojavljivanja na javnim mjestima, u kontekstu poštovanja mjere o obaveznom nošenju zaštitne maske ili šala.

Naređuje se zabrana kretanja građana na području Federacije Bosne i Hercegovine od 20:00 do 5:00 sati. Građani na ulici – javnim površinama moraju poštovati epidemiološko – zaštitne mjere (maska, pamučna traka, šal i slično) i socijalnu distancu najmanje 1,5 metar. Ova naredba stupa na snagu danom donošenja.

Naredba, Federalni štab Civilne zaštite, 29. mart 2020.

Od samog početka pandemije vlada dilema da li treba ili ne treba nositi maske u svakoj prilici prilikom izlaska iz kuće, te su u tom pogledu propisane mjere razlikuju od zemlje do zemlje. Međutim, preporuke Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), kažu da samo dvije grupe trebaju nositi maske – oni koji su bolesni i imaju simptome, te oni koji se nalaze u blizini osoba koje su zaražene ili se sumnja da su zaražene.

Za premijera FBiH, Fadila Novalića nošenje maske ispostavilo se problematičnim i prije donošenja Naredbe od 29. marta, o čemu je svjedočila javnost koja je uživo pratila prenos konferencije 23. marta ove godine.

Gaf premijera Novalića postao je veoma brzo viralan u državi i regiji, a da je za njega nošenje zaštitne maske i dalje problematično Novalić je pokazao i na sam dan donošenja Naredbe Federalnog štaba civilne zaštite, prošetavši Vilsonovim šetalištem u Sarajevu bez propisane zaštite.

Ostali predstavnici Vlade FBiH i ostali dužnosnici na ovom nivou vlasti donešenu Naredbu su poštovali parcijalno, o čemu svedoče fotografije ispod.

Situacija je nešto drugačija na nižem, kantonalnom nivou, gdje dužnosnici, ali i zdravstveni radnici uglavnom poštuju propisanu naredbu Kriznog štaba Civilne zaštite FBiH, ali i tu postoje izuzetci.

O poštovanju odluka u vrijeme pandemije novog koronavirusa od strane dužnosnika na Federalnom, ali i na drugim nivoima vlasti, Istinomjer je do sada pisao u nekoliko navrata.

Kako se iz svega navedenog vidi, neki od najviših zvaničnika u FBiH u vrijeme pandemije novog koronavirusa ne poštuju odluke koje su sami donijeli. Ne ulazeći u pitanje koliko su ove mjere neophodne za sve građane, s obzirom na posljednje preporuke relevantnih međunarodnih zdravstvenih organizacija, s pravom se možemo zapitati, kako federalni zvaničnici očekuju da će se mjere propisane u vrijeme pandemije koronavirusa poštovati od strane građana ako ih oni koji bi trebali biti primjer ni sami ne poštuju.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!