Istina

Ustav BiH: “Nijedan entitet neće provoditi bilo kakvu kontrolu na granici između entiteta.”

Nakon što je član Predsjedništva BiH i prvi čovjek SNSD-a, Milorad Dodik izjavio da je, u kontekstu uvođenja novih mjera u borbi protiv koronavirusa, vrijeme da se i na entitetsku liniju razgraničenja postave punktovi policije Republike Srpske, reagovao je ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH, Aljoša Čampara.

Podjsećamo, gostujući na Radio Televiziji Republike Srpske, 18. 03. 2020. godine Dodik je govoreći o događaju u kojem je, kako je rekao, “utvrđeno da su granični državni službenici uzimali novac da bi pustili ljude bez rješenja o samoizolaciji” najavio da “Republika Srpska već danas mora da reguliše pitanje svoje samoodbrane jer naprosto ne možemo da dozvolimo da se stavimo u ruke neodgovornih pojedinaca na graničnim prelazima”:

Mislim da će Vlada danas u toku dana donijeti odluku da iza svakog graničnog prelaza postavi punkt naše policije koji će kontrolisati ulazak tih građana, ali isto tako mislim da je i vrijeme da se to stavi na entitetsku liniju razgraničenja kako bi smo mogli da zaustavimo kretanje i širenje tog virusa. To je nešto što naprosto moramo da učinimo. To nema nikakve veze sa političkim odlukama. Ovde je priča o zaštiti i samozaštiti. Mi na to imamo prava. Naša nadležnost je zdravstvo i ne smijemo propustiti ni jednu mjeru kako bi smo spriječili širenje virusa jer je to jedino naša šansa.

Milorad Dodik, 18. mart 2020.

Dan kasnije, u svojoj reakciji na navedenu izjavu ministar Čampara je pored ostalog izjavio da su neprihvatljive izjave člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Milorada Dodika o uspostavi punktova bosanskohercegovačkog entiteta RS-a na entitetskoj liniji, te dodao:

Vlada RS-a nema ustavne ovlasti da donosi bilo kakve odluke o angažovanju policijskih snaga na entitetskoj liniji i svako postupanje koje bi vodila ka realizaciji najavljenih aktivnosti predstavljalo bi najgrublje kršenje zakona i Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Aljoša Čampara, 19. mart 2020.

Ustav Bosne i Hercegovine u svom članu 4. Kretanje roba, usluga, kapitala i lica potvrđuje da “nijedan entitet neće provoditi bilo kakvu kontrolu na granici između entiteta”:

Postoji sloboda kretanja širom Bosne i Hercegovine. Bosna i Hercegovina i entiteti neće ometati punu slobodu kretanja, lica, roba, usluga i kapitala širom Bosne i Hercegovine. Nijedan entitet neće provoditi bilo kakvu kontrolu na granici između entiteta.

Ustav BiH, član 4.

Ovim Istinomjer izjavu Aljoše Čampare u vezi uspostave policijske kontrole na entiteskoj granici ocjenjuje istinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!