Neistina

5G mreža ne uzrokuje koronavirus

Usljed pandemije koronavirusa kako u stranim, tako i u domaćim medijima kruže mnogobrojne dezinformacije i teorije zavjera, a jedna se odnosi i na tvrdnju da je pandemija novog koronavirusa uzrokovana 5G mrežom. S tim u vezi, i vijećnik u Gradskom vijeću Grada Bihaća, Sej Ramić je na svom Facebook profilu podijelo nekoliko objava u kojima tvrdi da je koronavirus izazvan usljed zračenja 5G mreže.

Ramić je u jednoj od pomenutih objava podijelio video pod nazivom “5G mreža uzrokuje koronavirus”, te navodi:

Poslušajte dobro doktora. Kome nije jasno šta se dešava, sad će otvoriti oči. Simptomi svih gripa su usko vezani sa zračenjima koje proizvode 3G, 4G i naročito 5G ubitačno. Wuhan je prvi grad u Kini sa 5G mrežom, a skoro i Italija. U Hrvatskoj je testirana 5G mreža u Jastrebarskom. Što više tehnologije, naš imuni sistem sve slabiji.

Sej Ramić, 24. mart 2020.

Ramić je podijelo još niz objava sa istim navodima, ističući da je “ovo najveći problem!”.

O tome da ne postoji dokazana veza između 5G mreža i koronavirusa pisao je naš partnerski portal koji se bavi provjerom činjenica Faktograf.hr. Tako je još u junu 2019. godine objavljena analiza “Ne postoje dokazi da je 5G tehnologija štetna za ljudsko zdravlje”, a ovom temom Faktograf se bavio i u januaru i martu 2020. godine i u svojim analizama se poziva na The Guardian i Full Fact, britanski portal za provjeru činjenica.

Nema dokaza da je 5G štetan za ljude. 5G je nova generacija tehnologije bežične mreže, koja slijedi iz 4G. Kao i 4G, 3G i 2G prije njega, 5G mobilni podaci se prenose radio valovima – mali dio čitavog elektromagnetskog spektra (koji uključuje mikrotalase, vidljivu svjetlost i X-zrake). (…) Ti radio talasi nisu jonizujući, što znači da ne oštećuju DNK unutar ćelija, kao što to mogu učiniti X-zrake, gama i UV zrake. 5G, iako na nešto višim frekvencijama od prethodnih mreža, i dalje je u ovom radio dijelu elektromagnetskog spektra. (…) Nema dokaza da 5G može oštetiti imunološki sistem.

FullFact, 29. januar 2020.

S obzirom na činjenicu da ne postoje naučni dokazi da je 5G mreža štetna za ljudsko zdravlje, o čemu su pisali svjetski i regionalni fact-checking portali, Istinomjer će pomenutu tvrdnju vijećnika u Gradskom vijeću Grada BIhaća, Seja Ramića ocijeniti neistinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!