Neutemeljeno

Ima li BiH najbolju situaciju u regionu u pogledu pandemije COVID – 19?

Tokom redovne konferencije za medije Kriznog štaba Kantona Sarajevo, kantonalna ministrica komunalne privrede i infrastrukture Nihada Glamoč, ustvrdila je da je situacija sa pandemijom novog koronavirusa u BiH najbolja u regionu.

Glamoč je komentarišući prethodno obraćanje epidemiologinje i predsjednice Kriznog štaba Kantona Sarajevo Aide Pilav, izjavila:

Dragi sugrađani, evo kao i profesorica Pilav što je naglasila, apeliramo i molimo vas izolacija koja nam je propisana, korištenja zaštitne opreme, molimo vas da se pridržavate da što manje imamo evo u svakodnevnim izvještavanjima da kažemo, da smo barem po ovom pitanju u regionu, imamo najbolju situaciju, tu situaciju možemo samo, ukoliko svi zajednički se budemo pridržavali propisanih mjera i uputa koje dobijamo i od kriznog štaba i od štabova Federalnog štaba civilne zaštite i štaba civilne zaštite Kantona.

Nihada Glamoč, N1, 08. april 2020.

Kako bismo provjerili ovu tvrdnju uporedili smo statističke podatke u BiH sa podacima u zemljama u našem okruženju kada su u pitanju oboljeli i umrli od COVID- 19.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo od 7. aprila u ovoj zemlji je registrovano 1.282 oboljela, te 18 umrlih od bolesti COVID – 19, odnosno 1,4%.

Posljednji oficijelni podaci Ministarstva zdravlja Srbije navode kako je ukupan broj oboljelih u ovoj zemlji 2.447, dok je preminula 61 osoba. Kako navode ovi podaci, procenat smrtnosti u Srbiji iznosi 2,49%.

U Sloveniji je prema posljednjim podacima Državnog instituta za javno zdravlje ove zemlje, zabilježeno 1103 pozitivnih testova na novi koronavirus, dok je u ovoj zemlji registrovano 40 umrlih. Stopa smrtnosti u Sloveniji prema ovim podacima tako iznosi 3,6%.

Institut za javno zdravlje Crne Gore u podacima od 8. aprila navodi da je novi korona virus do sada potvrđen kod 239 osoba, dok su u ovoj zemlji preminule dvije osobe, što je stopa smrtnosti od 0,8%.

Objedinjene statističke podatke za cijelu BiH objavljuje Ministarstvo civilnih poslova BiH, a prema njima je 8. aprila u BiH su ukupno potvrđena 803 oboljela te 34 umrla. Stopa smrtnosti u cijeloj BiH tako sada iznosi 4,2%.

Ako pogledamo situaciju u Kantonu Sarajevo, odakle i dolazi ministrica Glamoč, vidimo da ni tu situacija nije ništa bolja. Od 58 ukupno potvrđenih slučajeva, od novog korona virusa preminule su 4 osobe, što je stopa smrtnosti od 6,8%.

Treba reći i da je broj testiranih u BiH (7.497) manji nego u Srbiji (9.626 ), Hrvatskoj (13.125) i Sloveniji (30.669). Svjetska zdravstvena organizacija pozvala je još ranije na masovno testiranje, o čemu je Istinomjer pisao i ranije. Ovdje je važno naglasititi da što je veći broj testiranih u jednoj državi, svi ostali podaci i parametri vezani za novi koronavirus dobijaju na relevantnosti.

Situacija je nešto bolja ako uporedimo broj novih registrovanih slučajeva u posljednja 24 sata. Tako je prema podacima stranice Worldometer koja prikuplja statističke podatke iz svih zemalja svijeta, 8. aprila u Srbiji registrovano 219 novih slučajeva, u Hrvatskoj 62, u Sloveniji 32, u Crnoj Gori 7, dok je ovaj broj u BiH iznosio 35 novozaraženh.

Kako se vidi iz svega navedenog, različiti parametri govore u prilog tome da nije moguće sa sigurnošću utvrditi kakva je situacija u BiH po pitanju novog korona virusa u odnosu na zemlje u regionu, te će s tim u vezi, Istinomjer posljednju izjavu ministrice komunalne privrede i infrastrukture KS, Nihade Glamoč, ocijeniti kao neutemeljenu.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!