Ispunjeno

Opozicija nije podržala uvođenje vanrednog stanja u Republici Srpskoj

Komentarišući najavu predsjednika SNSD-a, Milorada Dodika o održavanju sjednice Narodne Skupštine Republike Srpske (NS RS) na kojoj je to zakonodavno tijelo trebalo donijeti Odluku o proglašenju vanrednog stanja za teritoriju Republike Srpske, predsjednik SDS-a Mirko Šarović najavio je kako će politička partija na čijem je čelu djelovati po tom pitanju.

Šarović je tako ustvrdio da “do sada građani nisu čuli nijednu ozbiljnu argumentaciju niti obrazloženje šta bi vanredno stanje u praksi značilo i šta je razlika u odnosu na postojeću vanrednu situaciju”, te dodao:

Dok ne dobijemo jasne mjere koje vanredno stanje podrazumijeva, ne možemo podržati ni njegovo uvođenje, posebno što je za nas potpuno neprihvatljivo da se sjednica, kako je predloženo, zatvori za javnost. Narod je ionako previše uznemiren i nikakvo skrivanje odluka ne možemo prihvatiti. Ovo je previše važno pitanje da bi se krilo od očiju javnosti.

Mirko Šarović, 27. mart 2020.

NS RS je na 12. posebnoj sjednici održanoj 28. 03. 2020. godine u Banja Luci usvojila Odluku o proglašenju vanrednog stanja za teritoriju Republike Srpske zbog, kako se navodi, epidemiološke situacije u Republici Srpskoj usljed koronavirusa 2019-nCoV.

Većinom glasova narodnih poslanika odlučeno je da sjednica bude zatvorena za javnost, a pomenuta Odluka stupiće na snagu narednog dana od dana objavljivanja u „Službenom glasniku Republike Srpske“.

Da politička partija na čijem je Šarović čelu nije podržala Odluku o proglašenju vanrednog stanja za teritoriju Republike Srpske potvrdio je poslanik SDS-a u NS RS, Zoran Vidić izjavivši nakon sjednice “da opozicija u Narodnoj skupštini koju uz SDS čine i poslanici Partije demokratskog progresa (PDP) nije glasala za uvođenje vanrednog stanja u Republici Srpskoj, odnosno da su bili uzdržani”.

Nismo bili protiv mjera koje mogu da zaštite građane. Glavni razlog zašto nismo podržali uvođenje vanrednog stanje je to što nismo dobili konkretne odgovore koje će se mjere preduzeti u narednom periodu. Na pitanja šta će se prvo preduzeti, izostali su odgovori. Međutim, svi smo bili jedinstveni u ocjeni da smo u velikom problemu. Mislim da je ovim potezom Narodna skupština razvlastila sebe jer je faktički sada sve predala u ruke Predsjednika Republike Srpske i Vlade. Oni za donošenje bilo kakvih odluka sada ne moraju da pitaju Narodnu skupštinu. Smatram da ako medicinski radnici i svi drugi koji i izlažu svoje živote sada rade onda su mogli da rade i narodni poslanici.

Zoran Vidić, 28. mart 2020.

Ovim Istinomjer obećanje Mirka Šarovića da SDS neće podržati odluku NS RS o uvođenju vanrednog stanja u Republici Srpskoj ocjenjuje ispunjenim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!