Neutemeljeno

Neutemeljene tvrdnje o migrantima

Tokom svog obraćanja medijima povodom situacije sa pandemijom COVID-19, ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić, iznio je tvrdnju da su migranti “najveće žarište koronavirusa u BiH”.

Dešava se ono što sam ja, nažalost, govorio. Kada sam prije mjesec ili dva upozoravao da je to sigurnosna kriza, ljudi su me ismijavali i govorili: “To je humanitarna kriza”, “Mi nismo dobar narod”, “Radončić nas tjera da budemo nehumani.” To je trenutno najveće žarište za širenje koronavirusa. Imate danas situaciju, nema nikoga u centru grada, ali imate 100 ili 200 migranata koji potpuno nesmetano šetaju. Moramo ih skloniti s ulice.

Fahrudin Radončić, 18. mart 2020.

Samo četiri dana prije, direktor Danskog vijeća za izbjeglice (DRC) u BiH, Nicola Bay za portal Radiosarajevo.ba potvrdio je da “nemaju identificiranih slučajeva zaraze koronavirusom među migrantskom populacijom”, da će se u slučaju da se to i desi poštovali svi propisani zdravstveni postupci u skladu s entitetskim i državnim nivoima.

Slučajevi nadgledanja bit će smješteni u izolacijsku sobu u privremenom prihvatnom centru na nekoliko dana praćenja, terapije i izolacije od drugih korisnika. Kad se sumnjivi slučaj u privremenom prihvatnom centru identificira, šalje se na daljnja ispitivanja u dom zdravlja ili bolnicu. DRC tim iz privremenog prihvatnog centra će identificirati najbližu grupu s kojom je osoba bila u kontaktu te pružiti informacije o njihovim putovanjima i kontaktima, pratiti njihove simptome i dati im upute za redovne korake u prevenciji, zaštiti i socijalnoj interakciji. Ako se sumnjivi slučaj potvrdi kao pozitivan, grupa će biti smještena u karantin u okviru privremenog prihvatnog centra, a DRC će početi s planiranjem pregleda korisnika u centru prema uputama Kantonalnog odbora za upravljanje krizama.

Nicola Bay, direktor Danskog vijeća za izbjeglice (DRC) u BiH, 14. mart 2020.

Koliko se testiranje u BiH i na koji način provodi pročitajte u analizi koju je na tu temu objavio Istinomjer, a do sada niti jedna zdravstvena institucija u zemlji nije objavila podatak da je neko od migranata zaražen koronavirusom.

U pogledu situacije sa migrantima u KS, kantonalni ministar unutrašnjih poslova Ismir Jusko, rekao je da će se propisane mjere zabrane poštovati i u slučaju migranata.

Imamo informaciju da je više od 3.000 migranata na području KS. Ovo su krizna vremena, uz dužno poštovanje za ljudska prava, sada imamo tešku situaciju. Ako karantin i restrikcije kretanja važi za naše ljude, važit će i za sve one koji borave u KS.

Ismir Jusko, 21. mart 2020.

Radončićeva tvrdnja da su migrant žarište koronavirusa u pojedinim medijima, poput antimigranstki nastrojenog Antimigrant.ba, odmah je predstavljena kao činjenica, a o tome je u svojoj analizi pisao naš partnerski portal za provjeru činjenica u medijima Raskrinkavanje.ba.

S obzirom da se Radončić bez ikakvih relevantnih dokaza poslužio činjenično neosnovanom tvrdnjom da su migranti “najveće žarište za širenje koronavirusa”, Istinomjer će njegovu tvrdnju ocijeniti kao neutemeljenu.

Pitajte Istinomjer!