Okupljanjem na “piramidi” protiv koronavirusa

Trojica ministara iz Vlade Zeničko-dobojskog kantona posjetili su Fondaciju “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca”, nekoliko dana nakon otpuštanja radnika Fondacije, te su pozvali građane da posjete park, četiri dana prije stupanja na snagu naredbe o zabrani okupljanja, te privremene obustave pružanja usluga za kulturne organizacije i muzeje, u koje spada i Arheološki park.

Ministar zdravstva dr. Adnan Jupić, ministar unutrašnjih poslova Dario Pekić, te ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline, Arnel Isak, posjetili su infrastrukturu fondacije “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca” u društvu Semira Osmanagića. Nakon obilaska ministri su podijelili svoje impresije pred kamerom zvaničnog YouTube kanala Fondacije “BosnianPyramidsTV”.

Jupić je rekao da je, kao profesionalac u zdravstvenoj struci, prijatno iznenađen prezentovanim, te je predstavio ideju za društveno korisni rad.

Upravo šetajući kroz ovu šumu, osjećajući zrak i kvalitet, nametnula se i ideja, razgovarajući malo upravo o nekim mjerama i preporukama Kriznog štaba ministarstva zdravstva ZDK u smislu obustave nastave u osnovnim srednjim školama, fakultetima, dječijim vrtičima itd. Odnosno, produktivnosti onog u šta će se ta naredba izroditi. Njena najveća negativnost bi bila boravak djece, studenata, omladine u zatvorenim prostorima, kafićima, gdje bi ta, dobro smišljena i, u cilju zaštite zdravlja stanovništva, planirana aktivnost, dostigla svoj kolaps i sa tim kontra efekte bi izazvala, i jednog ovakvog boravka u prirodi u šumi, gdje bi, na različite načine, a to je sad zadatak svih nas koji se moramo u to uključiti, kroz različite forme organizacije, ta djeca možda na neki način da im se upriliči čak i obavljanje nekih formi nastave u ovakvim prodručjima kao što smo ovdje imali prilike vidjet da se pravi put kroz ovu crnogoričnu šumu, možda na taj način iskoristit to da nam djeca kroz taj neki društveno korisni rad borave u ovako finim sredinama, što bi nam svakako puno pomoglo, znatno usporilo, odnosno, spriječilo širenje virusa koronavirus, što jest osnovni zadatak kriznog štaba.

Adnan Jupić, 15. marta 2020. godine

Isak je pozvao one koji nisu, da posjete park, dok je ministar unutrašnjih poslova Dario Pekić podijelio kako je sa Osmanagićem tu stalno, te pozvao Visočane da posjete “dolinu piramida”:

Imam jednu poruku javnosti Bosne i Hercegovine, a poruka je lagana. Dođite na piramidu sunca u Visokom, dođite u tunele Ravne i pobijedite koronavirus. I tako će sigurno u budućnosti biti, kažu naučnici, iz dana u dan se rađaju novi virusi, a mi ćemo ih pobijediti borovom šumom, tunelima Ravne i Visočicom. Dragi moji Visočani izađite prvi da bi dali doprinos, da ostali vide da je to zdravo, a ja se nadam da u našem gradu neće biti ni jedan zaražen u budućnosti.

Dario Pekić, 15. marta 2020. godine

Pekićeva izjava je pozdravljena aplauzom kolega ministara, koji su ujedno i kolege iz stranke A-SDA.

Kompletne izjave zvaničnika Vlade ZDK pogledajte u video izdanju.

Treba napomenuti i to da je Fondacija 5. marta 2020. godine najavila otpuštanje svih radnika osim rukovodstva, kao mjeru štednje zbog podbačaja sezone. Već sutradan je najavljeno da Fondacija nastavlja s aktivnostima zahvaljujući volonterima, dok u obavještenju Fondacije, nakon posjete ministara, stoji:

Fondacija “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca” implementirala je u svoj rad sve preporuke Kriznog štaba Zeničko-dobojskog kantona te Grada Visokog, a u svrhu efikasnije zaštite i prevencije širenja virusa corone.

Na lokacijama ulaza u Prahistorijski podzemni labirint Ravne kao i na ulazu u Arheološko-turistički park ‘Ravne 2’ postavljena su dezinfekciona sredstva. Takođe, posjetiocima su dostupne i rukavice za jednokratnu upotrebu, maske i tzv. jednokratne podkape koje se stavljaju na glavu ispod šljema koji je obavezan pri ulasku u tunele.

Fondacija “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca”, 17. marta 2020. godine

Dan kasnije, 18. marta, prema naredbi Kriznog štaba FBiH, zatvorene su sve kulturne institucije i muzeji, pa samim tim i “Arheološki park”.

Iako su donesene sve potrebne mjere za sprječavanje širenja koronavirusa koji je već zabilježen u ZDK, ostaje nevjerovatna činjenica da su tri ministra u jeku poziva na izolaciju, pozvali građane da dođu i posjete park.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!