Analize

Testirajte, testirajte i testirajte vs “zna se kad se testira”

Prvi podaci o broju testiranih u Bosni i Hercegovini od pojave virusa SARS-CoV-2 koji uzrokuje bolest COVID- 2019 objavljeni su 18. marta ove godine. Tada je saopćeno da je “u Federaciji BiH testirano 114 osoba, a u Republici Srpskoj oko 300”. Ovi podaci odmah su izazvali oprečne reakcije građana/ki i stručne javnosti. Prema posljednjim dostupnim podacima u Federaciji BiH ukupno je testirana 321 osoba, u Republici Srpskoj 420 dok je u Brčko distriktu, do 22. marta 2020. godine, testirano 14 osoba.

 

Podaci o broju testiranih i oboljelih osoba u Federaciji BiH, počev od 11. marta ove godine, dostupni su na zvaničnoj stranici Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH u formi dnevnih izvještaja.

Izvor: ZZJZ FBiH, 22. mart 2020.

Prema posljednjim podacima koje je saopćio ministar zdravstva Republike Srpske, Alen Šeranić u Republici Srpskoj 59 osoba pozitivno je na virus korona.

Do sada je testirano 420 pacijenata.

Alen Šeranić, 20. mart 2020.

Institut za javno zdravstvo Republike Srpske na svojoj zvaničnoj web stranici također trenutno ima objavljene određene podatke o epidеmiоlоškoj situаciјi u RS i sviјеtu.

Na području Brčko distrikta BiH do 22. marta ove godine testirano je 14 osoba i svi rezultati su negativni.

Broj raspoloživih testova u BiH još uvijek nije poznat javnosti. Ono što je do sad saopćeno jeste da je na samom početku epidemije Klinički centar Univerziteta u Sarajevu raspolagao sa 500 testova na koronavirus, te da je u međuvremenu od Svjetske zdravstvene organizacije stiglo još 1.000 testova. Također, niko od nadlaženih iz Republike Srpske nije iznio podatke sa koliko testova raspolaže ovaj entitet.

Inače, Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) saopćila je da je distribuirala laboratorijima širom svijeta 1,5 miliona testova na koronavirus. Međutim, kako je rekao dr. Mike Ryan, izvršni direktor SZO za hitne zdravstvene programe trebat će “80 do 100 puta toliko”.

Odgovarajući na pitanje kako usporiti pandemiju Theodor Adhanom Ghebreyesus, generalni direktor SZO odgovorio je “testirajte, testirajte i testirajte”.

Da li bi više testiranih rezultiralo većim brojem pozitivnih testova na COVID- 19 jedno je od pitanja o kojem se najviše špekuliše ovih dana u bh. javnosti. Izjava čelnika SZO bila je povod i nekim domaćim zvaničnicima da upute kritiku nadležnima kada je upitanju broj testiranih osoba na COVID- 2019. Od mnogobrojnih reakcija, kako građana/ki tako i bh. zvaničnika, na ovu temu, najupečatljivije je bilo saopćenje Naše stranke od 20. marta ove godine koje je naslovljeno: “Testirati građane bez obzira na njihov društveni status!”, u kojem se potpredsjednica Naše stranke, Irma Baralija osvrnula i na sistemske probleme nepotizma koji su prisutni i u vrijeme globalne pandemije. U saopćenju je, između ostalog, navedeno i sljedeće:

Jako mali broj testiranih u BiH na Corona virus izaziva sumnju građana u broj oboljelih. Građane koji se javljaju sa sumnjom da su možda zaraženi upućuje se u samoizolaciju bez mogućnosti testiranja. S druge strane, ekspresno se testiraju političari (…) Prvi u Hrvata, kako često nazivaju predsjednika HDZ-a, među prvima je bio testiran. Ostatak Hrvata, onih koji su se posljednjih dana zadesili u i oko SKB Mostar, na čekanju su i u samoizolaciji do daljnjeg jer za njih nema testova. Ništa drugačije nije ni među prvima u Bošnjaka. Za premijera Novalića i ministra, koji su bili na zabavi u Igmanu, bilo je testova, dok je za radnike fabrike testova sve manje…

Irma Baralija, potpredsjednica Naše stranke, Saopćenje za javnost, 20. mart 2020.

S druge strane, predstavnici Federalnog ministarstva zdravstva stanovišta su da je jedini klinički kriterij za testiranje na koronavirus akutna respiratorna infekcija, odnosno radiološki ustanovljena upala pluća i da se do ostvarivanja prava na testiranje dolazi na osnovu strogih medicinskim indikacija, nikako na lični zahtjev. Tako je pomoćnik ministra za javno zdravlje u FBiH, Goran Čerkez izjavio sljedeće:

Zna se kad se testira. Mora postojati indikacija. Inkubacija traje 14 dana. Vi ste dva dana prije pojave simptoma već zaraženi i, najčešće, sijete virus okolo. Kad se simptomi jave, najbolji rezultati su između trećeg i petog dana.

Goran Čerkez, Federalno ministarstvo zdravstva 18. mart 2020.

Međutim, veći broj testiranja zahtjeva dovoljan broj testova na COVID- 2019 zbog čega, kako uvjeravaju nadležni, stižu novi testovi, traži se novi kontingent, a razmatra se i nabavka komercijalnim putem. Prema nekim najavama, “naredne sedmice” i “u narednih petnaestak dana” stižu novi testovi, laboratorijska oprema i dva uređaja za testiranje. Naime, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine, Fahrudin Radončić izjavio je da je ministarstvo, uz pomoć UNDP-a, obezbijedilo “da u narednih nekoliko dana dvije entitetske vlade mogu kupiti 50 000 testova za za dokazivanje koronavirusa”.

Koordinaciono tijelo će predložiti Vijeću ministara BiH da nema PDV-a na medicinsku opremu dok traje borba sa koronom. Danas sam razgovarao sa kineskim ambasadorom i očekuje se da će pomoć iz te zemlje stići u narednih petnaestak dana. Sada je najveći posao staviti kontrolu lica pod izolacijom. Moramo shvatiti da naši građani moraju biti u izolaciji i da nećemo tolerisati da šire virus. Moj prijedlog su krivične prijave.

Fahrudin Radončić, 20. mart 2020.

Sa novom opremom, kako je navedeno, moći će se dnevno testirati do 100 pacijenata.

Podsjećamo, većina zemalja Zapadnog Balkana uvela je vanredno stanje već nakon prvih nekoliko slučajeva zaraze virusom COVID- 2019. S tim u vezi donesene su naredbe vlada i odluke o obaveznoj samoizolaciji, zatvaranju objekata, obustava gradskog prevoza, ograničavanje kretanja kao i druge mjere u cilju prevencije.

Na pitanje da li su ovo adekvatne i učinkovite reakacije, odgovor je dao i glasnogovornik SZO Tarik Jašarević.

Puno je efikasnije ukoliko mogu pronaći virus, osobe koje nose virus i njih izolovati, znati tačno gdje se virus nalazi i pokušati na taj način odvojiti ljude koji su oboljeli od ostatka stanovništva. Ove druge mjere koje smo spominjali o usporavanju virusa, to je moguće kada mi više ne znamo gdje se virus nalazi i onda pokušavamo jednostavno da odvojimo sve ljude jedne od drugih kako bi se usporilo to širenje.

Tarik Jašarević, 19. mart 2020.

Poređenja radi, u susjednim zemljama broj testiranih je nešto veći. Prema podacima hrvatskog Nacionalnog stožera civilne zaštite u Republici Hrvatskoj je prema posljednjim podacima 235 zaraženih osoba, a testirano je 2.100 uzorka.

U nacionalnoj referentnoj laboratoriji u Srbiji do sada su testirane ukupno *624 osobe koje su “ispunjavale kriterijume definicije slučaja”. Inače, u Srbiji je do sada potvrđeno *188 zaraženih koronavirusom. Prema podacima slovenskog Institut za javno zdravlje u Sloveniji je do sada potvrđeno *383 slučajeva zaraženih koronavirusom. Prema informaciji Instituta do sada provedeno *10.980 testiranja. Zvanične institucije Crne Gore juče su saopćile da je broj zaraženih u Crnoj Gori porastao na 16 te da je pod zdravstveno-sanitarnim nadzorom u Crnoj Gori se nalazi *4.828 osoba, ne navodeći broj do sada testirnih osoba.

*Napomena: navedeni podaci se mijenjaju iz sata u sat.

Iako mali broj testiranih ostavlja prostora za sumnju da je mnogo više zaraženih nego što je do sada evidentirano, imajući u vidu nedovoljan broj raspoloživih testova u BiH i ne ulazeći u medicinske procjene kada se, u skladu sa kliničkom slikom, pacijenti trebaju testirati, možemo konstatovati da su nadležne institucije u mnogo čemu zakazale.

Zbog nepotizma, korupcije i sporih reagiranja bh. vlasti padaju već na prvim društveno odgovornim testovima. O tome najbolje svjedoče propusti u mostarskoj bolnici gdje su zaraženi koronavirusom, navodno “preko veze” i adekvatne, u ovim okolnostima obavezne trijaže unijeli virus SARS-CoV-2 u bolnicu. Zatim, testiranja bh. političara koji, ako je suditi po njihovom pojavljivanju u javnosti, nisu imali razvijenu tešku kliničku sliku koja je glavni preduslov za testiranje na COVID- 2019. Ovome treba dodati i propust pripadnika Granične policije BiH na prelazu Brčko, koji je omogućio nezakonit ulazak u BiH za tri osobe koje su dolazile sa područja s kojeg je zabranjen ulazak u BiH zbog virusa korona, zbog čega je i uhapšen.

Također, proslava u čast namjenske industrije, koja je organizovana u konjičkoj fabrici “Igman” povodom 70 godina postojanja, 11. marta ove godine, a kojoj su prisustvovali članovi Vlade FBiH (Fadil Novalić, Nermin Džindić i dr.), održana je istog dana kada je sama vlada, odnosno Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravstva izdao naredbu o zabrani okupljanja. Upravo ova proslava u Konjicu bila je najveći izvor širenja virusa kada je u pitanju područje Konjica i u Goražda.

Naredba kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, 11. mart 2020.

Shodno svemu navedenom, i uzimajući u obzir trenutno stanje bh. zdravstvenog sistema, možemo zaključiti da je najjače i jedino oružje u borbi sa pandemijom koronavirusa svijest građana/ki koji moraju ostati kući, poštovati izolaciju i ostale donesene mjere i naredbe, koje ni njihovi donosici, kada je u pitanju FBiH, nisu ispoštovali.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!