Neistina

Maksimović podijelio lažne savjete o novom koronavirusu

Brojne dezinformacije, teorije zavjere i lažne vijeti o novom koronavirusu već sedmicama kruže u domaćem digitalnom prostoru, a na njih nisu ostali imuni ni javni dužnosnici u zemlji. Među njima se našao i zamjenik direktora Fonda zdravstvenog osiguranja RS, Zlatko Maksimović koji je inače i vanredni profesor na Medicinskom fakultetu u Banjaluci, bivši direktor Doma zdravlja Bijeljina, bivši poslanik u NSRS u dva saziva, te lider Pokreta Uspješna Srpska.

Istinomjerov partnerski portal Raskrinkavanje.ba već se bavio provjerom tačnosti navoda iz pomenute fotografije, koju je samo u slučaju Maksimovićeve objave podijelilo preko 300 drugih korisnika, te zaključio da se radi o neistinitim navodima.

Naime, Maksimović je na svom facebook profilu još 19. marta podijelio viralnu fotografiju sa navodnim činjenicama UNICEF-a o novom koronavirusu, sa naslovom “VAŽNA INFORMACIJA”.

*Izvor: Zlatko Maksimović, Facebook, 19. mart 2020.

U nastavku donosimo neke od nalaza analize Raskrinkavanja koju u cijelosti možete čitati OVDJE, a koje opovrgavaju tvrdnje sa pomenute fotografije.

Corona je veliki virus. Promjer virusa je 400-500 mikro, tako da bilo koja vrsta maski može spriječiti ulazak u naša tijela i ne treba koristiti skupe maske.

Ove tvrdnje prvi put su se pojavile na društvenim mrežama, a jedan od primjera takvih objava nalazimo na stranici naziva Certificirani Naturopat i Holisticki Iscjeljitelj Bosko Dotlic, i to od 14. marta, dva dana prije nego se objava pojavila na ranije pomenutim medijima.

Raskrinkavanjem tvrdnji koje se mogu naći u pobrojanim člancima bavili su se i regionalni fact-checking portali Faktograf iz Hrvatske, te Fake news tragač iz Srbije, a njihove analize možete pročitati ovdje i ovdje.

Veličina virusa SARS-CoV-2 je prema pisanju portala Vox 120 nanometara, što je daleko manje od onoga što se navodi u ovoj “informaciji o koronavirusu”, s obzirom da je jedan nanometar hiljaditi dio mikrometra.

Corona virus ne lebdi u zraku, već se drži za predmete, tako da prijenos ne prolazi kroz zrak.

Britanski BBC u svom članku iz 17. marta, navodi da virus “može preživjeti i nekoliko sati u “mirnom zraku”:

Neeltje van Doremalen, virologinja u Američkom nacionalnom institutu za zdravlje (NIH), i njezine kolege iz Rocky Mountains Laboratories iz Hamiltona, savezna država Montana, uradili su neke od prvih testova o trajnosti virusa SARS-CoV-2 na različitim površinama. Njihova studija, koja je sada objavljena u naučnom magazinu New England Journal of Medicine, pokazuje da virus može preživjeti u kapljicama i do tri sata nakon kašljanja u zrak. Malene kapi, veličine od 1 do 5 mikrometara – što je oko 30 puta manje od širine vlasi ljudske kose, može preživjeti i nekoliko sati u mirnom vazduhu.

Kada je u zraku pri temperaturama 26-27 ° C, virus corone će umrijeti, tako da ne živi u vrućim područjima. Osim toga, pijenje tople vode i sunčanje na suncu dovoljno je kao mjera opreza. Izbjegavanje hladne hrane i pića, uključujući sladoled, vrlo je važno.

Da je ova informacija tačna, ni jedno ljudsko biće se ne bi moglo zaraziti koronavirusom. Prosječna temperatura ljudskog tijela je 37 stepeni Celzijusa, što znači da bi sama temperatura tijela ubila virus. SZO je u vezi sa mogućnošću transmisije novog virusa izdala sljedeće saopštenje: “Na osnovu postojećih dokaza, koronavirus se prenosi u svim podnebljima, uključujući i ona sa toplim i vlažnim vremenom.”

Sally Bloomfield, inače profesorica na Londonskoj školi higijene i tropske medicine, opovrgavajući razne pogrešne navode u vezi sa koronavirusom za BBC kaže da je za uništenje virusa koji se ne nalazi u ljudskom tijelu, potrebna temperatura od oko 60 stepeni Celzijusa.

Charlotte Gornitzka, koja za UNICEF radi na suzbijanju dezinformacija u vezi sa novim koronavirusom, u zvaničnoj UNICEF-ovoj izjavi kazala je da navodi o tome da ova organizacija preporučuje izbjegavanje sladoleda i hladnih napitaka u svrhu sprječavanja nastanaka bolesti – nisu tačni.

Nadalje, u ovoj viralnoj poruci, odnosno na portalima medija navodi se i da virus može ubiti “grgljanje do duboko s toplom vodom i solju”.

Grgljanje do duboko s toplom vodom i solju ubit će virus corone oko ždrijela (klizište – Jw.) I spriječiti ga da uđe u pluća.

Za ovu tvrdnju, kao ni za prethodno nabrojane, nisu ponuđeni bilo kakvi izvori niti dokazi, pa tako ostaje nejasno na osnovu čega je navedeni savjet nastao. Međutim, profesorica Bloomfield za BBC naglašava: “Jednom kada virus dospije u naše tijelo, ne postoji način da se on “uništi” – naše tijelo treba da se izbori s njim.”

S obzirom da se radi o javnom funkcioneru koji već dugi niz godina između ostalog obnaša najviše dužnosti u zdravstvenom sektoru u RS, Istinomjer će tvrdnje koje je Maksimović podijelio na svom profilu na društvenoj mreži facebook ocijeniti kao neistinite.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!