Analize

Grad Bijeljina: Četiri godine mandata gradonačelnika Miće Mićića

Tokom mandata 2016-2020. Istinomjer je između ostalog pratio i ispunjavanje predizbornih obećanja gradonačelnika Bijeljine, Miće Mićića. S tim u vezi, Istinomjer je tokom predizborne kampanje načelnika Mićića uoči Lokalnih izbora 2016. godine registrovao 30 obećanja na kojima je pratio aktivnosti u pravcu njihovog ispunjavanja.

Obećanja koja smo pratili data su i zabilježena tokom predizbornih skupova u Bijeljini na kojima je učestvovao gradonačelnik Mićić, dok Istinomjer nije imao priliku vidjeti bilo kakav sveobuhvatni predizborni program predstavljen od strane Mićića čiju bi realizaciju bilo moguće pratiti tokom minulog mandata.

Od navedenog broja obećanja, a zaključno sa 1. 10. 2020. godine, upotpunosti je ispunjeno njih 4, dok su većim dijelom ispunjena dva obećanja.

Do početka oktobra tekuće godine djelimično ispunjenih obećanja koje je Mićić dao bilo je 10, dok je jedno obećanje tek manjim dijelom ispunjeno.

Na kraju, najveći broj je obećanja na kojima Istinomjer nije zabilježio aktivnosti u pravcu njihovog ispunjavanja, odnosno nesipunjenih obećanja bio je 13.

Od obećanja koja su ispunjena već u prve dvije godine načelnikovog mandata izdvajamo dovođenje pitke vode u Modran, završetak izgradnje vrtića i škole u Ledincima te završetak svlačionica i aktviranje fudbalskog kluba koje je ispunjeno u sklopu implementacije projekta „Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH” gdje je u Mjesnoj zajednici „Vuk Karadžić“ u julu 2017. godine na upotrebu predan preuređeni društveni centar u objektu mjesne zajednice i svlačionica lokalnog fudbalskog kluba „Sloga Junajtid“.

Završetak Centra za socijalni rad kao posljednje ispunjeno obećanje uprličen je u posljednjoj godini mandata gradonačelnika Mićića, 23. aprila 2020. godine. Tokom ceremonije otvaranja, iz ove ustanove su naglasili da je “obim posla u vrijeme pandemije koronavirusa znatno povećan, da se ljudi najčešće javljaju sa zahtjevima vezanim za invalidnine, dječiju zaštitu i materinske dodatke, te da je i povećan i broj socijalno ugroženog stanovništva, ali i onih osoba kojima je potrebna tuđa njega.”

Obećanja koja su većim dijelom ispunjena odnose se na izgradnju škole u Gornjem Magnojeviću gdje su iz Grada Bijeljina 1. 9. 2020. godine obavijestili javnost da se “radovi na izgradnji objekta Područne škole „Stevan Nemanja“ u Gornjem Magnojeviću privode kraju za šta je iz gradskog budžeta obezbijeđeno 270.000 KM.”

Istoga dana, načelnik Mićić izjavio je da će izgradnja sportske hale u Patkovači, što je drugo obećanje koje je većim dijelom ispunjeno, biti “završena za mjesec i po dana, jer je ostalo samo još postavljanje parketa, koristiti, učenicima, ali i za rekreaciju i razne sportove.”

Djelimično ispunjena obećanja načelnika Mićića odnosila su se na nastavak izgradnje infrastrukture u Dazdarevu, asfaltiranje puta pored Vodovoda u Golom Brdu, izdvajanja za kulturu, zaštitu socijalnih potreba građana, gasifikacija Bijeljine, otvaranje radnih mjesta, sanaciju šteta od poplava u Balatunu, izgradnju škole u Gornjem Magnojeviću,, kao i izgradnju sportske hale u Patkovači, dok je tek manjim dijelom ispunjeno obećanje koje se odnosilo na poboljšanje uslova rada MZ Golo Brdo.

Na kraju, kao što smo već naveli, najveći broj bio je neispunjenih, odnosno obećanja na čijoj realizaciji Istinomjer nije registrovao bitne aktivnosti.

Tako su neispunjena ostala ona u vezi produženja nasipa do iza Vršana i Brezovog polja, uređenja Doma kulture u Ljeskovcu, izgradnje čitaonice u Donjim Zagonima, postavljanja rasvjete te izgradnji puteva u Srednjem Dragaljevcu, renoviranju Doma kulture u Donjoj Čađavici, asfaltiranja puta pored Vodovoda u Golom Brdu, izgradnje studentskog centra i sudentskih domova na prostoru kasarne i vatrogasnog doma Brodac te Izgradnje biciklističke staze od Bijeljine do etno sela i nazad kroz Dvorove kao i uređenja groblja u Srednjem Dragaljevcu.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!