Modernizacija sarajevskog aerodroma

Zbog sve većih gužvi i povećanog prometa 2017. godine najavljeno je proširenje kapaciteta Međunarodnog aerodroma Sarajevo. Radovi na izgradnji novog putničkog terminala odvijaju se u skladu sa predviđenom dinamikom, a okončanje radova očekuje se do novembra 2020. godine.

Podsjećamo, početak radova na realizaciji projekta Modernizacije i dogradnje Terminala B, odnosno proširenja sarajevskog aerodroma, bilo je najavljeno za posljednji kvartal 2017. godine. Tenderske procedure, vezano za rušenje i uklanjanje starog Terminala A, okončane su u septembru 2017. godine, kada je rečeno da se sve odvija po planu i da rekonstrukcija sarajevskog aerodroma počinje krajem 2017. godine. Radovi su započeli u decembru 2017. godine, kako je bilo i najavljeno, a svi radovi na rušenju starog Terminala A, a u sklopu priprema za realizaciju projekta proširenja Terminala B na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, okončani su u februaru 2018. godine.

Iz J.P. Međunarodni aerodrom Sarajevo za Istinomjer je tada rečeno da je predviđeni rok, za završetak svih radova i konačnu realizaciju projekta modernizacije Međunarodnog aerodroma i izgradnje Terminala B, 24 mjeseca.

Radovi bi trebali trajati 24 mjeseca. Njihov početak ovisit će o završetku tenderske procedure, odnosno hoće li biti žalbi od ponuđača, učesnika tendera. Procijenjena vrijednost te investicije je 40 milijuna konvertibilnih maraka.

Sanja Bagarić- Arnaut, glasnogovornica J.P. Međunarodni aerodrom “Sarajevo”,19.02.2018.

Početkom novembra 2018. godine počeli su radovi na izgradnji Terminala B na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, te je potvrđen ranije najavljeni rok, prema kojem bi gradnja trebala biti završena krajem iduće godine.

Kada je riječ o opremi i pratećim infrastrukturnim elementima, korištenje postojeće i nabavka nedostajuće neophodne opreme će biti u skladu s potrebama novih prostornih sadržaja i planiranih kapaciteta za opslugu do 2 miliona putnika godišnje.

Što se tiče uspostavljenih ruta kretanja putnika koji će dolaziti na aerodrom i/ili odlaziti s njega, u pojedinim fazama gradnje moguća su odstupanja u smislu prolaska kroz samu terminalnu zgradu (nadstrešnice, tunel-koridori i sl.), ali te aktivnosti ne bi trebale imati značajnijih utjecaja na tokove putnika u odlasku i dolasku.

J.P. Međunarodni aerodrom “Sarajevo”, 06.11.2018.

Govoreći o dinamici radova na izgradnji novih putničkih terminala, a s ciljem modernizacije sarajevskog aerodroma, generalni direktor aerodroma Armin Kajmaković nedavno je izjavio sljedeće:Ovo je trenutno naša najvažnija investicija kojom ćemo povećati kapacitet za 900.000 putnika godišnje. Potpisali smo ugovor o izgadnji u avgustu 2018. Iako su radovi bili odgođeni dva mjeseca zbog žalbi jednog učesnika tendera, sada napredujemo punom parom.

Armin Kajmaković, 06.05.2019.

Kajmaković je najavio da će, uz izgradnju putničkih terminala, aerodrom dobiti i “ekskluzivni VIP lounge sa direktnim pristupom avionima”, te novu zgradu za potrebe administracije “koja će se protezati na 300 kvadratnih metara”. Radovi na izgradnji ove zgrade trebali bi biti “završeni u narednih devet mjeseci”, a vrijednost objekta procjenjena je na oko 700.000 eura. Također, najavljene su i nove avio linije i komercijalni letovi.

Za dosadašnje aktivnosti na realizaciji projekta modernizacije sarajevskog aerodroma Armin Kajmaković od Istinomjera dobija ocjenu radi se na tome te ćemo i dalje pratiti realizaciju ovog projekta.

(Istinomjer.ba)

Halid Genjac

Statuti DF-a i SDP-a BiH demantuju tvrdnju Halida Genjca

Generalni sekretar Stranke demokratske akcije (SDA), Halid Genjac tokom nedavno održanog 7. Kongresa ove političke...

Nakon Deklaracije iz 2015. godine PDP nije “trajno isključio” SDA iz potencijalnih koalicija

Na svom 7. Kongresu održanom 14.09.2019. godine Stranka demokratske akcije (SDA) pored ostalog usvojila je Programsku deklaraciju. Uslijedile su reakcije jednog dijela političkih subjekata i njihovih...Uskoro završetak gradnje polaznog autobuskog stajališta u Vogošći

Polovinom marta  2019. godine, između Opštine Vogošća i firme Termo Beton iz Breze, potpisan je ugovor o gradnji polaznog autobuskog stajališta u Vogošći. Kako je tada navedeno, planirano je...