Modernizacija sarajevskog aerodroma

Zbog sve većih gužvi i povećanog prometa 2017. godine najavljeno je proširenje kapaciteta Međunarodnog aerodroma Sarajevo. Sudeći prema dosadašnjoj dinamici radova, realizacija projekta modernizacije aerodroma i dogradnje Terminala B mogla bi biti okončana do kraja naredne godine, kako je ranije i najavljeno.

Početak radova na realizaciji projekta Modernizacije i dogradnje Terminala B, odnosno proširenja sarajevskog aerodroma, bilo je najavljeno za posljednji kvartal 2017. godine. Tenderske procedure, vezano za rušenje i uklanjanje starog Terminala A, okončane su u septembru 2017. godine, kada je rečeno da se sve odvija po planu i da rekonstrukcija sarajevskog aerodroma počinje krajem 2017. godine.

Sada imamo jedan ulaz i jedan izlaz, a proširenjem ćemo dobiti još jedan ulaz na Aerodrom. Proširit ćemo check-in zonu sa 17 na 28 mjesta. Također, umjesto sadašnja četiri gatea napraviti će se sedam. Proširit ćemo i zonu dolazaka. Uz proširenje postojećih, znatno će se proširiti i gastronomska zona. Važno je napomenuti da će tokom svih ovih radova Aerodrom raditi i da zastoja i izmjena u redovnom odvijanju prometa neće biti.

Armin Kajmaković, Direktor J.P. Međunarodni aerodrom “Sarajevo”, 14.09.2017.

Radovi su započeli u decembru 2017. godine, kako je bilo i najavljeno, a svi radovi na rušenju starog Terminala A, a u sklopu priprema za realizaciju projekta proširenja Terminala B na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, okončani su u februaru ove godine.

Pripremni radovi na proširenju Terminala B su počeli krajem prošle godine, kako smo i najavljivali ranije. Radovi su počeli rušenjem starog Terminala A, na čijem je prostoru planirano proširenje Terminala B.

Sanja Bagarić-Arnaut, glasnogovornica J.P. Međunarodni aerodrom “Sarajevo”,19.02.2018.

Iz J.P. Međunarodni aerodrom Sarajevo za Istinomjer je tada rečeno da je predviđeni rok, za završetak svih radova i konačnu realizaciju projekta modernizacije Međunarodnog aerodroma i izgradnje Terminala B, 24 mjeseca.

Radovi bi trebali trajati 24 mjeseca. Njihov početak ovisit će o završetku tenderske procedure, odnosno hoće li biti žalbi od ponuđača, učesnika tendera. Procijenjena vrijednost te investicije je 40 milijuna konvertibilnih maraka.

Sanja Bagarić- Arnaut, glasnogovornica J.P. Međunarodni aerodrom “Sarajevo”,19.02.2018.

Početkom novembra ove godine počeli su radovi na izgradnji Terminala B na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, te je potvrđen ranije najavljeni rok, prema kojem bi gradnja trebala biti završena krajem iduće godine.

Kada je riječ o opremi i pratećim infrastrukturnim elementima, korištenje postojeće i nabavka nedostajuće neophodne opreme će biti u skladu s potrebama novih prostornih sadržaja i planiranih kapaciteta za opslugu do 2 miliona putnika godišnje.

Što se tiče uspostavljenih ruta kretanja putnika koji će dolaziti na aerodrom i/ili odlaziti s njega, u pojedinim fazama gradnje moguća su odstupanja u smislu prolaska kroz samu terminalnu zgradu (nadstrešnice, tunel-koridori i sl.), ali te aktivnosti ne bi trebale imati značajnijih utjecaja na tokove putnika u odlasku i dolasku.

J.P. Međunarodni aerodrom “Sarajevo”, 06.11.2018.

Istinomjer će i dalje pratiti realizaciju ovog projekta.

 

(Istinomjer.ba)

Mandatar SDP-a BiH u Ze-do kantonu prikupio potpise podrške

Zastupnici sedam stranaka vladajuće koalicije, njih 21 u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona svojim su potpisima...

Brisel i dalje čeka odgovore na dodatna pitanja

Izetbegović je izjavio da je “pripremanje odgovora na dodatna pitanja u završnoj fazi i da će i taj posao biti završen do sredine januara”. Na novogodišnjoj press konferenciji Stranke...Hoće li Predsjedništvo BiH zasjedati prije imenovanja budućeg mandatara Vijeća ministara BiH?

Na stav Željka Komšića povodom imenovanja Zorana Tegeltije na mjesto mandatara budućeg saziva Vijeća ministara BiH, promptno je reagovao predsjednik SNSD-a i trenutni predsjedavajući Predsjedništva...