Neispunjeno

Novi terminal sarajevskog aerodroma do kraja godine

Zbog sve većih gužvi i povećanog prometa tokom 2017. godine najavljeno je proširenje kapaciteta Međunarodnog aerodroma Sarajevo (MAS).

Početak radova na realizaciji projekta Modernizacije i dogradnje Terminala B, odnosno proširenja sarajevskog aerodroma, bio je najavljen za posljednji kvartal 2017. godine. Tenderske procedure, vezano za rušenje i uklanjanje starog Terminala A, okončane su u septembru 2017. godine, kada je javnost obaviještena da se sve odvija po planu i da rekonstrukcija sarajevskog aerodroma počinje krajem 2017. godine. Radovi su započeli u decembru 2017. godine, kako je bilo i najavljeno, a svi radovi na rušenju starog Terminala A, a u sklopu priprema za realizaciju projekta proširenja Terminala B na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, okončani su u februaru 2018. godine.

Iz J.P. Međunarodni aerodrom Sarajevo za Istinomjer je tada potvrđeno da je predviđeni rok za završetak svih radova i konačnu realizaciju projekta modernizacije Međunarodnog aerodroma i izgradnje Terminala B, 24 mjeseca.

Radovi bi trebali trajati 24 mjeseca. Njihov početak ovisit će o završetku tenderske procedure, odnosno hoće li biti žalbi od ponuđača, učesnika tendera. Procijenjena vrijednost te investicije je 40 milijuna konvertibilnih maraka.

Glasnogovornica J.P. Međunarodni aerodrom Sarajevo, Sanja Bagarić – Arnaut, 19. februar 2018.

Početkom novembra 2018. godine počeli su radovi na izgradnji Terminala B na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, te je potvrđen ranije najavljeni rok, prema kojem bi gradnja trebala biti završena u roku od 24 mjeseca, odnosno do novembra 2020. godine.

Govoreći o dinamici radova na izgradnji novih putničkih terminala, s ciljem modernizacije sarajevskog aerodroma generalni direktor sarajevskog aerodroma, Armin Kajmakoviću najavio je da će, uz izgradnju putničkih terminala, aerodrom dobiti i “ekskluzivni VIP lounge sa direktnim pristupom avionima”, te novu zgradu za potrebe administracije “koja će se protezati na 300 kvadratnih metara”.

Ovo je trenutno naša najvažnija investicija kojom ćemo povećati kapacitet za 900.000 putnika godišnje. Potpisali smo ugovor o izgadnji u avgustu 2018. Iako su radovi bili odgođeni dva mjeseca zbog žalbi jednog učesnika tendera, sada napredujemo punom parom.

Armin Kajmaković, 6. maj 2019.

Početkom januara 2020. godine javnost je obaviještena da radovi na proširenju i modernizaciji sarajevskog aerodroma napreduju, te da su “radovi na izgradnji VIP salona površine 300 kvadratnih metara, koji se nalazi na mjestu nekadašnje kotlovnice, u dvotrećinskom obimu su završeni”.

U februaru 2020. godine J.P. Međunarodni aerodrom Sarajevo objavio je Javni poziv za nabavku namještaja i opreme za Terminal B.

Pored gore pomenutih radova J.P. Međunarodni aerodrom Sarajevo objavio je početkom juna 2020. godine Javni poziv za izvođača radova na sanaciji kolovoznog zastora piste. U okviru ovih radova na tri lokacije na pisti će se postaviti novi asfaltni sloj, a procijenjena ukupna vrijednost ugovora bez PDV-a je 500.000 KM.

Početkom jula 2020. godine Istinomjer je kontaktirao MAS, te je potvrđeno da se radovi odvijaju planiranom dinamikom, te da će “po završetku ovih radova, Međunarodni aerodrom Sarajevo imati kapacitet da opsluži dva miliona putnika godišnje”:

Radovi na Međunarodnom aerodromu Sarajevo se odvijaju dinamikom koja se prilagođava novonastaloj situaciji uzrokovanoj pandemijom COVID-19. Podsjećamo njime bi se kapacitet pristanišne zgrade trebao uduplati, te će po završetku ovih radova, Međunarodni aerodrom Sarajevo imati kapacitet da opsluži dva miliona putnika godišnje. (…) Ovim projektom doći će do proširenja prostornih i operativnih kapaciteta terminala B za dodatnih 10.000 m 2 na četiri etaže, dodatnih 12 šaltera za registraciju putnika, kao i do povećanja broja izlaza, proširenja prostora glavnog hola, prostora za preuzimanje prtljaga, KDZ kontrole, Duty free shopa, komercijalne zone te VIP salona.

Odgovor na medijski upit, MAS, 8. juli 2020.

Ipak, kako četiri mjeseca kasnije, kada su pomenuti radovi trebali biti okončani, u javnosti nije bilo novih informacija o okončanju radova Istinomjer je kontaktirao MAS, a odgovor prenosimo u cjelosti:

Radovi na Modernizaciji i dogradnji zgrade „Terminala B“ Međunarodnog aerodroma Sarajevo su trebali biti okončani u oktobru ove godine, ali zbog situacije uzrokovane pandemijom korona virusa, rok za završetak radova je produžen za dodatnih osam mjeseci. Naime, proglašenje stanje prirodne nesreće na području FBIH od 16. 3. 2020. godine, direktno je uticalo na dinamiku odvijanja radova zbog ograničenog kretanja ljudi i roba kao i zastoja u isporuci materijala i opreme iz inostranstva. S obzirom da se većina materijala i opreme planirane za isporuku i ugradnju nabavlja van granica BIH, posebno iz drugih evropskih država koje su također bile pogođene širenjem virusa, dodatno je otežana ili potpuno onemogućena nabavka pojedinih roba i opreme.

Odgovor na medijski upit, MAS, 9. novembar 2020.

S obzirom na činjenicu da je rok za završetak radova na modernizaciji Međunarodnog aerodroma Sarajevo produžen za dodatnih osam mjeseci, Istinomjer će pomenuto obećanje ocijeniti neispunjenim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!