Modernizacija sarajevskog aerodroma

Zbog sve većih gužvi i povećanog prometa 2017. godine najavljeno je proširenje kapaciteta Međunarodnog aerodroma Sarajevo. Sudeći prema dosadašnjoj dinamici radova, realizacija projekta modernizacije aerodroma i dogradnje Terminala B mogla bi biti okončana do kraja naredne godine, kako je ranije i najavljeno.

Početak radova na realizaciji projekta Modernizacije i dogradnje Terminala B, odnosno proširenja sarajevskog aerodroma, bilo je najavljeno za posljednji kvartal 2017. godine. Tenderske procedure, vezano za rušenje i uklanjanje starog Terminala A, okončane su u septembru 2017. godine, kada je rečeno da se sve odvija po planu i da rekonstrukcija sarajevskog aerodroma počinje krajem 2017. godine.

Sada imamo jedan ulaz i jedan izlaz, a proširenjem ćemo dobiti još jedan ulaz na Aerodrom. Proširit ćemo check-in zonu sa 17 na 28 mjesta. Također, umjesto sadašnja četiri gatea napraviti će se sedam. Proširit ćemo i zonu dolazaka. Uz proširenje postojećih, znatno će se proširiti i gastronomska zona. Važno je napomenuti da će tokom svih ovih radova Aerodrom raditi i da zastoja i izmjena u redovnom odvijanju prometa neće biti.

Armin Kajmaković, Direktor J.P. Međunarodni aerodrom “Sarajevo”, 14.09.2017.

Radovi su započeli u decembru 2017. godine, kako je bilo i najavljeno, a svi radovi na rušenju starog Terminala A, a u sklopu priprema za realizaciju projekta proširenja Terminala B na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, okončani su u februaru ove godine.

Pripremni radovi na proširenju Terminala B su počeli krajem prošle godine, kako smo i najavljivali ranije. Radovi su počeli rušenjem starog Terminala A, na čijem je prostoru planirano proširenje Terminala B.

Sanja Bagarić-Arnaut, glasnogovornica J.P. Međunarodni aerodrom “Sarajevo”,19.02.2018.

Iz J.P. Međunarodni aerodrom Sarajevo za Istinomjer je tada rečeno da je predviđeni rok, za završetak svih radova i konačnu realizaciju projekta modernizacije Međunarodnog aerodroma i izgradnje Terminala B, 24 mjeseca.

Radovi bi trebali trajati 24 mjeseca. Njihov početak ovisit će o završetku tenderske procedure, odnosno hoće li biti žalbi od ponuđača, učesnika tendera. Procijenjena vrijednost te investicije je 40 milijuna konvertibilnih maraka.

Sanja Bagarić- Arnaut, glasnogovornica J.P. Međunarodni aerodrom “Sarajevo”,19.02.2018.

Početkom novembra ove godine počeli su radovi na izgradnji Terminala B na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, te je potvrđen ranije najavljeni rok, prema kojem bi gradnja trebala biti završena krajem iduće godine.

Kada je riječ o opremi i pratećim infrastrukturnim elementima, korištenje postojeće i nabavka nedostajuće neophodne opreme će biti u skladu s potrebama novih prostornih sadržaja i planiranih kapaciteta za opslugu do 2 miliona putnika godišnje.

Što se tiče uspostavljenih ruta kretanja putnika koji će dolaziti na aerodrom i/ili odlaziti s njega, u pojedinim fazama gradnje moguća su odstupanja u smislu prolaska kroz samu terminalnu zgradu (nadstrešnice, tunel-koridori i sl.), ali te aktivnosti ne bi trebale imati značajnijih utjecaja na tokove putnika u odlasku i dolasku.

J.P. Međunarodni aerodrom “Sarajevo”, 06.11.2018.

Istinomjer će i dalje pratiti realizaciju ovog projekta.

 

(Istinomjer.ba)

Predložen zakon za rješavanje pitanja alimentacijskog fonda

Zastupnica u Federalnom parlamentu BiH, Lana Prlić (SDP), kako je ranije i najavljeno, pokrenula je inicijativu izmjena...

U nestašici citostatika ulogu ima i Vlada FBiH

Svakodnevno svjedočimo nedostatku budžetskog novca tamo gdje je najpotrebniji. Dok onkološki, ali i ostali pacijenti/ce kojima nisu dostupni potrebni lijekovi jedini ispaštaju, (ne)nadležni se po...Reduciranje broja zaposlenih u javnim ustanovama i preduzećima RS

Premijer Republike Srpske, Radovan Višković (SNSD) nedavno je najavio kadrovske promjene u javnim ustanovama i preduzećima Republike Srpske. Smanjenju broja zaposlenih u javnom sektoru, kako je...