Radi se na tome

Uskoro novih šest stanova za socijalno ugrožene romske porodice u Bijeljini?

Tokom obilježavanja Međunarodnog dana Roma 8. aprila 2019. godine, gradonačelnik Bijeljine, Mićo Mićić posjetio je defile koji je tom prilikom održan, te najavio nastavak izgradnje stanova za socijalno ugrožene Rome.

Ove godine imamo jedan projekat sa Karitasom i sa još nekim institucijama gdje oko 600.000 maraka će biti uloženo i naredne četiri godine, svake godine pet-šest stanova će biti napravljeno.

Mićo Mićić, 08.04.2019.

Konkurs za rješavanje stambenih potreba socijalno ugroženih Roma u Bijeljini otvoren je 05.02. 2019. godine, a izgradnja je započela je 30.09.2019. godine.

Tokom obilaska gradilišta, Mićić je podsjetio “da je ovo jedan od tri objekta koji će biti građeni za romske porodice, sa ukupno 24 stana”, te naveo “da je lokacija izabrana zbog blizine preduzeća koje je osnovalo Udruženje građana za promociju i obrazovanje Roma “Otaharin” u kojem se zapošljavaju Romi”.

Projekat je vrijedan 484.000 KM, a finansiraju ga Karitas Švicarske sa iznosom od 252.000 KM, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH sa iznosom od 100.000 KM, dok je Gradska uprava Bijeljine izdvojila 130.000 KM za cjelokupnu infrastrukturu i zemljište. Za izvođača radova odabrano je preduzeće “Intereks” iz Tuzle.

Iz Kancelarije za nacionalne manjine Bijeljina najavljeno je da je rok za izgradnju zgrade 31.12. 2019. godine.

Istinomjer će nastaviti pratiti izgradnju novih šest stanova za socijalno ugrožene pripadnike romske populacije u Bijeljini, a obzirom da su radovi na izgradnji pomenute zgrade započeti, gradonačelnik ovog Grada, Mićo Mićić, dobit će ocjenu radi se na tome.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!