Analize

Dvije godine mandata Vlade RS-a: U oblasti državnog uređenja bez aktivnosti na ispunjavanju 11 obećanja

Politički subjekti, koji u aktuelnom mandatu čine Vladu Republike Srpske, iz oblasti državnog uređenja dali su uoči Općih izbora 2018. godine ukupno 26 predizbornih obećanja. Od tog broja, na njih 11 nisu započete aktivnosti na ispunjavanju, na 14 obećanja Vlada RS-a je provodila određene aktivnosti u pravcu njihovog ispunjavanja, dok je jedno, za čije je ispunjenje postavljen rok u proljeće 2019. godine, ostalo neispunjeno.

 

Tako su u potpunosti ispunjena tri obećanja a ona se odnose na rekonstrukciju Trga “9. januar”, izgradnju spomen-sobe posvećene Vasi Pelagiću u Pelagićevu, te usvajanje Regulacionog plana “Nova Topola – Istok” i “Nova Topola – Zapad” u Gradišci.

Nakon održane javne rasprave o Nacrtu regulacionog plana “Nova Topola – Istok” i Nacrta regulacionog plana “Nova Topola – Zapad”, koja je održana početkom oktobra 2019. godine, na 32. sjednici Skupštine grada Gradiška, održanoj 2. 6. 2020. godine, odbornici su, između ostalog, usvojili i odluke o donošenju regulacionih planova „Stadion“, „Kej“, „Nova Topola-istok“ i „Nova Topola-zapad“, čime je Nova Topola prvi put dobila regulacioni plan.

Od četiri obećanja koja su ocijenjena kao započeta, odnosno na kojima je Vlada RS-a provodila određene aktivnosti na njihovom ispunjenju, jesu ona koja se odnose na razvoj malih i nerazvijenih opština, izgradnju nove zgrade Opštine i policijske stanice na Palama, transparentnijem zapošljavanju u javnoj upravi i više nadležnosti za lokalnu samoupravu.

Jedna od posljednjih aktivnosti koje je Vlada RS-a provodila u pravcu razvoja malih i nerazvijenih opština bila je ona s početka oktobra tekuće godine kada je Vlada donijela odluku o sufinansiranju projekata nerazvijenih i izrazito nerazvijenih jedinica lokalne samouprave, kojom se odobrava isplata finansijskih sredstava nerazvijenim i izrazito nerazvijenim jedinicama lokalne samouprave za sufinansiranje projekata u ukupnom iznosu od 166.100,93 KM. Navedena sredstva bit će utrošena za sufinansiranje različitih projekata u opštinama Čajniče, Bosanski Šamac, Vlasenica, Kalinovik, Pelagićevo, Jezero, Rogatica i Rudo.

Kada se radi o izgradnji nove zgrade Opštine i policijske stanice na Palama, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač i načelnik Boško Јugović potpisali su 4. 11. 2020. godine Sporazum o prenosu vlasništva nad zemljištem u Palama za izgradnju novog sjedišta Policijske uprave Istočno Sarajevo.

Kako je tom prilikom rečeno, nova zgrada Policijske uprave, površine veće od 5.000 metara kvadratnih, gradiće se u neposrednoj blizini postojeće, a Opština Pale je, bez naknade, prenijela pravo vlasništva nad zemljištem na MUP Republike Srpske, te finansira i izradu projektne dokumentacije za zgradu Policijske uprave, kao i za policijsku stanicu na Јahorini.

U toku dvije godine mandata aktuelne Vlade RS-a značajne aktivnosti vršene su na ispunjenju sedam obećanja, te im je data ocjena “u progresu”. U pitanju su aktivnosti na reformi državne uprave i javnog sektora, dodjeli 20 miliona KM ulaganja Vlade RS-a u opštinu Pale, proširenju vrtića na Palama, bržem izdavanju dozvola, digitalizaciji administracije, uređenju groblja Mali Zejtinlik, te reformi javne uprave, gdje treba naglasiti da je 19. 11. 2020. godine najveći organ izvršne vlasti u Republici Srpskoj usvojio Akcijski plan za reformu javne uprave u Bosni i Hercegovini 2020-2022. godine kojim će se realizirati ciljevi i mjere definisani Strateškim okvirom za reformu javne uprave za period od 2018. do 2022. godine.

Akcijski plan za reformu javne uprave za period 2020-2022. godine provodit će se realizacijom planiranih aktivnosti kroz pet reformskih oblasti i to kroz zajedničke i individualne projekte sa jasno definisanim osnovnim mjerama i aktivnostima, kao i indikatorima koji su zajednički za sva četiri upravna nivoa vlasti u BiH. U procesu reforme javne uprave sve aktivnosti provodit će se u skladu sa ustavnim nadležnostima svakog upravnog nivoa u BiH. Usvajanje Akcijskog plana, pored već usvojenog Strateškog okvira za reformu javne uprave je jedan od ključnih koraka u realizaciji 14 prioriteta iz Mišljenja Europskog povjerenstva.

Vlada RS-a, 19. 11. 2020.

Kada se radi o obećanju proširenja vrtića “Bubamara” na Palama, direktorica Dječijeg centra “Bubamara” Vanja Jugović, obilazeći gradilište nove zgrade krajem novembra tekuće godine, izjavila je da je zadovoljna dinamikom kojom napreduju radovi na novom objektu, s obzirom na to da je izgradnja počela krajem avgusta.

Sada je objekat u završnoj fazi. Na redu je stavljanje objekta pod krov i ugradnja stolarije, dok je struja razvedena u potpunosti.

Vanja Jugović, 22. 11. 2020.

Iz grupe obećanja kojima je data ocjena “u progresu” izdvojićemo i ono koje se odnosi na digitalizaciju administracije, podsjećajući da je Vlada RS-a usvojila 22. 8. 2019. godine Nacrt strategije razvoja elektronske uprave u Republici Srpskoj za period 2019-2022 godine, što je učinila i Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) na svojoj 6. redovnoj sjednici, održanoj 10. 10. 2019. godine.

Nakon toga, Prijedlog strategije usvojen je na 49. sjednici Vlade RS-a, održanoj 5. 12. 2020. godine, a kako je tada navedeno, ona podrazumijeva paralelni razvoj tri važna stuba razvoja e-uprave – razvoj IKT infrastrukture, razvoj elektronskih usluga kao suština e-uprave, te razvoj ljudskih resursa u domenu IKT unutar javne uprave.

Kako su nakon njegovog usvajanja poručili iz Vlade RS-a, Strategijom je predviđeno ukupno 65 mjera, od kojih se 26 odnosi na IKT infrastrukturu, 29 na razvoj e-usluga, a 10 na razvoj ljudskih resursa.

U drugom nastavku 9. redovne sjednice, održane 3. 3. 2020. godine, Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Strategiju razvoja elektronske uprave Republike Srpske za period 2019–2022. godina, koja nudi stabilan okvir daljeg razvoja elektronske uprave Republike Srpske.

Kako smo već naveli, Istinomjer u prve dvije godine mandata Vlade RS-a nije evidentirao bilo kakve konkretne aktivnosti u pravcu ispunjavanja 11 obećanja iz oblasti državnog uređenja, a između ostalih radi se o zakonu o rubnim i najugroženijim područjima Republike Srpske, vraćanju imovine oduzete 1979. godine, zakonskom onemogućavanju “rodbinskog zapošljavanja”, javnosti tenderskih procedura, promjeni organizacije i nadležnosti ministarstava i službi, kao i depolitizaciji kontrolnih institucija.

Na kraju, s obzirom na to da je u proljeće 2019. godine istekao rok dat za njegovo ispunjenje, neispunjeno je ostalo obećanje Milorada Dodika o organizovanju referenduma o nazivu Istočnog Sarajeva.

 

Podsjećamo, tokom predizbornog skupa SNSD-a u Istočnom Sarajevu 24. 9. 2018. godine, predsjednik te stranke Milorad Dodik predložio je organizovanje referenduma s ciljem vraćanja naziva Srpsko Sarajevo, dodajući da na to ima pravo, te da će prisutne na skupu podržati u tome da se to uradi na proljeće 2019. godine.

Iako je Dodikov prijedlog, uz buran aplauz i ovacije, naišao na odobravanje prisutnih na pomenutom skupu, referendum za promjenu imena grada Istočno Sarajevo u Srpsko Sarajevo ipak se nije desio na proljeće 2019. godine kako je to Dodik najavio.

Istinomjer će nastaviti pratiti da li će u preostale dvije godine mandata Vlada RS-a učiniti korake ka ispunjavanju 11 obećanja na kojima se do sada nije radilo, te da li će ona na kojima se radilo biti u potpunosti ispunjena.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!