Ispunjeno

20 miliona KM ulaganja Vlade RS u Pale

Partije: SNSD | Oblasti: Državno uređenje

20 miliona KM ulaganja Vlade RS u Pale

Izvor: Predizborni skup SNSD-a, Pale, 19.09.2018.

Na Jahorini je 30. novembra otvorena gondola “Javor-Partizan” koju je izgradilo preduzeće OC Jahorina. Vlada RS usvojila je ranije, u augustu 2019. godine, Odluku o davanju saglasnosti za izdavanje garancije ovom preduzeću za kredit od 9 miliona KM za izgradnju nove gondole.

„Namjena kreditnog zaduženja je izgradnja nove desetosjedne kabinske žičare (gondole) u Ski centru „Jahorina“. Dužnik i korisnik po kreditu je OC „Jahorina“, a u slučaju dospjelog i neplaćenog anuiteta prema poslovnim bankama Republika Srpska će iz budžeta platiti sve dospjele i neplaćene anuitete“, navedeno je u odluci.

Osim toga, Ugostiteljski servis Vlade RS je raspisao javni poziv za adaptaciju i sanaciju hotela Rajska dolina na Jahorini, a vrijednost radova je procijenjena na 6,6 mil KM bez PDV-a. Rok za dostavljanje ponuda bio je 15. novembar.

Načelnik Jugović je 13. 11. 2020. godine izjavio da je “zahvaljujujući odličnoj saradnji i bliskom odnosu sa republičkim institucijama, Vlada Srpske do sada uložila više od 100 miliona KM u opštinu Pale, od čega desetine miliona u razvoj Olimpijskog centra „Jahorina“, odnosno, razvoj turizma u našoj lokalnoj zajednici” te dodao:

Vlada Srpske direktno je podržla budžet opštine Pale sa 450.000 KM tokom pandemije virusa korona, obezbijedila blizu 1.500.000 KM podrške Vlade Republike Srbije našoj opštini, rekonstruisala tunel `Kalovita brda` vrijedan 1.200.000 KM, dok je za poboljšanje studentskog standarda izdvojila 17 miliona KM. Vlada Srpske obezbijedila je 500.000 KM za prvu fazu izgradnje Muzeja Odbrambeno – otadžbinskog rata, dakle, podržala je sve velike projekte opštine Pale.

Boško Jugović, 13. 11. 2020. 

Kako je tom prilikom ustvrdio, Vlada Republike Srpske će naredne godine nastaviti investicioni ciklus na Jahorini i izdvojiti više od 100 miliona KM, a sljedeće godine očekuje se i realizacija mega projekta izgradnje gondole Pale – Jahorina, vrijednog desetine miliona KM.

Također, prema njegovim riječima Opština Pale će u saradnji sa Vladom Republike Srpske, narednog mandata realizovati više krupnih kapitalnih projekata, dok će vrijednost investicionih ulaganja iz opštinskog budžeta povećati po milion KM na godišnjem nivou:

Potpuno ćemo završiti novi sistem daljinskog grijanja i pokrenuti projekat gasifikacije Pala. Završićemo izgradnju muzeja, najvećeg parka u Srpskoj i novu, savremenu zgradu Policijske uprave Istočno Sarajevo za čiju će izgradnju Vlada RS izdvojiti sedam miliona KM. Tu je, takođe, i izgradnja novih sadržaja i zatvorenog bazena za Fakultet fizičkog vaspitanja i sporta u i pored dvorane `Peki`, čija je vrijednost procijenjena na tri miliona KM. Nastavićemo obnovu putne infrastrukture i izgraditi tri kružna toka, kao i 15  sportskih igrališta i malih parkova u svim mjesnim zajednicama.

Boško Jugović, 13. 11. 2020. 

Na kraju, Jugović je tom prilkom i najavio izgradnju trga/parka „Rusija“ u centralnoj zoni Pala, što će, kako je rekao, biti zajednička inicijativa Rusije i Republike Srpske.

Tokom svoje posjete Palama upriličene polovinom juna 2021. godine, predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković potrvdio je da će Vlada nastaviti da ulaže u ovu opštinu, a tom prilikom načelnik Jugović istakao je da je razgovarano o izgradnji objekta Fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta uz Sportsko-poslovni centar “Peki”, koja treba da počne ove godine. 

Završena je projektna dokumentacija, dodijeljeno je zemljište i ulazimo u fazu raspisivanja i provođenja tenderske procedure.

Boško Jugović, 16. 6.2021. 

Jugović je pored ostalog dodao da je na navedenom sastanku bilo riječi o izgradnji zgrade Policijske uprave Istočno Sarajevo na području opštine Pale, kao i o nizu infrastrukturnih projekata. 

Dan kasnije, na svojoj 126. sjednici, Vlada Republike Srpske usvojila je Informaciju o izgradnji Fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta Univerziteta u Istočnom Sarajevu na Palama. Zadužuno je Ministarstvo finansija da obezbijedi neophodna finansijska sredstva u iznosu od 4.864.372,46 KM za dogradnju objekta Fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

U svom intervjuu datom 27.8.2021. godine, Jugović je podsjetio da je, u saradnji sa Vladom Republike Srpske, urađena rekonstrukcija objekta ovdašnje zdravstvene ustanove u skladu sa standardima energetske efikasnosti, te da su nabavljeni novi rendgen aparat i ultrazvuk, što sve zajedno predstavlja ulaganje od gotovo milion КM.

Direktnim i indirektnim mjerama, izdvojili smo 265.000 КM bespovratnih sredstava na ime podrške privrednicima i jednokratne pomoći radnicima koji su u tom periodu ostali bez posla. Shvatajući cjelokupnu situaciju i prateći i politike Vlade Republike Srpske, uvećali smo ukupna izdvajanja na ime podsticaja po raznim osnovama na iznos od 750.000 КM, trudeći se da na taj način podstaknemo i održimo privrednu i svaku drugu društvenu aktivnost na nivou koji se može okarakterisati kao zadovoljavajući, imajući u vidu sve okolnosti.

Boško Jugović, 27.8.2021. 

Tom prilikom načelnik paljanske opštine najavio je skori početak realizacije projekta izgradnje novih sadržaja za potrebe Fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta, kao i početak izgradnje nove zgrade za potrebe Policijske uprave Istočno Sarajevo, a koje će finansirati Vlada Republike Srpske u ukupnom iznosu od oko deset miliona КM, kao i preko pet miliona КM vrijednu privatnu investiciju u izgradnju tržnog centra “Frukta trejd” u Palama.

Tu je i izgradnja potisnog cjevovoda Vrelo Prače – Jahorina, što je posao vrijedan milion КM, koji finansiramo iz kreditnih sredstava i koji će obezbijediti redovno i uredno vodosnabdijevanje na planini, a bez čije realizacije su nezamislive nove investicije na olimpijskoj planini koje od početka pratimo i pratićemo još snažnije kroz dalja ulaganja u potrebnu komunalnu infrastrukturu. Apsolutno smo opredijeljeni da na najbolji mogući način doprinesemo velikim ulaganjima Vlade Republike Srpske, koja je posredstvom Olimpijskog centra `Jahorina` investirala i investira desetine miliona КM u razvoj skijališta i destinacije u cjelini.

Boško Jugović, 27.8.2021.

Univerzitet u Istočnom Sarajevu je 30.07.2021. godine objavio tender za izgradnju Fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta Pale – faza dogradnje objekta sa bazenom i ostalim dodatnim sadržajima, čija procijenjena vrijednost ugovora iznosi 4.157.583,30 KM bez PDV-a. Zgrada Fakulteta imaće oko 2.000 metara kvadratnih.

Borislav Cicović, dekan Fakulteta fizičkog vaspitanje i sporta pojasnio je da će dio fakulteta biti u dvorani Peki te je projektom predviđena dogradnja dodatnog prostora gdje će biti bazen, sadržaji dijagnostičkog centra korektivne gimnastike, manje sale, teretana.

Dio koji ćemo raditi nije predviđen samo za naše studente nego i za komercijalnu upotrebu. Naravno, mi smo se bazirali i na sportsku rekreaciju, na taj dio sportskih sadržaja. U dograđenom dijelu će biti bazen, neki sadržaji dijagnostičkog centra korektivne gimnastike i onog dijela gdje ćemo raditi naučni dio sa djecom, sa građanima jer će biti dostupno svima. Ovaj dio koji je urađen, moći će se koristiti sa teoretsku nastavu i za onaj dio smještaja od učionica i amfiteatara.

Borislav Cicović, 01.03.2021. 

Vlada Republike Srpske  izdvojila je 7,5 miliona KM za izgradnju nove zgrade Policijske uprave Pale. Povodom ove aktivnosti, raspisan je tender za izvođenje radova na osnovu kojeg je odabran izvođač radova, te se očekuje da će gradnja PU Pale uskoro početi. 

U okviru Olimpijskog centra Jahorina planira je izgradnja gondole Pale – Јahorina duga sedam kilometara za koji će Vlada Republike Srpske iz republičkog budžeta izdvojiti 96 miliona maraka. Početak izgradnje ovog projekta se očekuje u avgustu 2022. Godine. Osnovni ciljevi izgradnje gondole su povezivanje značajnih tačaka i područja gradskog mjesta Pale sa ski-centrom Jahorina, obezbjeđenje novog vida transporta, izgradnja atraktivnog sistema prevoza koji pored saobraćajnih funkcija ima i funkciju panoramskog razgledanja planinskog kompleksa, mogućnosti za dodatne sadržaje. Gondola koja prolazi predjelima netaknute prirode otvoriće niz mogućnosti za novi razvoj i investiranja.

U augustu 2022. godine saopćeno je da Vlada Republike Srpske sa Javnim preduzećem “Putevi Republike Srpske” finasira radove na rehabilitaciji regionalnog puta Pale – Jahorina u vrijednosti od 5,1 miliona KM.

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Ćorić 31.07.2022. godine kazao je da su radovi pri kraju na rehabilitaciji tog puta ukupne dužine 11 kilometara i dodao da će, osim nove kolovozne trake, biti povećana i bezbjednost učesnika u saobraćaju, te ostaje da se završi dio koji je odnijelo klizište, a završena je projektna dokumentacija koja je na revidiranju i očekuje se da naredni mjesec krenu radovi.

Vlada Republike Srpske obezbijedila je 300.000 KM za rekonstrukciju i modernizaciju centralne gradske saobraćajnice u Ulici srpskih ratnika. Radovi na ovoj saobraćajnici počeli su 27.07.2022 godine. Pored ovih radova, Vlada Republike Srpske  finansira i već započeti projekat izgradnje novog vodovodnog sistema u naselju Brezovice iznosom od 450.000 KM. 

Pored velikih projekata, urađeni su i neki projekti manje vrijednosti, poput izgradnje nove pješačke staze u Ulici Alekse Šantića na Palama za šta je iz opštinskog budžeta izdvojeno više od 20.000 KM, te rеalizovan projеkat kabliranja dijеla dalеkovoda 35kV Palе – Sokolac čija je ukupna vrijеdnost invеsticijе 85.000 KM. Oba ova projekta su završena krajem juna, odnosno početkom jula 2022. godine.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!