U progresu

20 miliona KM ulaganja Vlade RS u Pale

Partije: SNSD | Oblasti: Državno uređenje

20 miliona KM ulaganja Vlade RS u Pale

Obrazloženje

U toku tri godine mandata Vlade RS vršene su značajne aktivnosti na ispunjenju ovog obećanja.

Izvor: Predizborni skup SNSD-a, Pale, 19.09.2018.

Na Jahorini je 30. novembra otvorena gondola “Javor-Partizan” koju je izgradilo preduzeće OC Jahorina. Vlada RS usvojila je ranije, u augustu 2019. godine, Odluku o davanju saglasnosti za izdavanje garancije ovom preduzeću za kredit od 9 miliona KM za izgradnju nove gondole.

„Namjena kreditnog zaduženja je izgradnja nove desetosjedne kabinske žičare (gondole) u Ski centru „Jahorina“. Dužnik i korisnik po kreditu je OC „Jahorina“, a u slučaju dospjelog i neplaćenog anuiteta prema poslovnim bankama Republika Srpska će iz budžeta platiti sve dospjele i neplaćene anuitete“, navedeno je u odluci.

Osim toga, Ugostiteljski servis Vlade RS je raspisao javni poziv za adaptaciju i sanaciju hotela Rajska dolina na Jahorini, a vrijednost radova je procijenjena na 6,6 mil KM bez PDV-a. Rok za dostavljanje ponuda bio je 15. novembar.

Načelnik Jugović je 13. 11. 2020. godine izjavio da je “zahvaljujujući odličnoj saradnji i bliskom odnosu sa republičkim institucijama, Vlada Srpske do sada uložila više od 100 miliona KM u opštinu Pale, od čega desetine miliona u razvoj Olimpijskog centra „Jahorina“, odnosno, razvoj turizma u našoj lokalnoj zajednici” te dodao:

Vlada Srpske direktno je podržla budžet opštine Pale sa 450.000 KM tokom pandemije virusa korona, obezbijedila blizu 1.500.000 KM podrške Vlade Republike Srbije našoj opštini, rekonstruisala tunel `Kalovita brda` vrijedan 1.200.000 KM, dok je za poboljšanje studentskog standarda izdvojila 17 miliona KM. Vlada Srpske obezbijedila je 500.000 KM za prvu fazu izgradnje Muzeja Odbrambeno – otadžbinskog rata, dakle, podržala je sve velike projekte opštine Pale.

Boško Jugović, 13. 11. 2020. 

Kako je tom prilikom ustvrdio, Vlada Republike Srpske će naredne godine nastaviti investicioni ciklus na Jahorini i izdvojiti više od 100 miliona KM, a sljedeće godine očekuje se i realizacija mega projekta izgradnje gondole Pale – Jahorina, vrijednog desetine miliona KM.

Također, prema njegovim riječima Opština Pale će u saradnji sa Vladom Republike Srpske, narednog mandata realizovati više krupnih kapitalnih projekata, dok će vrijednost investicionih ulaganja iz opštinskog budžeta povećati po milion KM na godišnjem nivou:

Potpuno ćemo završiti novi sistem daljinskog grijanja i pokrenuti projekat gasifikacije Pala. Završićemo izgradnju muzeja, najvećeg parka u Srpskoj i novu, savremenu zgradu Policijske uprave Istočno Sarajevo za čiju će izgradnju Vlada RS izdvojiti sedam miliona KM. Tu je, takođe, i izgradnja novih sadržaja i zatvorenog bazena za Fakultet fizičkog vaspitanja i sporta u i pored dvorane `Peki`, čija je vrijednost procijenjena na tri miliona KM. Nastavićemo obnovu putne infrastrukture i izgraditi tri kružna toka, kao i 15  sportskih igrališta i malih parkova u svim mjesnim zajednicama.

Boško Jugović, 13. 11. 2020. 

Na kraju, Jugović je tom prilkom i najavio izgradnju trga/parka „Rusija“ u centralnoj zoni Pala, što će, kako je rekao, biti zajednička inicijativa Rusije i Republike Srpske.

Tokom svoje posjete Palama upriličene polovinom juna 2021. godine, predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković potrvdio je da će Vlada nastaviti da ulaže u ovu opštinu, a tom prilikom načelnik Jugović istakao je da je razgovarano o izgradnji objekta Fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta uz Sportsko-poslovni centar “Peki”, koja treba da počne ove godine. 

Završena je projektna dokumentacija, dodijeljeno je zemljište i ulazimo u fazu raspisivanja i provođenja tenderske procedure.

Boško Jugović, 16. 6.2021. 

Jugović je pored ostalog dodao da je na navedenom sastanku bilo riječi o izgradnji zgrade Policijske uprave Istočno Sarajevo na području opštine Pale, kao i o nizu infrastrukturnih projekata. 

Dan kasnije, na svojoj 126. sjednici, Vlada Republike Srpske usvojila je Informaciju o izgradnji Fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta Univerziteta u Istočnom Sarajevu na Palama. Zadužuno je Ministarstvo finansija da obezbijedi neophodna finansijska sredstva u iznosu od 4.864.372,46 KM za dogradnju objekta Fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

U svom intervjuu datom 27.8.2021. godine, Jugović je podsjetio da je, u saradnji sa Vladom Republike Srpske, urađena rekonstrukcija objekta ovdašnje zdravstvene ustanove u skladu sa standardima energetske efikasnosti, te da su nabavljeni novi rendgen aparat i ultrazvuk, što sve zajedno predstavlja ulaganje od gotovo milion КM.

Direktnim i indirektnim mjerama, izdvojili smo 265.000 КM bespovratnih sredstava na ime podrške privrednicima i jednokratne pomoći radnicima koji su u tom periodu ostali bez posla. Shvatajući cjelokupnu situaciju i prateći i politike Vlade Republike Srpske, uvećali smo ukupna izdvajanja na ime podsticaja po raznim osnovama na iznos od 750.000 КM, trudeći se da na taj način podstaknemo i održimo privrednu i svaku drugu društvenu aktivnost na nivou koji se može okarakterisati kao zadovoljavajući, imajući u vidu sve okolnosti.

Boško Jugović, 27.8.2021. 

Tom prilikom načelnik paljanske opštine najavio je skori početak realizacije projekta izgradnje novih sadržaja za potrebe Fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta, kao i početak izgradnje nove zgrade za potrebe Policijske uprave Istočno Sarajevo, a koje će finansirati Vlada Republike Srpske u ukupnom iznosu od oko deset miliona КM, kao i preko pet miliona КM vrijednu privatnu investiciju u izgradnju tržnog centra “Frukta trejd” u Palama.

Tu je i izgradnja potisnog cjevovoda Vrelo Prače – Jahorina, što je posao vrijedan milion КM, koji finansiramo iz kreditnih sredstava i koji će obezbijediti redovno i uredno vodosnabdijevanje na planini, a bez čije realizacije su nezamislive nove investicije na olimpijskoj planini koje od početka pratimo i pratićemo još snažnije kroz dalja ulaganja u potrebnu komunalnu infrastrukturu. Apsolutno smo opredijeljeni da na najbolji mogući način doprinesemo velikim ulaganjima Vlade Republike Srpske, koja je posredstvom Olimpijskog centra `Jahorina` investirala i investira desetine miliona КM u razvoj skijališta i destinacije u cjelini.

Boško Jugović, 27.8.2021.

 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!