U progresu

20 miliona KM ulaganja Vlade RS u Pale

Partije: SNSD | Oblasti: Državno uređenje

20 miliona KM ulaganja Vlade RS u Pale

Obrazloženje

U toku dvije godine mandata Vlade RS vršene su značajne aktivnosti na ispunjenju ovog obećanja.

Izvor: Predizborni skup SNSD-a, Pale, 19.09.2018.

Na Jahorini je 30. novembra otvorena gondola “Javor-Partizan” koju je izgradilo preduzeće OC Jahorina. Vlada RS usvojila je ranije, u augustu 2019. godine, Odluku o davanju saglasnosti za izdavanje garancije ovom preduzeću za kredit od 9 miliona KM za izgradnju nove gondole.

„Namjena kreditnog zaduženja je izgradnja nove desetosjedne kabinske žičare (gondole) u Ski centru „Jahorina“. Dužnik i korisnik po kreditu je OC „Jahorina“, a u slučaju dospjelog i neplaćenog anuiteta prema poslovnim bankama Republika Srpska će iz budžeta platiti sve dospjele i neplaćene anuitete“, navedeno je u odluci.

Osim toga, Ugostiteljski servis Vlade RS je raspisao javni poziv za adaptaciju i sanaciju hotela Rajska dolina na Jahorini, a vrijednost radova je procijenjena na 6,6 mil KM bez PDV-a. Rok za dostavljanje ponuda bio je 15. novembar.

Načelnik Jugović je 13. 11. 2020. godine izjavio da je “zahvaljujujući odličnoj saradnji i bliskom odnosu sa republičkim institucijama, Vlada Srpske do sada uložila više od 100 miliona KM u opštinu Pale, od čega desetine miliona u razvoj Olimpijskog centra „Jahorina“, odnosno, razvoj turizma u našoj lokalnoj zajednici” te dodao:

Vlada Srpske direktno je podržla budžet opštine Pale sa 450.000 KM tokom pandemije virusa korona, obezbijedila blizu 1.500.000 KM podrške Vlade Republike Srbije našoj opštini, rekonstruisala tunel `Kalovita brda` vrijedan 1.200.000 KM, dok je za poboljšanje studentskog standarda izdvojila 17 miliona KM. Vlada Srpske obezbijedila je 500.000 KM za prvu fazu izgradnje Muzeja Odbrambeno – otadžbinskog rata, dakle, podržala je sve velike projekte opštine Pale.

Boško Jugović, 13. 11. 2020. 

Kako je tom prilikom ustvrdio, Vlada Republike Srpske će naredne godine nastaviti investicioni ciklus na Jahorini i izdvojiti više od 100 miliona KM, a sljedeće godine očekuje se i realizacija mega projekta izgradnje gondole Pale – Jahorina, vrijednog desetine miliona KM.

Također, prema njegovim riječima Opština Pale će u saradnji sa Vladom Republike Srpske, narednog mandata realizovati više krupnih kapitalnih projekata, dok će vrijednost investicionih ulaganja iz opštinskog budžeta povećati po milion KM na godišnjem nivou:

Potpuno ćemo završiti novi sistem daljinskog grijanja i pokrenuti projekat gasifikacije Pala. Završićemo izgradnju muzeja, najvećeg parka u Srpskoj i novu, savremenu zgradu Policijske uprave Istočno Sarajevo za čiju će izgradnju Vlada RS izdvojiti sedam miliona KM. Tu je, takođe, i izgradnja novih sadržaja i zatvorenog bazena za Fakultet fizičkog vaspitanja i sporta u i pored dvorane `Peki`, čija je vrijednost procijenjena na tri miliona KM. Nastavićemo obnovu putne infrastrukture i izgraditi tri kružna toka, kao i 15  sportskih igrališta i malih parkova u svim mjesnim zajednicama.

Boško Jugović, 13. 11. 2020. 

Na kraju, Jugović je tom prilkom i najavio izgradnju trga/parka „Rusija“ u centralnoj zoni Pala, što će, kako je rekao, biti zajednička inicijativa Rusije i Republike Srpske.

 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!