Razvoj malih i nerazvijenih opština

| Partija: | Oblast:

“Predsjednik Socijalističke partije /SP/ Republike Srpske Petar Đokić rekao je Srni uoči stranačke tribine u Kostajnici da će se zalagati da već početkom iduće godine bude donesen zakon koji će obuhvatiti podršku razvoju malih i nerazvijenih lokalnih zajednica kakva je Kostajnica.

“Taj poseban status i zakon trebalo bi da ovakvim opštinama omogući dostupnijim sredstva, koja bi se usmjeravala iz budžeta, kako bi one mogle da se razvijaju i da to bude podrška poboljšanju uslova za život s ciljem da zaustavimo proces odlaska stanovništva, posebno mladih”, rekao je Đokić.”

Izvor: socijalisti.ba

Dugo obrazloženje

“Iako se u prvih 100 dana nije bavila donošenjem „zakona koji će obuhvatiti podršku razvoju malih i nerazvijenih lokalnih zajednica“, Vlada RS je u nekoliko navrata razmatrala pitanja usko vezana za podršku razvoju jedinica lokalne samouprave:

Na svojoj prvoj sjednici održanoj 27. decembra 2018. godine, Vlada RS je donijela Odluku o stepenu razvijenosti jedinica lokalne samouprave u Republici Srpskoj za 2019. godinu.
1) Razvijene jedinice lokalne samouprave su: Banja Luka, Bijeljina, Gacko, Gradiška, Derventa, Doboj, Zvornik, Istočna Ilidža, Istočno Novo Sarajevo, Laktaši, Mrkonjić Grad, Pale, Prijedor, Prnjavor, Stanari, Teslić, Trebinje i Ugljevik.
2) Srednje razvijene jedinice lokalne samouprave su: Bileća, Brod, Kozarska Dubica, Kotor Varoš, Milići, Modriča, Novi Grad, Sokolac, Srbac, Foča i Čelinac.
3) Nerazvijene jedinice lokalne samouprave su: Bratunac, Višegrad, Vlasenica, Donji Žabar, Kostajnica, Ljubinje, Nevesinje, Pelagićevo, Petrovac, Petrovo, Ribnik, Rogatica, Han Pijesak, Šamac i Šipovo.
4) Izrazito nerazvijene jedinice lokalne samouprave su: Berkovići, Vukosavlje, Istočni Drvar, Istočni Mostar, Istočni Stari Grad, Jezero, Kalinovik, Kneževo, Krupa na Uni, Kupres, Lopare, Novo Goražde, Osmaci, Oštra Luka, Rudo, Srebrenica, Trnovo, Čajniče i Šekovići.

Potom je na 6. sjednici, Vlada Republike Srpske (31.01.2019.) prihvatila Informaciju o primjeni Pravilnika o sufinansiranju projekata nerazvijenih i izrazito nerazvijenih jedinica lokalne samouprave u RS. Vlada je tada bila saglasna da se, iz Budžeta Ministarstva uprave i lokalne samouprave za 2019. godinu, izdvoje sredstva u iznosu od 300.000,00 KM, za sufinansiranje projekata nerazvijenih i izrazito nerazvijenih jedinica lokalne samouprave.

Krajem februara, na 9. sjednici Vlade Republike Srpske (21.02.2019.) razmatrana je informacija o provođenju Projekta razvoja ruralnog poslovanja (IFAD 859 BA).

Projekat razvoja ruralnog poslovanja (IFAD 859 BA) se realizuje od 2016. godine, a predviđeno je da sve projektne aktivnosti budu završene 30. septembra 2019. godine. Ukupna vrijednost projekta je 21 milion KM.
Projektno područje obuhvata 20 opština u Republici Srpskoj, koje spadaju u grupu nerazvijenih i izrazito nerazvijenih, a to su: Jezero, Šipovo, Kupres, Mrkonjić Grad, Ribnik, Istočni Drvar, Petrovac, Oštra Luka, Krupa na Uni, Novi Grad, Kostajnica, Kozarska Dubica, Petrovo, Pelagićevo, Donji Žabar, Vukosavlje, Šamac, Brod, Derventa i Srbac u kojem živi približno 50,000 seoskih domaćinstava.

Mjesec dana kasnije, na svojoj 13. sjednici, održanoj 21. marta, Vlada RS je donijela je Odluku o isplati akontacije finansijskih sredstava nerazvijenim i izrazito nerazvijenim jedinicama lokalne samouprave, u iznosu od 500.000,00 KM.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Upload limit: 1Mb

  • Poništi