Započeto

Digitalizacija administracije

Partije: NDP | Oblasti: Državno uređenje

Digitalizacijom uprave, smanjićemo administrativne troškove i povećati, efikasnost javnih službi.

Obrazloženje

Vlada Republike Srpske utvrdila je početkom decembra Prijedlog strategije razvoja elektronske uprave Republike Srpske za period 2019 – 2022. godine.

Izvor: Plan za bolju Srpsku

Vlada RS usvojila je 22.08.2019. godine „Nacrt strategije razvoja elektronske uprave u Republici Srpskoj za period 2019-2022 godine“. Dokument je objavljen i na platformi za e-konsultacije Vlade RS.

Resorni ministar Srđan Rajčević je nakon usvajanja Nacrta istakao da će se krenuti “i s operativnim aktivnostima da bi se ostvarivali ciljevi koje strategija postavlja za naredne tri godine” čim ovaj dokument prođe proceduru i bude na snazi.

Akcioni planovi će se donositi za svaku godinu posebno, a vjerujem da će prvi akcioni plan za uspostavljanje elektronskih servisa građanima i privredi biti gotov do kraja ove godine.

Srđan Rajčević, 29.08.2019.

Jedan od glavnih ciljeva, prema njegovim riječima je da se do kraja 2022. godine oko 40 odsto svih upravnih postupaka u RS može obaviti elektronskim putem.

Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) usvojila je Nacrt ove strategije na svojoj 6. redovnoj sjednici održanoj 10. oktobra 2019. godine.

Prijedlog strategije usvojen je na 49. sjednici Vlade RS održanoj 5. decembra ove godine, a kako je tada navedeno, ona podrazumijeva “paralelni razvoj tri važna stuba razvoja e-uprave – razvoj IKT infrastrukture, razvoj elektronskih usluga kao suština e-uprave, te razvoj ljudskih resursa u domenu IKT unutar javne uprave”.

Kako su nakon njegog usvajanja poručili iz Vlade RS, Strategijom je predviđeno ukupno 65 mjera, od kojih se 26 odnosi na IKT infrastrukturu, 29 na razvoj e-usluga, a 10 na razvoj ljudskih resursa.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!