U progresu

Digitalizacija administracije

Partije: NDP | Oblasti: Državno uređenje

Digitalizacijom uprave, smanjićemo administrativne troškove i povećati, efikasnost javnih službi.

Obrazloženje

Narodna skupština Republike Srpske 3. 3. 2020. godine usvojila je Strategiju razvoja elektronske uprave Republike Srpske za period 2019 – 2022. godine.

Izvor: Plan za bolju Srpsku

Vlada RS usvojila je 22. 8. 2019. godine „Nacrt strategije razvoja elektronske uprave u Republici Srpskoj za period 2019-2022 godine“. Dokument je objavljen i na platformi za e-konsultacije Vlade RS.

Resorni ministar Srđan Rajčević je nakon usvajanja Nacrta istakao da će se krenuti “i s operativnim aktivnostima da bi se ostvarivali ciljevi koje strategija postavlja za naredne tri godine” čim ovaj dokument prođe proceduru i bude na snazi.

Akcioni planovi će se donositi za svaku godinu posebno, a vjerujem da će prvi akcioni plan za uspostavljanje elektronskih servisa građanima i privredi biti gotov do kraja ove godine.

Srđan Rajčević, 29.08.2019.

Jedan od glavnih ciljeva, prema njegovim riječima je da se do kraja 2022. godine oko 40 odsto svih upravnih postupaka u RS može obaviti elektronskim putem.

Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) usvojila je Nacrt ove strategije na svojoj 6. redovnoj sjednici održanoj 10. oktobra 2019. godine.

Prijedlog strategije usvojen je na 49. sjednici Vlade RS održanoj 5. decembra ove godine, a kako je tada navedeno, ona podrazumijeva “paralelni razvoj tri važna stuba razvoja e-uprave – razvoj IKT infrastrukture, razvoj elektronskih usluga kao suština e-uprave, te razvoj ljudskih resursa u domenu IKT unutar javne uprave”.

Kako su nakon njegovg usvajanja poručili iz Vlade RS, Strategijom je predviđeno ukupno 65 mjera, od kojih se 26 odnosi na IKT infrastrukturu, 29 na razvoj e-usluga, a 10 na razvoj ljudskih resursa.

U drugom nastavku 9. redovne sjednice održane 3. 3. 2020. godine Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Strategiju razvoja elektronske uprave Republike Srpske za period 2019–2022. godina koja nudi stabilan okvir daljeg razvoja eleltronske uprave Republike Srpske.

Tom prilikom, ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević rekao je da će na osnovu ove strategije Vlada Republike Srpske iz godine u godinu donositi akcione planove.

Kako je Rajčević još istakao, osnovni razlozi za donošenje strategije sadržani su i u potrebi da se putem sadržinskog određenja strateških i operativnih ciljeva stvore neophodne hipoteze za uspješan razvoj elektronske uprave Republike Srpske.

U dokumetnu se pored ostalog navodi da će “vizija razvoja elektronske uprave Republike Srpske od 2019-2022. godine biti realizovana koordinisanim djelovanjem svih organa javne uprave u tri prioritetne oblasti razvoja elektronske uprave infrmaciono-komunikacionih tehnologija /IKT/ infrastruktura, elektronske usluge i ljudski resursi.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!