Započeto

Transparentnije zapošljavanje u javnoj upravi

Partije: NDP | Oblasti: Državno uređenje

Uvešćemo javan i efikasan sistem zapošljavanja stručnih, a ne podobnih kadrova, uz objavljivanje svih informacija u poptuno javnom postupku zapošljavanja kandidata u javnoj upravi.

Obrazloženje

Vlada RS je provodila određene aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Plan za bolju Srpsku

Kako je sam izjavio medijima predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković zatražio je da sve javne institucije i ustanove u Srpskoj dostave informacije o diplomama zaposlenih. Prema njegovim riječima rok za dostavu diloma istekao je u utorak, 3. septembra 2019. godine.

Iskoristio sam svoje zakonsko pravo i zatražio informaciju o tome, a rok za dostavljanje diploma bio je juče.” 

Radovan Višković, 04.09.2019.

Kako je rekao informacije su mu dostavljene u elektronskoj formi, a radi se o hiljadama zaposlenih u institucijama, pa i onih u nadležnosti nekih ministarstava.

Sve će biti pregledano i vidjećemo da li ima spekulacija u smislu nelegalno stečenih diploma. Da li će i koliko tih diploma na kraju biti `sumnjivo` ili neće, potrebno je sačekati da bude sve pregledano.”

Radovan Višković, 04.09.2019.

Inače, Višković je ove informacije objavio nakon što je Zastupnik Partije demokratskog progresa (PDP) u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS), Draško Stanivuković krajem najavio je pokretanje peticije sa zahtjevom da se provjere diplome svih zaposlenih u javnom sektoru.Akcija za potpisivanja peticije kojom se traži “javno objavljivanje diploma zaposlenih u javnom sektoru” u RS startala je 2. septembra tekuće godine, a Stanivuković je pozvao građane Banja Luke da pridruže akciji “Znanjem za Srpsku“, potpisivanjem peticije na štandu na Trgu Krajine.

Početkom novembra, kako prenose mediji, sve javne institucije, od kojih su to tražili iz Vade RS, dostavile su podatke u vezi sa diplomama zaposlenih. Tražene diplome, kako je navedeno, trenutno se nalaze u Prosvjetnoj inspekciji RS-a koja vrši provjere, a također je rečeno i da će “po završetku procesa, nadležne institucije informisati javnost”.

Više o tome pročitajte u tekstu Istinomjera.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!