Započeto

Više nadležnosti za lokalnu samoupravu

Partije: DNS | Oblasti: Državno uređenje

DNS smatra da lokalna samouprava mora imati više nadležnosti za izvorna i dodijeljena sredstava, svoju imovinu i još odgovorniju javnu lokalnu upravu.

Obrazloženje

U toku dvije godine mandata Vlada RS je radila na provođenju aktivnosti na ispunjenju ovog obećanja.

Izvor: Izborni program DNS-a za Opšte izbore 2018. godine

Vlada Republike Srpske utvrdila je na svojoj 14. sjednici, održanoj 22. augusta, Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o lokalnoj samoupravi. Kako je navedeno u saopštenju Vlade RS još nakon utvrđivanja nacrta izmjena ovog Zakona u februaru 2019. godine, radi se o promjeni jednog člana zakona koji definiše rok za usklađivanje broja zaposlenih.

Kada govorimo o Nacrtu Zakona o lokalnoj samoupravi, riječ je samo o promjeni jednog člana odnosno o produženju roka za usklađivanje tri zaposlena na 1000 stanovnika”, rekla je ministrica uprave i lokalne samouprave RS Lejla Rešić i podsjetila da je taj rok trebalo da istekne 30. juna 2019. godine.

Prema utvrđenom izmjenama Nacrta zakona o lokalnoj samoupravi, rok za usklađivanje broja zaposlenih produžen je do 30. juna 2021. godine, a razlog za produženje je nemogućnost jedinica lokalne samouprave da usklade broj zaposlenih u zakonom propisanom roku.

Rok za usklađivanje broja zaposlenih iz čl. 66, 67. i 68. Zakona produžen je do 30. juna 2021. godine.

Početkom juna 2020. godine u Opštinskoj upravi Istočno Novo Sarajevo održan je sastanak ministrice uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejle Rešić sa predsjednikom Saveza opština i gradova Republike Srpske Ljubišom Ćosićem, potpredsjednikom Mladenom Đurevićem i generalnim sekretarom Saveza Acom Pantićem.

Kako je navedeno, na sastanku je najviše bilo riječi o negativnim posljedicama virusa korona na budžete lokalnih zajednica, kao i o trenutnom stanju opštinskih i gradskih budžeta, te planu ušteda i o primjeni kolektivnog ugovora za zaposlene u opštinskim i gradskim upravama.

S tim u vezi ministrica Rešić rekla je da je cilj da lokalne zajednice ostanu stabilne i servis građanima, te da je najmanja stvar koja u ovom trenutku može da se uradi da najniža cijena rada ostane 100 KM kao 2019. godine.

“Već sutra ću obavijestiti Konfederaciju sindikata o ovom zahtjevu i da o tome dalje pregovaramo” izjavila je Rešićeva te dodala da se ovo treba brzo uraditi kako bi se lokalne zajednice rasteretile podsječajuči i da je novi Posebni kolektivni ugovor stupio na snagu u februaru i da su tada imali opsežne pregovore prilikom potpisivanja, jer je Ministarstvo uprave i lokalne samouprave na neki način bilo zastupnik opština i gradova.

Tada su nam izrazito nerazvijene opštine rekle da je za njih prihvatljivo da najniža cijena rada bude 110 KM. Stvari su se, u međuvremenu, promijenile i vidimo da sve lokalne zajednice mogu doći u problem. Imamo 33 nerazvijene lokalne zajednice i diskutabilno je da li one mogu podnijeti tu vrstu cijene rada u ovom trenutku, nakon svega što se desilo.

Lejla Rešić, 3. 6. 2020.  

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!