Nije započeto

Više nadležnosti za lokalnu samoupravu

Partije: DNS | Oblasti: Državno uređenje

DNS smatra da lokalna samouprava mora imati više nadležnosti za izvorna i dodijeljena sredstava, svoju imovinu i još odgovorniju javnu lokalnu upravu.

Obrazloženje

Vlada RS u prvoj godini svog rada nije provodila aktivnosti na realizaciji datog obećanja, ali je vršila izmjene Zakona o lokalnoj samoupravi RS u smislu produženja roka za usklađivanje broja zaposlenih. .

Izvor: Izborni program DNS-a za Opšte izbore 2018. godine

Vlada Republike Srpske utvrdila je na svojoj 14. sjednici, održanoj 22. augusta, Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o lokalnoj samoupravi. Kako je navedeno u saopštenju Vlade RS još nakon utvrđivanja nacrta izmjena ovog Zakona u februaru 2019. godine, radi se o promjeni jednog člana zakona koji definiše rok za usklađivanje broja zaposlenih.

Kada govorimo o Nacrtu Zakona o lokalnoj samoupravi, riječ je samo o promjeni jednog člana odnosno o produženju roka za usklađivanje tri zaposlena na 1000 stanovnika”, rekla je ministrica uprave i lokalne samouprave RS Lejla Rešić i podsjetila da je taj rok trebalo da istekne 30. juna 2019. godine.

Prema utvrđenom izmjenama Nacrta zakona o lokalnoj samoupravi, rok za usklađivanje broja zaposlenih produžen je do 30. juna 2021. godine, a razlog za produženje je nemogućnost jedinica lokalne samouprave da usklade broj zaposlenih u zakonom propisanom roku.

Rok za usklađivanje broja zaposlenih iz čl. 66, 67. i 68. Zakona produžen je do 30. juna 2021. godine.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!