Neispunjeno

Referendum o nazivu Istočnog Sarajeva

Partije: SNSD | Oblasti: Državno uređenje

“Predlažem vam da organizujete referendum i da vratimo naziv Srpsko Sarajevo ovom prostoru. Mi na to imamo pravo i to ne može niko da nam zabrani. Ja ću vas podržati u tome. I to da uradimo na proljeće.”

Milorad Dodik, 24.9.2018.

Izvor: Predizborni skup SNSD-a, Istočno Sarajevo, 24.09.2018

Prijedlog predsjednika SNSD-a Milorada Dodika o referendumu za promjenu imena grada Istočno Sarajevo u Srpsko Sarajevo, iznesen na predizbornom skupu pod nazivom „Pod zastavom Srpske“ 24.9.2018. godine u Istočnom Sarajevu, uz buran aplauz i ovacije naišao je na odobravanje prisutnih. Do referenduma ipak nije došlo na proljeće 2019. godine, kako je to Dodik tada najavio.

Foto: FB / Ljubiša Ćosić
Foto: FB / Ljubiša Ćosić

Podsjećamo, odlukom iz februara 2004. godine Ustavni sud BiH utvrdio je “da dio odredbe Zakona o teritorijalnoj organizaciji i lokalnoj samoupravi, kojom su utvrđeni nazivi pojedinih gradova i opština u Republici Srpskoj, nije u skladu s Ustavom Bosne i Hercegovine, te je zakonodavcu ostavljen rok da usaglasi te neustavne odredbe”.

Nakon što u ovom konkretnom slučaju zakonodavac, Narodna skupština RS, nije otklonio utvrđene neustavnosti u predviđenom roku, Ustavni sud je u septembru 2004. godine donio odluku o prestanku važenja neustavnih odredaba, ali i, istovremeno, privremeno utvrdio, dok se ne otklone utvrđene neustavnosti, nove nazive gradova i opština.

Spomenutom odlukom stavljeni su van snage nazivi 12 opština s prefiksom “srpski” te je promijenjeno ime grada Srpsko Sarajevo u Istočno Sarajevo.

Postupajući na kraju u skladu s navedenom odlukom Ustavnog suda BiH, Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Za­kon o teritorijalnoj organizaciji Republike Srpske u koji su unesena nova imena 12 opština u RS te grada Istočno Sarajevo.

Član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik i ranije je u nekoliko navrata obećavao referendume, prvenstveno o otcjepljenju entiteta Republika Srpska.

Kako navodi portal Žurnal, Dodik je 30 puta prijetio izdvajanjem RS iz BiH, a pored referenduma o nezavisnosti ovog entiteta, najavljivao je referendume i o odlukama Suda BiH, ulasku u NATO te priključenju Hrvatske EU.

Krajem septembra 2016. godine u Republici Srpskoj održan je referendum o 9. januaru kao Danu RS, koji je proglašen neustavnim već u dva navrata.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!