Započeto

Brže izdavanje dozvola

Partije: NDP | Oblasti: Državno uređenje

Uvešćemo princip da ćutanje administracije znači odobravanje, čime ćemo zaustaviti praksu da službe odugovlače sa rješavanjem problema građana i izdavanjem dozvola i rješenja.

Obrazloženje

Vlada RS u prvoj godini svog rada provodila je određene aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Plan za bolju Srpsku

Vlada Republike Srpske utvrdila je na 15. sjednici, održanoj 2. aprila 2019. godine Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o uređenju prostora i građenju.

Kako je navedeno u obrazloženju, Zakon o uređenju prostora i građenju je sistemski zakon kojim se prvenstveno uređuje oblast planiranja  prostora  i  građenje,  te  postupci  i  procedure  izdavanja građevinskih  i upotrebnih  dozvola  za  objekte.

“Izmjenama Zakona o uređenju prostora  i građenju pristupilo se kako  bi  se  stvorio  pravni  osnov  za uvođenje jednošalterskog sistema i e‐građevinske dozvole. Cilj uvođenja takvih  modela  izdavanja dozvola je uspostavljanje  savremenih  standarda  kako  bi  proces  prostornog  planiranja  i izdavanja  građevinskih  dozvola  bio  brži,  jednostavniji  i  transparentniji. Ove reformske  aktivnosti  obuhvataju i smanjenje broja dokaza i formalnosti koje  je investitor do sada bio dužan dostaviti uz zahtjev za izdavanje građevinske dozvole, odnosno saglasnosti javnih preduzeća i drugih nosioca javnih ovlašćenja na  glavni projekat  koje  se  daju  na  osnovu  posebnih  zakona.”

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o uređenju prostora i građenju usvojen je na 32. sjednici Vlade RS održanoj 12. augusta 2019. godine.

Izmjene i dopune Zakona o uređenju prostora i građenju usvojene su i u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS) na 6. redovnoj sjednici održanoj 27.09.2019. godine.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!