Ispunjeno

Proširenje vrtića na Palama

Partije: SNSD | Oblasti: Državno uređenje

Proširenje vrtića

Izvor: Predizborni skup SNSD-a, Pale, 19.09.2018.

Prema informacijama koje su se krajem februara 2019. godine pojavile u javnosti, problem manjka kapaciteta u vrtićima na Palama i dalje je prisutan. Kako je u tom periodu izjavila direktorica Dječijeg centra „Bubamara“ Slavka Brezo, više od 150 djece čekalo je na upis u vrtić na Palama.

Odbornici SNSD-a u OV Pale, predložili su na sjednici održanoj 19. novembra Zaključak o proširenju JU Dječiji centar „Bubamara“, a Zaljučak je jednoglasno usvojen.

Šef Kluba odbornika SNSD-a Damjan Škipina, kako prenose mediji, rekao je da se njihov prijedlog odnosio na planiranje sredstava u budžetu za iduću godinu za proširenje kapaciteta dječijeg vrtića, zbog toga što sadašnji kapaciteti ne mogu da zadovolje potrebe upisa svih mališana ove opštine.

Načelnik Opštine Pale Boško Jugović 20. 8. 2020. godine je sa preduzećem “Građenje” iz Pala potpisao ugovor o izgradnji novog objekta vrtića “Bubamara”, ukupne vrijednosti 580.000 KM.

Kako je Jugović tada naglasio, riječ je o projektu za čiju je realizaciju Opština Pale iz budžeta izdvojila 580.000 KM, a kojim će javna predškolska ustanova dobiti 550 metara kvadratnih novog, savremenog i funkcionalnog prostora.

Novim objektom stvoriće se mogućnost da predškolska ustanova pruži uslugu smještaja za još 150 mališana.

Boško Jugović, 20. 8. 2020.

Ugovorom je definisano da radovi budu završeni u roku od 70 radnih dana, a nekoliko dana kasnije, premijer Republike Srpske Radovan Višković ozvaničio je na Palama početak izgradnje novog objekta vrtića “Bubamara” a načelnik Jugović zahvalio je Vladi Republike Srpske koja je iznašla mogućnost da sa 200.000 KM pomogne spoljašnje uređenje vrtića i pristupni put.

Mi smo odvojili svoja sredstva da uradimo kompletan objekat po sistemu ključ u ruke, a opet se zahvaljujem Vladi koja je našla mogućnost da pomogne što će omogućiti da se vrtiću priđe bezbjedno.

Boško Jugović, 27. 8. 2020. 

Tom prilikom direktorica Dječijeg centra “Bubamara” Vanja Jugović izjavila je da će izgradnja novog vrtića, površine 550 metara kvadratnih, najviše obradovati roditelje jer postojeći kapaciteti nisu mogli da zadovolje sve potrebe.

Pod krovom novog vrtića moći će boraviti oko 130 djece uzrasta od šest mjeseci do šest godina. Do sada smo godišnje upisivali 184 djece, a sada će taj broj biti više od 300, što će nas uvrstiti u jedan od najvećih vrtića u Srpskoj.

Vanja Jugović,  27. 8. 2020. 

Kako je i tada navedemo, prema projektu, novi objekat vrtića “Bubamara” trebao je da bude završen u novembru tekuće godine. 

Obilazivši gradilište 22. 11. 2020. godine načelnik Jugović izjavio je između ostalog da je iz budžetskih sredstava opštine Pale izdvojeno je 650.000 KM, dok je Vlada Republike Srpske izdvojila 200.000 KM za uređenje pristupnog puta i vanjskog uređenja novog objekta vrtića, te izrazio nadu “da će se za mjesec dana preći na unutrašnje radove i tako stvoriti uslovi da početkom sljedeće godine djeca budu u vrtiću.”

Iako je prvobitno bilo najvaljeno da će vrtić biti izgrađen u novembru, tom prilikom direktorica Dječijeg centra “Bubamara” Vanja Jugović izjavila je da su u vrtiću zadovoljni dinamikom kojom napreduju radovi na novom objektu s obzirom na to da je izgradnja počela krajem avgusta.

Sada je objekat u završnoj fazi. Na redu je stavljanje objekta pod krov i ugradnja stolarije, dok je struja razvedena u potpunosti.

Vanja Jugović, 22. 11. 2020.

Projekat proširenja vrtića “Bubamara” okončan je krajem avgusta 2021. godine, a tokom posjete premijera Republike Srpske Radovana Viškovića paljanskoj opštini, upriličene 28.8.2021. godine, dodatne prostorije vrtića svečano su otvorene.

 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!