Analize

Optužnica protiv Dodik i Lukića i imenovanje Amidžića u fokusu tvrdnji političara/ki

U sedmici iza nas, Istinomjer je evidentirao sedam neistinitih i jednu većim dijelom istinitu tvrdnju, po jednu nedosljednost i ispunjeno obećanje i tri nove najave.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik, komentarišući optužnicu koje je Tužilaštvo BiH podiglo protiv njega, usporedio je svoj status sa statusom bivšeg premijer Slovenije Janeza Janše, ustvrdivši pri tome da je Janša tokom boravka u zatvoru pobijedio na izborima. Janša je osuđen u junu 2013. godine na dvije godine zatvora, a izdržavanje zatvorske kazne započeo je godinu dana kasnije. Na izborima 2014. godine, Stranka Mira Cerara bila je relativni pobjednik izbora, a Janšin SDS našao se na drugom mjestu. Novu Vladu predvodio je Cerar, a ne Janša, te je Istinomjer ovu Dodikovu tvrdnju ocijenio neistinitom.

Istinomjer je neistinitom ocijenio i tvrdnju Milorada Dodika da su Rusija i Kina bile protiv izbora Schmidta u Vijeću sigurnosti UN-a, budući da se glasanje po tom pitanju nikada nije ni održalo.

Lider SDA Bakir Izetbegović komentirao je nedavno ekonomsku situaciju u RS-u, te je naveo da je u protekle dvije godine RS privukla “manje od 20 posto stranih investicija koje su došle u BiH”. U 2022. godini, učešće Republike Srpske u direktnim stranim investicijama u BiH iznosilo je 27,4%. Posmatrano zbirno tokom posljednje dvije godine, Federacija BiH privukla je 75,1%, a Republika Srpska 23,5% od ukupnih DSI u BiH. S tim u vezi, Istinomjer je Izetbegovićevu tvrdnju ocijenio neistinitom.

Komentarišući optužnicu podignutu protiv predsjednika RS-a Milorada Dodika i v.d. direktora Službenog glasnika RS, ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić naveo je da Tužilaštvo BiH uopće nije navelo o kojem krivičnom djelu se radi. Optužnica je podignuta 14, augusta i u njoj se jasno precizira za koje krivično djelo se terete Dodik i Lukić. S tim u vezi, Istinomjer je i ovu tvrdnju ocijenio neistinitom.

Predsjednik NSRS-a Nenad Stevandić, također govoreći o optužnici protiv Milorada Dodika, ustvrdio je da je u Vijeću sigurnosti UN-a spriječen pokušaj da Srbi budu nazvani genocidnim narodom. Suprotno tvrdnji Stevandića, u Vijeću sigurnosti UN-a nikada nije bilo pokušaja da Srbi budu nazvani genocidnim narodom. Prije obilježavanja dvadesete godišnjice genocida u Srebrenici, u Vijeću sigurnosti je predložena rezolucija kojom se osuđuje srebrenički genocid, a u samom tekstu rezolucije nijedan narod se ne proglašava genocidnim niti se navode krivci za ovaj zločin.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović ustvrdio da BiH i RS imaju najveću robnu razmjenu s pet zemalja: Srbija, Njemačka, Italija, Austrija i Hrvatska. Shodno činjenici da su Srbija, Njemačka, Hrvatska i Italija, ali ne i Austrija, nego Slovenija, zemlje s kojima BiH i RS imaju najveću vanjskotrgovinsku razmjenu, tvrdnju Branislava Borenovića Istinomjer je ocijenio kao većim dijelom istinitu.

Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević, komentarišući posjetu članova Predsjedništva BiH Željka Komšića i Denisa Bećirovića Ukrajini, iznio je neistinitu tvrdnju da pomenuti članovi Predsjedništva BIH imaju legitimitet da predstavljaju samo građane Federacije BiH, misleći pri tome pretežno na Bošnjake. Ovu Kovačevićevu tvrdnju demantuju u prvom redu Ustav BiH, a potom i Poslovnik o radu Predsjedništva BiH. Štaviše, na osnovu pojedinih dijelova iz pomenutih dokumenata jasno je da su članovi Predsjedništva predstavnici svih građana i konstitutivnih naroda u BiH.

U kontekstu posjete članova Predsjedništva BiH Ukrajini, neistinitom je ocijenjena i tvrdnja ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staše Košarca da je Željko Komšić prilikom posjete Ukrajini nosio obilježja Armije Republike Bosne i Hercegovine. Na fotografiji koju je na svom Instagram profilu objavio Željko Komšić, jasno se vidi da on ne nosi obilježja Armije BiH, već na majici ima istaknut grb Republike BiH.

Pored navedenog, Istinomjer je zabilježio jedno ispunjeno obećanje i jedan nedosljedan stav.

Krajem jula ove godine, lider SNSD-a Milorad Dodik najavio je da će Vijeće ministara BIH biti popunjeno 22.8.2023. godine. Na 5. hitnoj sjednici, održanoj 22.8.2023. godine, Predstavnički dom PSBiH podržao je odluku o imenovanju Srđana Amidžića na mjesto ministra finansija i trezora, te smo obećanje Milorada Dodika ocijenili ispunjenim.

Na 10. redovnoj sjednici Predstavničkog doma, usvojena su tri prijedloga zakona s oznakom “P.Z.E.I.”, odnosno “E.I.” koja sugeriše da su relevantni za integracije BiH u Evropsku uniju. “Dodatnih evropskih zakona”, kako ih je nazvao zastupnik u PD PSBiH Saša Magazinović nazvao, nije bilo na dnevnom redu ove sjednice PD PSBiH, Istog dana održana je i vanredna sjednica Predstavničkog doma, na kojoj je usvojena odluka o imenovanju Srđana Amidžića na poziciju ministra. S obzirom da je podržao popunjavanje Vijeća ministara BiH, a ranije je naveo da ne postoje uslovi za imenovanje SNSD-ovog ministra, Istinomjer je stav Magazinovića ocijenio nedosljednim.

Istinomjer od prošle sedmice prati i dodatna tri obećanja. Asmir Mujanović, šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge u Vladi Brčko distrikta BiH ustvrdio je da bi dva RTG aparata trebala biti instalirana u roku od tri mjeseca u JZU Zdravstveni centar Brčko.

Početkom prošle sedmice iz Opštine Istočno Novo Sarajevo najavljeno da je da će nova škola u ovoj lokalnoj zajednici biti izgrađena u narednih 10 mjeseci.

Gradonačelnik Bihaća Elvedin Sedić najavio je da će radovi na rekonstrukciji i dogradnji sportske dvorane “Luke” biti završeni do kraja septembra.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!