Neistina

Dodik ponovio da su Rusija i Kina glasale protiv imenovanja Schmidta

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, tokom govora na obilježavanju krsne slave Preobraženske crkve u Mađarskoj, ponovo je komentarisao izbor Christiana Schmidta za visokog predstavnika, pritom iznijevši neistinitu tvrdnju.

Izvor: X/@MiloradDodik

Dodik je rekao da su u Vijeću sigurnosti UN-a protiv izbora Schmidta glasale Rusija i Kina:

Taj isti nije prihvaćen u Savjetu bezbjednosti, protiv njega su glasali Rusija i Kina i nije bilo saglasnosti. On nije imenovan. On ne može da djeluje kao visoki predstavnik.

Milorad Dodik, 19.8.2023.

Nakon što je 27.5.2021. godine Upravni odbor Vijeća za provedbu mira (PIC) saopštio da je bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko podnio ostavku na tu funkciju, istoga dana, putem saopštenja objavljenog na zvaničnoj web stranici Ureda visokog predstavnika (OHR), javnost je obaviještena da su ambasadori zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC), s izuzetkom Ruske Federacije, službeno imenovali Christiana Schmidta za novog visokog predstavnika u BiH.

Vijeće sigurnosti UN-a raspravljalo je krajem juna 2021. godine o imenovanju novog visokog predstavnika Christiana Schmidta. Tada je predstavnik Rusije Vassily Nebenzia ustvrdio da je Rusija članica Upravnog odbora PIC-a i da “kategorično odbija ovo imenovanje”.

S druge strane, američki predstavnik u UN-u Richard Mills tom prilikom je rekao da je imenovanje novog visokog predstavnika u BiH “gotova stvar“ te da je sasvim dovoljno da saglasnost za imenovanje novog visokog predstavnika da PIC. Vijeće sigurnosti UN-a nije se tada, a ni u budućnosti, izjašnjavalo o imenovanju Christiana Schmdita na poziciju visokog predstavnika u BiH.

Rusija i Kina su polovinom jula predložile rezoluciju Vijeću sigurnosti UN-a kojom bi se oduzele bonske ovlasti visokom predstavniku u BiH. Rezolucijom je također bilo predviđeno da se mandat Christiana Schmidta ograniči do 31.7.2022 te da se nakon tog datuma Ured visokog predstavnika u BiH zatvori. Vijeće sigurnosti UN-a odbacilo je spomenutu rezoluciju 22.7.2021. godine.

Za rezoluciju su glasale Rusija i Kina, a ostalih 13 članica Vijeća sigurnosti bile su suzdržane, čime ona nije dobila dovoljnu podršku da bi stupila na snagu.

Dakle, Rusija i Kina glasale su samo za rezoluciju o oduzimanju bonskih ovlasti i zatvaranju OHR-a, ali ne i o samom imenovanju Christiana Schmidta na poziciju visokog predstavnika, budući da se glasanje o tome nikad nije održalo.

Podsjećamo, Istinomjer je već ocijenio kao neistinitom tvrdnju Milorada Dodika, odnosno Denisa Šulića da se Vijeće sigurnosti UN-a očitovalo o izboru Schmidta.

Shodno navedenom, i ovu tvrdnju Milorada Dodika da su Rusija i Kina glasale protiv imenovanja Christiana Schmidta za visokog predstavnika Istinomjer ocjenjuje neistinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!