Neistina

Janša u zatvoru nije pobijedio na izborima

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik (SNSD) održao je pres-konferenciju 18. augusta 2023. godine tokom koje je komentarisao optužnicu koje je Tužilaštvo BiH podiglo protiv njega, uporedivši pritom svoj status sa statusom bivšeg premijera Slovenije Janeza Janše.

Izvor: X/@MiloradDodik

Tokom izlaganja, Dodik je ustvrdio da ga djelovanje visokog predstavnika ili Suda BiH neće spriječiti da “politički djeluje” te doveo u kontekst Janšu za kojeg je izjavio da je tokom boravka u zatvoru pobijedio na izborima i postao predsjednik Vlade Republike Slovenije.

U njihovim zemljama, ako se sjećate, recimo, Janša je bio u zatvoru kada je provodio izbornu kampanju, pobijedio na izborima, izašao iz zatvora i bio predsjednik Vlade. U zapadnoj Evropi to neke druge stvari vrijede.

Milorad Dodik, 18.8.2023.

Janez Janša je obnašao funkciju premijera, odnosno predsjednika Vlade Slovenije u tri mandata, od 2004. do 2008, od 2012. do 2013. i od 2020. do 2022. godine. Od 1993. godine je predsjednik Slovenačke demokratske stranke (SDS).

Okružni sud u Ljubljani osudio je Janšu 5.6.2013. godine na dvije godine zatvora i novčanu kaznu od 37.000 eura zbog primanja mita od finske firme Patria za sklapanje ugovora o nabavci 136 borbenih oklopnih vozila za slovensku vojsku, vrijednog 278 miliona eura.

Izdržavanje zatvorske kazne Janša je započeo 20.6.2014. godine, tri sedmice prije nego što su u Sloveniji zakazani parlamentarni izbori, na kojima je Janša bio kandidat za Slovenski parlament (Državni zbor Republike Slovenije).

Direktor slovenske zatvorske uprave Jože Podžaj saopćio je 24.6.2014. godine da je Janša premješten u otvoreni odjel zatvora, što je uključivalo i mogućnost komuniciranja telefonom i internetom bez ograničenja, a to mu je, kako je Podžaj naveo, omogućilo da učestvuje u predizbornoj kampanji.

Ipak, Stranka Mira Cerara (SMC) je sa osvojenih 36 mandata bila relativni pobjednik izbora, a Janšin SDS zauzeo je drugo mjesto sa 21 dobijenim mandatom. Novu vladu, imenovanu 18.9.2014. predvodio je Miro Cerar, a ne Janez Janša, kako je ustvrdio Milorad Dodik, niti je SDS bio dio vladajuće koalicije, koju su činili SMC, Demokratska stranka penzionera Slovenije (DeSUS) i Socijaldemokrate (SD).

Janša je privremeno otpušten iz zatvora tek u decembru te godine, a Ustavni sud je ukinuo osuđujuće presude u aprilu 2015. godine. Ustavni sud naložio je da se pred novim sudskim vijećem održi novo suđenje, ali je utvrđeno kako je slučaj deset godina nakon tih događaja zastario, te da do sudskog epiloga slučaja neće doći.

Shodno činjenicama da Janez Janša nakon izbora 2014. godine nije pobijedio na izborima i postao predsjednik Vlade Slovenije, niti je izašao iz zatvora prije formiranja nove vlade, u kojoj njegova stranka nije učestvovala, Istinomjer tvrdnje Milorada Dodika ocjenjuje neistinitim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!