Većim dijelom istina

Borenović uglavnom istinito o najvećim vanjskotrgovinskim partnerima BiH i RS

Poslanik u Predstavničkomd domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i predsjednik PDP-a Branislav Borenović održao je konferenciju za medije 23. augusta 2023. godine tokom koje se osvrnuo na posjetu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika Mađarskoj te ustvrdio da glavni partneri Bosne i Hercegovine i Republike Srpske trebaju biti zemlje s kojima je ostvarena najveća vanjskotrgovinska razmjena, među kojima nije Mađarska.

Izvor: PDP

U tom kontekstu, Borenović je uglavnom tačno naveo s kojih pet zemalja BiH i RS imaju najveću vanjskotrgovinsku razmjenu:

Pet najvažnijih zemalja sa kojima Republika Srpska i Bosna i Hercegovina imaju najveću spoljnotrgovinsku razmjenu su Srbija, Njemačka, Italija, Austrija i Hrvatska.

Branislav Borenović, 24.8.2023.

Prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH, ukupan obim vanjskotrgovinske razmjene BiH u prvoj polovini 2023. godine iznosio je 22,77 milijarde KM.

Najveći obim razmjene u ovom periodu BiH je ostvarila sa, redom, Hrvatskom, Srbijom, Njemačkom, Slovenijom i Italijom. Najznačajniji partneri u izvozu bili su Njemačka, Hrvatska, Srbija, Austrija i Slovenija.

Obim vanjskotrgovinske razmjene BiH u KM (Izvor: Vanjskotrgovinska komora BiH)

Posmatrajući samo entitet Republika Srpska, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku u periodu januar-juni 2023. godine ukupan obim vanjskotrgovinske razmjene iznosio je 6,1 milijardi KM.

Najveći partneri po obimu razmjene bili su, redom, Srbija, Italija, Hrvatska, Njemačka i Slovenija, a iste zemlje bile su i najvažnijih pet prema statistici izvoza, s tim što je na drugom mjestu bila Hrvatska, a na trećem Italija.

Obim vanjskotrgovinske razmjene RS u KM (Izvor: Republički zavod za statistiku)

Shodno činjenici da su Srbija, Njemačka, Hrvatska i Italija, ali ne i Austrija, nego Slovenija, zemlje s kojima BiH i RS imaju najveću vanjskotrgovinsku razmjenu, tvrdnju Branislava Borenovića Istinomjer ocjenjuje kao većim dijelom istinitu.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!