Neistina

Komšić u Ukrajini nije nosio obilježja Armije Republike BiH

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac (SNSD) oglasio se putem svog Instagram profila 24. augusta 2023. godine, komentarišući posjetu članova Predsjedništva BiH Željka Komšića i Denisa Bećirovića Ukrajini i obilježja koja su oni nosili tom prilikom.

Izvor: Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH

Košarac je ustvrdio da su se Bećirović i Komšić na putu za Kijev, glavni grad Ukrajine, pojavili sa “obilježjima tzv. Armije BiH”:

Njihov privatni pohod u Kijev svodi se isključivo na politikanstvo i samopromociju dvojice populista, koji su u vječnoj potrebi da se pokažu kao falsifikatori činjeničnog stanja u BiH. Posebno je gadljivo njihovo pojavljivanje sa obilježjima tzv. Armije BiH. No, mi smo razumjeli poruku.

Staša Košarac, 24.8.2023.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i član Predsjedništva BiH Denis Bećirović boravili su od 22. do 24. augusta u službenoj posjeti Ukrajini, što je prvi put da neko od članova Predsjedništva BiH posjeti Ukrajinu od početka invazije Rusije na tu državu u februaru 2022. godine.

Bećirović i Komšić sastali su se sa ukrajinskim zvaničnicima, uključujući i sa predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, te prisustvovali Trećem summitu Međunarodne krimske platforme.

Reakcija Košarca uslijedila je dan nakon što je portal “Faktor magazin” objavio članak o fotografiji koju je putem Instagrama podijelio Željko Komšić, popraćen naslovom “SKANDAL KAKAV SE NE PAMTI: Komšić u Ukrajini sa obilježjima tzv. Armije BIH!”.

Prema analizi našeg partnerskog portala Raskrinkavanje, portal Faktor magazin je u svojim člancima tokom izborne kampanje za Opće izbore u BiH 2022. godine nesrazmjerno targetirao i diskreditovao opoziciju u Republici Srpskoj. Svi članci o opozicionim strankama u periodu izborne kampanje imali su negativan ton, dok, s druge strane, nijedan članak koji se ticao SNSD-a nije bio takav. Uz to, ovaj portal je medij koji je u BiH tokom ovogodišnje predizborne kampanje na Facebooku i Instagramu potrošio najviše novca na oglašavanje i promovisanje svojih članaka.

Osim Komšića, na fotografiji koju je on objavio nalaze se savjetnik u Kabinetu Komšića iz prethodnog mandata Ferid Mušić, za kojeg na zvaničnoj stranici Predsjedništva BiH nije navedeno koju funkciju trenutno obavlja, zatim član Predsjedništva Denis Bećirović, te aktuelni šef Bećirovićevog Kabineta Alija Kožljak.

Izvor: Instagram/@komsic_zeljko

Međutim, Komšić i Mušić na fotografiji ne nose obilježja Armije Republike Bosne i Hercegovine, već majicu sa grbom Republike Bosne i Hercegovine. Kako je Istinomjer ranije pisao, zastava Republike Bosne i Hercegovine usvojena je 1992. godine nakon sticanja nezavisnosti od bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ) i predstavljala je državni simbol međunarodno priznate Republike Bosne i Hercegovine nakon što je Predsjedništvo RBiH 24. februara 1993. godine donijelo odluku o tekstu Ustava koji je postao pravosnažan 14. marta 1993. godine. Zastava koja je potvrđena Ustavom Republike Bosne i Hercegovine (Članom 8.), u zvaničnoj upotrebi bila je od 1992-1998. godine kada je usvojena nova zastava Bosne i Hercegovine.

Zastava Republike Bosne i Hercegovine, koja je podignuta pred sjedištem Ujedinjenih nacija 22. maja 1992. godine, čime je obilježen prijem države u UN, izgleda ovako:

Izvor: Wikipedia

S druge strane, zastava Armije Republike Bosne i Hercegovine izgleda ovako:

Izvor: Wikipedia

Kako je Raskrinkavanje već pisalo, između ostalog, u tekstu “Zastava Republike Bosne i Hercegovine nije isto što i zastava Armije RBiH”, obje navedene zastave zasnovane su na grbu dinastije Kotromanić, te je jasno da među njima postoje sličnosti. Ipak, one se međusobno razlikuju u više elemenata. Na zastavi Armije Republike Bosne i Hercegovine jasno se ističe da je ona simbol ove oružane formacije, te se, za razliku od zastave Republike BiH, iza grba sa ljiljanima nalaze dva ukrštena zlatna mača.

Dakle, jasno je da Komšić u Ukrajini nije nosio obilježja Armije Republike Bosne i Hercegovine, već grb Republike Bosne i Hercegovine, koja je u zvaničnoj upotrebi bila šest godina.

Shodno navedenom, tvrdnju Staše Košarca da su se članovi Predsjedništva BiH u Ukrajini “pojavljivali sa obilježjima tzv. Armije BiH” Isitnomjer ocjenjuje neistinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!