Nedosljedno

Novi ministar imenovan i bez “dodatnih evropskih zakona”

Predstavnčki dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PD PSBiH) održao je 22. augusta 2023. godine 10. redovnu sjednicu, u sklopu koje je razmatrano nekoliko zakonskih prijedloga, a koju je dan ranije najavio i zastupnik u ovom domu Saša Magazinović (SDP BiH), iskazavši nezadovoljstvo dnevnim redom sjednice.

Izvor: FENA

Naime, Magazinović je na svom Facebook profilu 21.8.2023. godine naveo da “ne postoje uslovi za imenovanje SNSD-ovog ministra jer nije ispoštovan dogovor”, obrazloživši ovu tvrdnju činjenicom da su se na dnevnom redu sjednice PD PSBiH istog dana trebali naći i “dodatni evropski zakoni osim onih koji su već u proceduri”:

Informisan sam da je za sutra u 11h, prije početka sjednice Predstavničkog doma Parlamenta BiH, zakazana sjednica Komisije za izbor Vijeća ministara na kojoj treba biti učinjen prvi korak u imenovanju novog ministra finansija. U tome ne bi bilo ništa sporno da dogovor nije bio da na istoj sjednici Parlamenta budu razmatrani i dodatni evropski zakoni osim onih koji su već u proceduri. Nažalost, sjednica Vijeća ministara umjesto prije sjednice Parlamenta je zakazana za dan poslije. Jedino što smo dobili kao dodatni materijal je prijedlog imenovanja novog ministra. To znači da dogovor nije ispoštovan i da ne postoje uslovi da novi ministar sutra bude potvrđen u Parlamentu. Ukoliko Vijeće ministara u narednim danima usvoji zakone na način kako to od nas traži EU, spremni smo odmah zakazati novu sjednicu Predstavničkog doma na kojoj se osim pomenutih zakona mogu naći i drugi materijali.

Saša Magazinović, 21.8.2023.

Na 10. redovnoj sjednici PD PSBiH, u drugom čitanju i po skraćenom postupku usvojena su tri prijedloga zakona sa oznakom “P.Z.E.I.”, odnosno “E.I.” koja sugeriše da su relevantni za integracije BiH u Evropsku uniju.

Radi se o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH, Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ombudsmenu za ljudska prava BiH, kao i Prijedlogu zakona o slobodi pristupa informacijama na nivou institucija BiH.

“Dodatnih evropskih zakona”, kako ih je Magazinović nazvao, nije bilo na dnevnom redu ove sjednice PD PSBiH, baš kao ni tačke o popunjavanju Vijeća ministara BiH. Međutim, po završetku 5. redovne sjednice PD PSBiH, nekoliko minuta kasnije upriličena je i 5. hitna sjednica ovog doma sa jednom tačkom dnevnog reda: “Potvrđivanje Odluke o izmjenama Odluke o imenovanju ministara, zamjenika ministara i zamjenika predsjedavajuće Vijeća ministara Bosne i Hercegovine”.

Tako je 22. augusta ipak imenovan novi ministar finansija i trezora BiH Srđan Amidžić, a istovremeno je i potvrđena odluka kojom se ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac imenuje za zamjenika predsjedavajuće Vijeća ministara BiH.

Magazinović je, uprkos tvrdnji “da ne postoje uslovi da novi ministar sutra bude potvrđen u Parlamentu” ukoliko istog dana ne budu razmatrani “i dodatni evropski zakoni osim onih koji su već u proceduri”, svojim glasom podržao popunjavanje Vijeća ministara BiH.

Pred početak 10. redovne sjednice PD PSBiH Magazinović se ponovo obratio na svom Facebook profilu, gdje je obrazložio da je tog dana “dogovoreno i potpisano da sutra Vijeće ministara usvoji tri nova zakona vezana za evropski put i da se sazove nova hitna sjednica Predstavničkog doma koji će ih potvrditi”. Kako je najavio, dogovoreno je i da se “naredne sedmice, odmah poslije Predstavničkog doma, održi sjednica Doma naroda na kojoj će biti potvrđeni svi zakoni”.

Budući da je Saša Magazinović podržao imenovanje Srđana Amidžića za novog ministra finansija i trezora BiH, uprkos činjenici da istog dana nisu usvojeni “i dodatni evropski zakoni”, Istinomjer njegov stav ocjenjuje nedosljednim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!