Neistina

Republika Srpska privukla je 23,5% od ukupnih stranih investicija u BiH u protekle dvije godine

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović, u intervjuu za portal Faktor objavljenom 13. augusta 2023. godine, komentarisao je ekonomsku situaciju u Republici Srpskoj, uključujući i stanje direktnih stranih investicija u ovom entitetu.

Izvor: SDA

Izetbegović je, između ostalog, izjavio da je u protekle dvije godine Republika Srpska privukla “manje od 20 posto stranih investicija koje su došle u Bosnu i Hercegovinu”:

RS je prezadužen, broj penzionera rapidno raste, u protekle dvije godine je ovaj entitet privukao manje od 20 posto stranih investicija koje su došle u Bosnu i Hercegovinu.

Bakir Izetbegović, 13.8.2023.

Informaciju o tokovima direktnih stranih investicija (DSI) u posljednje dvije godine prema području pripadnosti za Istinomjer su dostavili iz Agencije za unapređenje stranih investicija BiH (FIPA), a na osnovu podataka Centralne banke BiH.

Tako je u 2021. godini u BiH registrovano ukupno 1.130 miliona KM DSI, od čega u Federaciji BiH 930.1 miliona KM (ili učešće 82.3% u godišnjem iznosu), u Republici Srpskoj 211.0 miliona KM (učešće 18.7%), a u Brčko Distriktu -11.0 miliona KM.

Kada je u pitanju 2022. godina, u BiH je zabilježeno ukupno 1.440.3 miliona KM direktnih stranih investicija, a od toga 1.001.2 miliona KM u Federaciji BiH (učešće 69,5%), 394.1 miliona KM u Republici Srpskoj (učešće 27,4%), te 45.0 miliona KM u Brčko Distriktu (učešće 3,1%).

Posmatrano zbirno tokom posljednje dvije godine, Federacija BiH privukla je 75,1%, a Republika Srpska 23,5% od ukupnih DSI u BiH.

INFO: Ambasada Njemačke u BiH saopćila je 9. augusta 2023. godine da je Njemačka savezna vlada odlučila da u Republici Srpskoj “dopusti da isteknu četiri infrastrukturna projekta ukupne vrijednosti od 105 miliona eura i da se na taj način sukcesivno okončaju”, a razlog je nastavak “secesionističke politike Republike Srpske i njenog predsjednika Milorada Dodika”.

Imajući u vidu sve navedeno, Istinomjer tvrdnju Bakira Izetbegovića da je Republika Srpska u posljednje dvije godine privukla “manje od 20 posto stranih investicija koje su došle u Bosnu i Hercegovinu” ocjenjuje neistinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!