Neistina

Tužilaštvo BiH preciziralo je za koje krivično djelo se terete Dodik i Lukić

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine i predsjednik DNS-a Nenad Nešić komentarisao je za Srnu 21. augusta 2023. godine optužnicu podignutu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika Republike Srpske Miloša Lukića.

Izvor: FENA

Nešić je ustvrdio da prilikom podizanja optužnice Tužilaštvo BiH nije uopšte navelo o kojem krivičnom djelu se radi:

Samo Tužilaštvo BiH je sposobno da podigne optužnicu bez krivičnog djela i da je BiH iole pravna država, postupajući tužilac bi odgovarao za zloupotrebu položaja. Prosto je nevjerovatno da neko podigne optužnicu, a da makar ne izmisli krivično djelo.

Nenad Nešić, 21.8.2023.

Tužilaštvo BiH podiglo ja navedenu optužnicu 14. augusta i u njoj se, kako je potvrđeno na zvaničnoj web-stranici Tužilaštva, a suprotno tvrdnji Nenada Nešića, jasno precizira za koje krivično djelo se terete Dodik i Lukić:

Optuženi se terete da su počinili krivično djelo Neizvršavanje odluka visokog predstavnika iz člana 203a., stav 1. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Tužilaštvo BiH, 14.8.2023.

Dakle, Dodik i Lukić su optuženi za neizvršavanje odluka visokog predstavnika, odnosno kršenje člana 203a., stav 1. Krivičnog zakona BiH, koji predviđa kaznu zatvora od šest mjeseci do pet godina za službeno ili odgovorno lice koje ne primijeni, ne provede, ne izvrši ili na drugi način ne poštuje odluku visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu, ili koje spriječi odnosno na drugi način omete primjenu, provođenje ili izvršenje takve odluke.

Sud Bosne i Hercegovine je vratio na doradu optužnicu protiv Milorada Dodika i Miloša Lukića, potvrdili su iz Suda BiH za Radio Slobodna Evropa 21. augusta.

Shodno navedenom, tvrdnju Nenada Nešića da je Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu “bez krivičnog djela” Istinomjer ocjenjuje neistinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!