Ispunjeno

Imenovan novi ministar finansija i trezora BiH

Nakon sastanka predstavnika vladajuće koalicije na državnom nivou održanog u Sarajevu 24.7.2023. godine, predsjednik SNSD-a Milorad Dodik najavio je skoro imenovanje novog ministra finansija i trezora u Vijeću ministara BiH.

Izvor: Twitter/Milorad Dodik

“Izlazimo iz perioda velike galame”, poručio je Dodik na konferenciji za medije održanoj nakon sastanka, ustvrdivši da će Vijeće ministara BiH biti popunjeno 22.8.2023. godine

Konkretno, to znači da ćemo 22.8.2023. godine popuniti Savjet ministara, donijeti zakone koji su vezani za zakon o ombudsmenu a VSTV ćemo riješiti kroz kolegij…

Milorad Dodik, 24.7.2023.

Istoga dana Dodik je na svom Twitter profilu potvrdio da je na navedenom sastanku dogovoreno da će do 22.8.2023. godine biti popunjeno Vijeće ministara BiH te tog dana, kako je dodao, na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH doneseni i važni zakoni.

Na sastanku političkih lidera stranaka partnera u vlasti na zajedničkom nivou dogovoreno je da će 22. avgusta biti održana sjednica Predstavničkog doma parlamenta BiH na kojoj će biti doneseni važni zakoni i da će do tada biti popunjen i Savjet ministara. Izlazimo iz perioda velike galame i imamo dogovor. Biće formirane i radne grupe u pogledu svih segmenata pravosuđa, koje će imati zadatak da predlože nova zakonska rješenja.

Milorad Dodik, 24.7.2023.

Vijeće ministara BiH je na sjednici održanoj 18.5.2023. godine, na prijedlog Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH, imenovalo Zorana Tegeltiju za novog direktora Uprave za indirektno oporezivanje BiH na mandat od četiri godine, počevši od 15.6.2023. godine, čime je mjesto ministra finansija u Vijeću ministara BiH ostalo upražnjeno.

Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto donijela je 21.8.2023. godine Odluku o izmjenama Odluke o imenovanju ministara, zamjenika ministara i zamjenika predsjedavajuće Vijeća ministara BiH, kojom je Srđan Amidžić (SNSD) imenovan za ministra finansija i trezora, a Staša Košarac (SNSD), aktuelni ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, za zamjenika predsjedavajuće Vijeća ministara.

Komisija za pripremu izbora Vijeća ministara BiH je 22.8.2023. godine utvrdila da Srđan Amidžić (SNSD) ispunjava sve uslove za propisane Zakonom o Vijeću ministara BiH i Poslovnikom PD PSBiH za imenovanje na dužnost ministra finansija i trezora.

Redovna sjednica PD PSBiH održana je istog dana, ali na njoj se nije našla tačka o potvrđivanje Odluke o izmjenama Odluke o imenovanju ministara, zamjenika ministara i zamjenika predsjedavajuće Vijeća ministara. Ipak, na sjednici je usvojeno nekoliko prijedloga zakona, uključujući i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH, kao i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ombudsmenu za ljudska prava BiH. Pored navedenih, na sjednici je usvojen i Prijedlog zakona o slobodi pristupa informacijama na nivou institucija BiH.

Po samom završetku 10. redovne sjednice, održana je i 5. hitna sjednica PD PSBiH, sa samo jednom tačkom dnevnog reda, i to o potvrđivanju izboru Srđana Amidžića na mjesto ministra finansija, odnosno Staše Košarca na poziciju zamjenika predsjedavajuće Vijeća ministara BiH, a PD PSBiH podržao je navedenu odluku.

Budući da je PD PSBiH 22.8.2023. godine imenovao ministra finansija i trezora BiH, čime je popunjeno Vijeće ministara BiH, Isitnomjer obećanje Milorada Dodika ocjenjuje ispunjenim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!