Neistina

Članovi Predsjedništva BiH su predstavnici svih naroda i građana BiH

Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević (SNSD) komentirao je posjetu članova Predsjedništva BiH Željka Komšića i Denisa Bećirovića Ukrajini i susret s predsjednikom ove zemlje Volodimirom Zelenskim, pri čemu je iznio neistinitu tvrdnju.

Izvor: RTRS

Kovačević je posjetu članova Predsjedništva BiH Ukrajini komentirao putem društvene mreže X, ranije poznate kao Twitter. Naveo je da Bećirović i Komšić ne predstavljaju građane BiH, već građane “koji su ih birali”, misleći pri tome na Bošnjake.

Bećirović i Komšić nemaju legitimitet, niti pravo da predstavljaju građane BiH. Oni predstavljaju samo i isključivo one koji su ih birali, a to su građani Federacije BiH.

Ili u njihovom slučaju konkretno, oni mogu predstavljati samo dio građana Federacije BiH, odnosno samo pripadnike jednog od tri konstitutivna naroda u BiH, Bošnjake.

Sve u svemu, oni nisu mogli poslati nikakvu poruku “građana BiH i državnih organa BiH”, jer ni za jedno od toga oni nemaju nikakav legitimitet.

Da bi predstavljali instituciju BiH, moraju imati saglasnost svih članova Predsjedništva BiH, a javnosti je poznato da takvu saglasnost od člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske, Željke Cvijanović, nisu dobili.

Dakle, Bećirović i Komšić u Kijevu predstavljaju samo sami sebe. A i to po običaju, loše.

Radovan Kovačević, 24.8.2023.

Podsjećamo, članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Denis Bećirović sastali su se 23.8.2023. godine sa predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim. Prilikom posjete, predsjednik Zelenski se zahvalio članovima Predsjedništva BiH na finansijskoj podršci koju BiH pruža Ukrajini i pridruživanju Bosne i Hercegovine politici sankcija EU prema Rusiji.

Kovačevićevu tvrdnju da Komšić i Bećirović ne mogu predstavljati građane BiH demantuje u prvom redu Ustav Bosne i Hercegovine. Članom V Ustava definisano je da se Predsjedništvo BiH “sastoji od tri člana: jednog Bošnjaka i jednog Hrvata, koji se svaki biraju neposredno sa teritorije Federacije, i jednog Srbina, koji se bira neposredno sa teritorije Republike Srpske”.

Dakle, članovi Predsjedništva BiH jesu pripadnici konstitutivnih naroda, ali ne predstavljaju isključivo narod iz kojeg dolaze.

Da su članovi Predsjedništva BiH predstavnici svih građana i konstitutivnih naroda u BiH moguće je zaključiti i na osnovu teksta svečane zakletve koju za vrijeme konstitutivne sjednice izgovaraju i potpisuju novoizabrani članovi Predsjedništva BiH.

Ovim se zaklinjem da ću savjesno obavljati datu mi dužnost, poštovati Ustav Bosne i Hercegovine, provoditi Opći okvirni sporazum za mir i njegove anekse u cijelosti, štititi i unapređivati ljudska prava i osnovne slobode, te brinuti o interesima i ravnopravnosti svih naroda i građana.

Poslovnik o radu Predsjedništva BiH

Vrijedi podsjetiti i na apelaciju koju je tadašnji član Predsjedništva BiH Alija Izetbegović podnio Ustavnom sudu BiH 1998. godine, čiji se zahtjev odnosio na ocjenu usaglašenosti Ustava FBiH s Ustavom BiH. Ustavni sud BiH utvrdio je da članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine nisu zamišljeni kao predstavnici konstitutivnih naroda, već građana, te se u odluci br. U5/98 iz 2000. godine navodi da članove Predsjedništva BiH ne biraju pripadnici samo jednog naroda, već svi građani u njihovoj izbornoj jedinici.

Istinomjer je i ranije neistinitim ocjenjivao tvrdnje političkih aktera/ki da su članovi Predsjedništva BiH predstavnici pojedinačnih naroda, a među ocijenjenima su se, između ostalih, našli Nikola Lovrinović, Zdenka Džambas, Marinko Čavara i drugi.

U kontekstu Kovačevićeve tvrdnje da članovi Predsjedništva “moraju imati saglasnost svih članova Predsjedništva BiH da bi predstavljali instituciju BiH”, podsjećamo da se Istinomjer ovom temom bavio u jednoj od svojih analiza.

Naime, članom 6. Poslovnika o radu Predsjedništva BiH (Ovlaštenja predsjedavajućeg), definisano je da predsjedavajući Predsjedništva “predstavlja Predsjedništvo i Bosnu i Hercegovinu”, ali isto tako se navodi i da stavovi predsjedavajućeg o značajnim pitanjima trebaju biti usaglašeni sa ostalim članovima Predsjedništva. Spomenuti član Poslovnika u posljednjem dijelu navod da se predsjedavajući u obavljanju dužnosti treba konsultovati sa druga dva člana Predsjedništva, što ostavlja prostor za tumačenje koji obim posla predsjedavajućeg spada pod ovu tačku.

S obzirom na činjenicu da članovi Predsjedništva BiH, u skladu s Ustavom i Poslovnikom o radu Predsjedništva BiH, nisu predstavnici pojedinačnih naroda, već svih konstitutivnih naroda i građana BiH, Istinomjer tvrdnju Radovana Kovačevića ocjenjuje neistinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!