Neistina

Nije bilo pokušaja da Srbi budu nazvani genocidnim narodom u UN-u

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić (Ujedinjena Srpska) komentarisao je u izjavi za agenciju Tanjug optužnicu protiv predsjednika Republike Srpske, Milorada Dodika. Pri tom, Stevandić je iznio jednu neistinitu tvrdnju.

Izvor: Ujedinjena Srpska (US)

Navodeći da je podizanje optužnice protiv Milorada Dodika “politička kazna Republici Srpskoj zbog njenog geopolitičkog ponašanja” Stevandić je ustvrdio da je u Vijeću sigurnosti UN-a spriječen pokušaj da Srbi budu nazvani genocidnim narodom.

Nismo se priključili opštoj hajci, niti smo se svrstavali na toj antiruskoj strani jer imamo i zahvalnost što Rusi nisu dozvolili da mi budemo nazvani genocidnim narodom u Savjetu bezbjednosti UN.

Nenad Stevandić, 20.8.2023.

Suprotno tvrdnji Stevandića, u Vijeću sigurnosti UN-a nikada nije bilo pokušaja da Srbi budu nazvani genocidnim narodom.

Podsjećamo, prije obilježavanja dvadesete godišnjice genocida u Srebrenici, Velika Britanija je, zajedno sa Jordanom, Litvanijom, Malezijom, Novim Zelandom i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), 8. jula 2015. godine Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) predložila rezoluciju S/2015/508 kojom se, između ostalog, osuđuje srebrenički genocid.

Tekst rezolucije podržalo je deset zemalja Vijeća sigurnosti UN-a, četiri su bile suzdržane (Angola, Kina, Nigerija i Venecuela), ali protivljenje Rusije kao stalne članice ove institucije prouzrokovalo je neusvajanje predložene rezolucije.

Suprotno riječima Nenada Stevandića, u samom tekstu rezolucije, nijedan narod se ne proglašava genocidnim niti se navode krivci za ovaj zločin. Štaviše, srpski narod nije nijednom, u bilo kojem obliku, spomenut u ovoj rezoluciji, te se priznaje da je “na svim stranama tokom sukoba u Bosni i Hercegovini bilo nevinih žrtava, uključujući Srebrenicu i njenu okolinu”.

Rezolucijom se također ističe “da je prihvatanje tragičnih događaja u Srebrenici kao genocida preduslov za pomirenje, poziva političke lidere na svim stranama da priznaju i prihvate činjenicu dokazanih zločina kao što su utvrdili sudovi, i u tom kontekstu osuđuje poricanje ovog genocida kao ometanje napora ka pomirenju, a priznaje takođe da je kontinuirano poricanje duboko bolno za žrtve”. Nezavisne novine objavile su prijevod kompletnog teksta rezolucije, koji je dostupan u cijelosti na sljedećem linku.

Istinomjer je i ranije neistinitom ocijenio sličnu izjavu gradonačelnika Istočnog Sarajeva Ljubiše Ćosića.

Uzimajući u obzir navedeno, tvrdnju Nenada Stevandića da je bilo pokušaja da Srbi budu nazvani genocidnim narodom u Vijeću sigurnosti UN, Istinomjer ocjenjuje neistinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!