Nedeljko Čubrilović

Nedeljko Čubrilović

Politička partija: DEMOS

Trenutna pozicija: Predsjednik NSRS, Predsjednik DEMOS-a

Rođen je 5. aprila 1953. godine u Krupi na Vrbasu, a Mašinski fakultet završio je u Banjoj Luci 1978. godine. Bio je član DNS-a od njegovog osnivanja 2000. godine do novembra 2018. godine kada je isključen iz stranke.

Na izborima 2006. godine izabran je za poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske, a od mandata je odustao nakon što je izabran za ministra saobraćaja i veza u Vladi Republike Srpske, a ista situacija se ponovila i na izborima 2010. godine.

Također je i na lokalnim izborima, dva puta (2008. i 2012.) biran za odbornika u Skupštini Grada Banja Luka i, oba puta, odustajao je od mandata.

Na izborima 2014. godine, po treći put, izabran je za poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske te je imenovan za predsjedavajućeg ovog zakonodavnog tijela.

Nakon isključenja iz DNS-a, imenovan je na funkciju predsjednika stranke DEMOS u decembru 2018. godine.

Izvor: NSRS

U toku priprema izmjene Poslovnika NSRS

U intervjuu koji je dao za Glas Srpske, u julu ove godine, predsjednik Narodne skupštine RS, Nedeljko Čubrilović je...

Ukidanje smrtne kazne u RS kao dio amandmanskog paketa

Izvještaji Evropske komisije o Bosni i Hercegovini, između ostalog, u više navrata naglašavali su i da je potrebno ukinuti odredbu o smrtnoj kazni u Ustavu entiteta Republika Srpska. Iako nikada nije...Čubrilović formirao nezavisni blok u Narodnoj skupštini RS

U skladu sa Čubrilovićevim najavama, četiri poslanika koji su nedavno isključeni iz Demokratskog narodnog saveza, formirali su nezavisni demokratski klub u Narodnoj skupštini Republike...