Nedeljko Čubrilović

Nedeljko Čubrilović

Politička partija: DEMOS

Trenutna pozicija: Predsjednik NSRS, Predsjednik DEMOS-a

Rođen je 5. aprila 1953. godine u Krupi na Vrbasu, a Mašinski fakultet završio je u Banjoj Luci 1978. godine. Bio je član DNS-a od njegovog osnivanja 2000. godine do novembra 2018. godine kada je isključen iz stranke.

Na izborima 2006. godine izabran je za poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske, a od mandata je odustao nakon što je izabran za ministra saobraćaja i veza u Vladi Republike Srpske, a ista situacija se ponovila i na izborima 2010. godine.

Također je i na lokalnim izborima, dva puta (2008. i 2012.) biran za odbornika u Skupštini Grada Banja Luka i, oba puta, odustajao je od mandata.

Na izborima 2014. godine, po treći put, izabran je za poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske te je imenovan za predsjedavajućeg ovog zakonodavnog tijela.

Nakon isključenja iz DNS-a, imenovan je na funkciju predsjednika stranke DEMOS u decembru 2018. godine.

Izvor: NSRS

Ukidanje smrtne kazne u RS kao dio amandmanskog paketa

Izvještaji Evropske komisije o Bosni i Hercegovini, između ostalog, u više navrata naglašavali su i da je potrebno...

Novi saziv Vijeća ministara BiH neće biti formiran ni u aprilu

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, Nedeljko Čubrilović izjavio je krajem marta kako je uvjeren da će novi saziv Vijeća ministara BiH biti formiran tokom aprila ove godine. O...Šta su nam obećali za 2018. godinu

Protekla godina, prema najavama najviših državnih i entitetskih zvaničnika trebala je biti ona u kojoj će BiH dobiti kandidatski status za članstvo u EU, aktivirati MAP za članstvo u NATO-u, ali i...