Neistina

Skupštine Kantona Sarajevo i Tuzlanskog kantona održale su više sjednica od NSRS

Lider DEMOS-a i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) u minulom mandatu Nedeljko Čubrilović, gostujući u programu RTRS-a, komentarisao je rad NSRS-a u mandatu 2018-2022, pri čemu je iznio neistinitu tvrdnju u pogledu aktivnosti ovog zakonodavnog tijela.

Foto: DEMOS

Čubrilović je ustvrdio da je Narodna skupština Republike Srpske održala više sjednica od svih drugih zakonodavnih tijela u Bosni i Hercegovini.

Mi imamo u ove četiri godine nešto manje od 60 sjednica. To nijedan parlament, mislim da svi zajedno u Bosni i Hercegovini nemaju toliko odrađenih sjednica.

Nedeljko Čubrilović, 11.11.2022.

Tragom tvrdnje Nedeljka Čubrilovića, Istinomjer je provjerio koliko su sjednica u proteklom mandatu održala druga zakonodavna tijela čiji se zastupnici/e biraju na Općim izborima u Bosni i Hercegovini.

U proteklom mandatu Narodna skupština Republike Srpske održala je ukupno 59 sjednica, odnosno 22 redovne, i čak 37 posebnih sjednica. Vrijedi naglasiti da je, od ukupno 37 posebnih sjednica, njih osam održano jer je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik pojedine odluke Predsjedništva Bosne i Hercegovine proglašavao destruktivnim po vitalni interes entiteta.

Podsjećamo i da je NSRS na 24. posebnoj sjednici usvojio Deklaraciju o ustavnim principima i četiri informacije o prenosu nadležnosti, a više o ovoj temi možete pročitati u Istinomjerovoj analizi Kako su političari iz Republike Srpske glasali za “prenos nadležnosti” koje sada žele vratiti. Na 20. posebnoj sjednici ovog zakonodavnog tijela na dnevnom redu su se našli Prijedlog zakona o neprimjenjivanju odluke bivšeg visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka o dopuni Krivičnog zakona BiH, kojom se zabranjuje negiranje genocida i veličanje ratnih zločina. Na dnevnim redovima pojedinih posebnih sjednica našle su tačke kao što su Informacija o neustavnoj transformaciji dejtonske strukture BiH i uticaju na položaj i prava Republike Srpske i Informacija u vezi antidejtonskog djelovanja Ustavnog suda BiH.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u proteklom mandatu održao je 33 redovne i 12 hitnih sjednica, tj. ukupno 45 sjednica. S druge strane, Predstavnički dom Parlamenta FBiH u istom periodu održao je 35 redovnih i 16 vanrednih sjednica, tj. ukupno 51 sjednicu.

Pored državnog i federalnog parlamenta, provjerili smo i broj sjednica koje su održala zakonodavna tijela na kantonalnom nivou u FBiH. Podaci dostupni na zvaničnim web stranicama kantonalnih skupština govore da su Skupština Kantona Sarajevo i Skupština Tuzlanskog kantona održale više sjednica od Narodne skupštine Republike Srpske.

Tako je Skupština Kantona Sarajevo u proteklom mandatu održala 55 radnih, 23 hitne i pet tematskih sjednica, dok je Skupština Tuzlanskog kantona u minulom mandatu održala 60 sjednica, od čega 28 hitnih.

S obzirom na to da su skupštine Kantona Sarajevo i Tuzlanskog kantona održale više sjednica od Narodne skupštine Republike Srpske, Istinomjer tvrdnju Nedeljka Čubrilovića da “nijedan parlament nema odrađenih sjednica koliko ima NSRS” ocjenjuje neistinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!