Neistina

Željeznice nisu element državnosti

Suprotno tvrdnjama ministra transporta i komunikacija Republike Srpske Nedeljka Čubrilovića, željeznice nisu element državnosti u međunarodnom pravu.

Ministar transporta i komunikacija Republike Srpske Nedeljko Čubrilović tokom gostovanja u Jutarnjem programu RTRS 18. juna 2024. izjavio je kako su željeznice element državnosti.

Ovo što se tiče naše željeznice, ona je nepravedno zapostavljena. Prije svega, nepravedno zapostavljena, pa ja mogu reći, i od naših vlasti i od podrške realne koja treba da ide prema željezničkom saobraćaju. Drugo, željeznica je element državnosti. Država bez željeznica nije kompatibilna sa svojim okruženjem.

Nedeljko Čubrilović, 18.6.2024.

Elemente državnosti, to jeste kriterije koje država mora ispunjavati kako bi bila smatrana državom, u međunarodnom pravu uspostavila je 1933. godine Konvencija iz Montevidea o pravima i dužnostima država. Prema ovoj konvenciji, elementi državnosti su stalna populacija, definiran teritorij i vlast i kapacitet za stupanja u odnose s drugim državama.

Prema ovim kriterijima, željeznice nisu element državnosti, i države mogu postojati i bez željeznica. Danas postoji više međunarodno priznatih država i članica Ujedinjenih naroda koje nemaju željeznice, poput Libije, Cipra, Islanda, Istočnog Timora, Butana ili Jemena.

Budući da željeznice nisu element državnosti u međunarodnom pravu, izjavu Nedeljka Čubrilovića ocjenjujemo kao neistinitu.

Pitajte Istinomjer!