Radi se na tome

U toku priprema izmjene Poslovnika NSRS

U intervjuu koji je dao za Glas Srpske, u julu ove godine, predsjednik Narodne skupštine RS, Nedeljko Čubrilović je rekao kako će Poslovnik NSRS biti ponovo prerađen, a s ciljem sprječavanja njegove zloupotrebe.

Ako analizirate komentare naših poslanika, pogotovo nekih, možete vidjeti da deset minuta priča, a da riječ nije progovorio o temi, a ima pravo na tih deset minuta. Obaveza predsjedavajućeg je da ga upozorava da se ne udaljava od teme, a već kada i ako krenete u oduzimanje riječi, to se tumači kako ne podnosite određenu grupaciju, kako niste isti prema svima i tako ulazite u druge rizike. Poslovnik će sigurno biti ponovo prerađen. Tražimo iskustva iz više zemalja, već je to pripremljeno u određenoj fazi, a na Predsjedništvu ćemo dogovarati dalje korake i realizaciju..

Nedeljko Čubrilović, 26.07.2019.

O tome da će Poslovnik o radu Narodne skupštine Republike Srpske biti promijenjen, obaviješteni su na sjednici skupštinskog Kolegijuma, održanoj sredinom septembra ove godine, šefovi poslaničkih klubova, koji su dobili zadatak da pripreme prijedloge i dostave ih na razmatranje. Tada je istaknuto da će “prijedlozi nakon toga ići na usaglašavanje”.

O izmjenama Poslovnika oglasili su se i predstavnici opozicionih stranaka, pa je tako predsjednik Kluba poslanika SDS-a Miladin Stanić istakao da je cilj najavljenih izmjena onemogućavanja opozicionara da kažu šta misle o radu i predloženim aktima.

Učestvovaćemo i imaćemo prijedloge, ali smatramo da poslovnik može da omogući dobar rad Skupštine. Oni hoće da privatizuju i Skupštinu te da svima ostalima bude zabranjeno oglašavanje. To je nevjerovatna tortura koju žele da sprovode.

Miladin Stanić, 13.09.2019.

Poslovnik Narodne skupštine Republike Srpske izmijenjen je posljednji put prije dvije godine, i on predviđa deset minuta diskusije, repliku dva puta i jedan krivi navod.

S obzirom da su učinjeni prvi koraci vezano za izradu novog Poslovnika, Istinomjer će predsjedniku NSRS Nedeljku Čubriloviću, dati ocjenu radi se na tome, uz napomenu da ćemo pratiti put nastanka novog Poslovnika Narodne Skupštine RS.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!