Ispunjeno

Usvojene izmjene Poslovnika NSRS

U intervjuu koji je dao za Glas Srpske, u julu ove godine, predsjednik Narodne skupštine RS, Nedeljko Čubrilović je u julu 2019. godine najavio da će Poslovnik NSRS biti ponovo prerađen, s ciljem sprječavanja njegove zloupotrebe.

Ako analizirate komentare naših poslanika, pogotovo nekih, možete vidjeti da deset minuta priča, a da riječ nije progovorio o temi, a ima pravo na tih deset minuta. Obaveza predsjedavajućeg je da ga upozorava da se ne udaljava od teme, a već kada i ako krenete u oduzimanje riječi, to se tumači kako ne podnosite određenu grupaciju, kako niste isti prema svima i tako ulazite u druge rizike. Poslovnik će sigurno biti ponovo prerađen. Tražimo iskustva iz više zemalja, već je to pripremljeno u određenoj fazi, a na Predsjedništvu ćemo dogovarati dalje korake i realizaciju..

Nedeljko Čubrilović, 26. juli 2019.

O tome da će Poslovnik o radu Narodne skupštine Republike Srpske biti promijenjen, obaviješteni su na sjednici skupštinskog Kolegijuma, održanoj sredinom septembra 2019. godine, šefovi poslaničkih klubova, koji su dobili zadatak da pripreme prijedloge i dostave ih na razmatranje. Tada je istaknuto da će “prijedlozi nakon toga ići na usaglašavanje”.

O izmjenama Poslovnika oglasili su se i predstavnici opozicionih stranaka, pa je tako predsjednik Kluba poslanika SDS-a Miladin Stanić istakao da je cilj najavljenih izmjena onemogućavanja opozicionara da kažu šta misle o radu i predloženim aktima.

Učestvovaćemo i imaćemo prijedloge, ali smatramo da poslovnik može da omogući dobar rad Skupštine. Oni hoće da privatizuju i Skupštinu te da svima ostalima bude zabranjeno oglašavanje. To je nevjerovatna tortura koju žele da sprovode.

Miladin Stanić, 13. septembar 2019.

Klub poslanika SNSD-a u NSRS predložio je izmjene skupštinskog Poslovnika o radu krajem 2019. godine, a kako je tada poslanik ove stranke Srđan Mazalica izjavio, izmjene su predložene “s ciljem vraćanja digniteta najvišoj zakonodavnoj instituciji i omogućavanja kvalitetnog demokratskog procesa”.

Želimo i podršku javnosti kako bismo zajedničkim prijedlozima došli do rješenja koje će vratiti dignitet Narodne skupštine. To se prvenstveno odnosi na sankcionisanje neprimjerenog ponašanja.

Srđan Mazalica, 24. decembar 2020.

Zakonodavni odbor NSRS razmotrio je radnu verziju predloženih izmjena i dopuna Poslovnika o radu NSRS početkom marta 2020. godine, čime je zvanično pokrenuta procedura izmjena ovog dokumenta. Novi Poslovnik o radu NSRS konačno je i usvojen na sjednici ovog zakonodavnog organa održanoj 2. jula ove godine.

Prema usvojenim izmjenama Poslovnika vrijeme govora poslanika je smanjeno. Tako šefovi poslaničkih klubova umjesto 20 minuta, imaju 15 minuta za diskusiju po tački dnevnog reda. Poslanicima je za diskusiju po jednoj tački dnevnog reda predviđeno deset minuta, a broj replika je smanjen sa dvije na jednu. Vrijeme koje poslanik može iskoristiti u replici i krivom navodu smanjeno je sa tri na dvije minute, a vrijeme koje poslanik može potrošiti na povredu poslovnika smanjeno sa tri na jednu minutu. Vrijeme predviđeno za obraćanje predsjednika Republike Srpske, predsjednika Vlade i člana Predsjedništva BiH, ostalo je neograničeno. To, ali i sam način donošenja Poslovnika, kako je nakon njegovog usvajanja pisao portal Detektor, bile su su samo neke od zamjerki opozicije na novi Poslovnik o radu NSRS. Novi izmijenjeni Poslovnik o radu NSRS možete pogledati na LINKU.

Ipak, s obzirom na činjenicu da je NSRS usvojila novi Poslovnik o radu, Istinomjer će predsjedniku NSRS Nedeljku Čubriloviću, koji je najavio da će se to i desiti, dati ocjenu ispunjeno.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!