Neistina

Utvrđivanje gradiva: Srbija i Hrvatska nisu garanti Dejtonskog sporazuma, a BiH nije državna zajednica

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) Nedeljko Čubrilović, tokom gostovanja u programu BHT1 10. maja 2021. godine, ustvrdio je da su naše susjedne zemlje, Srbija i Hrvatska, “garanti Dejtonskog sporazuma”, te da je Bosna i Hercegovina “državna zajednica”, a ovakvu i slične izjave Istinomjer je u nekoliko navrata ocijenio neistinitima.

Screenshot: BHRT

Čubrilović je tvrdnju o “garantima” spomenuo uz komentar da su “napadi koji idu iz Bosne i Hercegovine prema tim republikama vrlo često neopravdani i neosnovani”:

I Srbija i Hrvatska, kao garanti Dejtonskog sporazuma, kao potpisnici Dejtonskog mirovnog sporazuma, imaju svoje obaveze prema BiH.

Nedeljko Čubrilović, 10. 5. 2021.

Da su Srbija i Hrvatska “garanti” Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH, imali smo priliku čuti od više bosanskohercegovačkih javnih funkcionera/ki, pa je tako Istinomjer neistinitima ocijenio konstatacije Marija Karamatića, Željke Cvijanović i Nenada Stevandića.

Podsjećamo, Dejtonski mirovni sporazum potpisale su tadašnje Republika Bosna i Hercegovina, Savezna Republika Jugoslavija i Republika Hrvatska, dok su Evropska unija, Francuska Republika, Savezna Republika Njemačka, Ruska Federacija, Ujedinjeno Kraljevstvo i Sjedinjene Američke Države bile zemlje svjedoci.

Srbija i Hrvatska jesu “strane” Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH, što je naznačeno već u prvoj alineji/rečenici njegove preambule, ali i na samom kraju teksta ovog sporazuma. U Općem okvirnom sporazumu za mir u BiH današnja Republika Srbija (zajedno sa Republikom Hrvatskom) spominje se na više mjesta i kao “sudionica”, kao, naprimjer, u Aneksu 3 – Sporazum o izborima. Ipak, riječ “garant” se uopšte ne spominje u Dejtonskom mirovnom sporazumu, te se u tom kontekstu koristi izraz “svjedoci”.

Osim navedenog, predsjednik NSRS-a je, poput njegovih pojedinih kolega, za državu Bosnu i Hercegovinu upotrijebio izraz “državna zajednica”:

Mi treba da radimo na usvajanju standarda Evropske unije, da se približavamo po tom pitanju zemljama Evropske unije, oni koji su najveći partneri države Bosne i Herc…, odnosno državne zajednice Bosne i Hercegovine.

Nedeljko Čubrilović. 10. 5. 2021.

Prvi član Ustava BiH demantuje tvrdnju da je BiH “državna zajednica”. Ova tačka Ustava BiH definiše kontinuitet pravnog postojanja Bosne i Hercegovine.

Republika Bosna i Hercegovina, čije je zvanično ime od sada “Bosna i Hercegovina”, nastavlja svoje pravno postojanje po međunarodnom pravu kao država, sa unutrašnjom strukturom modificiranom ovim Ustavom, i sa postojećim međunarodno priznatim granicama.

Ustav BiH

Istinomjer se u analizi “Niz netačnih interpretacija Ustava i tvrdnji o BiH: Šta je BiH, a šta nije?” bavio nizom netačnih tumačenja Ustava BiH i tvrdnji koje su se posljednjih godina mogle čuti u javnosti – od toga da je “BiH sastavljena od dva entiteta – RS-a i FBiH” i “tri konstitutivna naroda – Srba, Hrvata i Bošnjaka”, do toga da je BiH “dejtonska tvorevina”, “zajednica” sa “zajedničkim institucijama”, ali i onim o postojanju bosanskog jezika i njegovog naziva.

Shodno činjenici da su Srbija i Hrvatska “potpisnice”, “sudionice” i “strane”, ali ne i “garanti” Dejtonskog mirovnog sporazuma, te da je BiH država, a ne državna zajednica, Istinomjer izjavu Nedeljka Čubrilovića ocjenjuje neistinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!