Ispunjeno

Kolegij se izjasnio o Inzkovom zahtjevu, slijedi izjašnjavanje Narodne skupštine Republike Srpske

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, u pismu od 27. 1. 2021. godine, uputio je zahtjev predsjedniku Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) Nedeljku Čubriloviću, kao i klubovima poslanika, kojim je dat rok od tri mjeseca da se ponište sva priznanja koja su u ime NSRS-a dodijeljena osobama osuđenim za ratne zločine.

Nakon što je 3. 2. 2021. godine u pisanoj izjavi iz kabineta predsjednika ovog zakonodavnog tijela Nedeljka Čubrilovića potvrđeno da je pismo stiglo na adresu NSRS-a, pored ostalog se navodi da će se o njemu izjasniti rukovodstvo i šefovi klubova poslanika u aktuelnom sazivu Narodne skupštine Republike Srpske:

O navedenom pismu izjasniće se rukovodstvo i šefovi klubova poslanika u aktuelnom sazivu Narodnoj skupštini Republike Srpske kojima je upućeno pismo visokog predstavnika.

Nedeljko Čubrilović, 3. 2. 2021.

Podsjećamo, Inzko je u svom obraćanju Čubriloviću naveo da je 24. oktobra 2016. godine Organizacioni odbor, koji je uspostavljen u svrhu obilježavanja manifestacije 25 godina postojanja i rada Narodne skupštine RS-a, dodijelio posebne povelje i priznanja brojnim institucijama, organizacijama i pojedincima, te podsjetio Čubrilovića da je ih je “upravo on, u svojstvu predsjednika NSRS-a, uručio.”

Među nagrađenima su bili i svi bivši predsjednici Narodne skupštine i članovi prvog Predsjedništva RS-a, uključujući Radovana Karadžića, Momčila Krajišnika i Biljanu Plavšić, čiji su postupci tokom oružanog sukoba šokirali svijet i uzrokovali nezamislive ljudske patnje. Kao što vam je poznato, Karadžića, Krajišnika i Plavšić je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju osudio za ratne zločine.

Valentin Inzko, 27. 1. 2021.

Naglasivši, između ostalog, da je uklanjanje ploče s imenom Radovana Karadžića sa studentskog doma na Palama 10. decembra 2020. godine bio prvi korak u pravom smjeru, visoki predstavnik je poručio “da se time stvorila izvanredna prilika da NSRS nastavi tim putem i pokaže političku zrelost, moralnu odgovornost i usmjerenost prema budućnosti, time što će odati počast žrtvama i ispraviti sramotu od 24. oktobra 2016. godine tako što će oduzeti povelje s odlikovanjima dodijeljene ratnim zločincima Karadžiću, Krajišniku i Plavšić”, dajući istovremeno i rok Narodnoj skupštini Republike Srpske do kada da oduzme dodijeljene povelje:

S tim u vezi, vama i Narodnoj skupštini Republike Srpske dajem rok od tri mjeseca, do kraja aprila 2021. godine.

Valentin Inzko, 27. 1. 2021.

U skladu sa Čubrilovićevom najavom, 15 dana pred istek roka, koji je naveo Inzko, 16. 4. 2021. godine Kolegij Narodne skupštine Republike Srpske, očitujući se o pismu visokog predstavnika, donio je odluku da na nastavku 15. redovne sjednice NSRS-a, zakazanom za 27. 4. 2021. godine, Narodna skupština RS-a “zauzme stav o pismu visokog predstavnika i odgovori u formi pisma ili formi nekih zaključaka”.

Uz napomenu da ćemo nastaviti pratiti dešavanja po ovom pitanju, Istinomjer obećanje Nedeljka Čubrilovića, da će se o navedenom pismu izjasniti rukovodstvo i šefovi klubova poslanika u aktuelnom sazivu Narodne skupštine Republike Srpske, ocjenjuje ispunjenim.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!