Nedosljedno

Prije je imalo, a sada “više nema potrebe” za novim zakonom o Danu RS

Nakon obilježavanja 9. januara ”kao Dana Republike Srpske” kojeg je Ustavni sud BiH u dva navrata proglasio neustavnim, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, Nedeljko Čubrilović promijenio je svoje mišljenje o “potrebi donošenja novog zakona o obilježavanju Dana Republike”.

Što se tiče toga, ne vidim više neku potrebu da donesemo novi zakon o obilježavanju Dana Republike. Važno je da je taj dan obilježen svečano i da je odziv građana bio zaista na jednom zavidnom nivou ne samo ovdje u Banja Luci nego i u svim lokalnim zajednicama u Srpskoj.

Nedeljko Čubrilović, 10.01.2019.

Podsjećamo da je krajem aprila 2019. godine, nakon što je Ustavni sud BiH 29.03.2019. godine po drugi put osporio 9. januar kao Dan Republike Srpske, Čubrilović zastupao suprotan stav, najavljujući kao odgovor na ovu odluku Ustavnog suda BiH pripremu novog teksta zakona “koji će obezbijediti da Srpska i ubuduće slavi 9. januar kao Dan Republike”:

Narodna skupština je kao najviši ustavotvorni i zakonodavni organ vlasti donijela Zakon o Danu Republike Srpske, kojim je 9. januar potvrdila kao sekularni praznik. Smatramo da su svi praznici Republike Srpske, uključujući i Dan Republike, zasnovani na demokratskoj volji njenih građana, i da ni jedan praznik ne ugrožava ni nacionalni, ni vjerski identitet konstitutivnih naroda. Zbog toga Narodna skupština priprema novi tekst zakona koji će obezbijediti da Srpska i ubuduće slavi 9. januar kao Dan Republike. Srpska je nastala 9. januara 1992. godine, prije početka građanskog rata u BiH, i to je neosporna istorijska i politička činjenica koja se ni jednom naknadnom odlukom bilo kod organa vlasti ne može mijenjati. Republika Srpska će slaviti svoj rođendan u skladu sa zakonom, dostojanstveno i svečano, ne vrijeđajući nikoga, onako kako smo to činili i svih prethodnih godina.

Nedeljko Čubrilović, 27.04.2019.

Obzirom na navedeno, stav Nedeljko Čubrilovića u vezi “potrebe” donošenja novog zakona o obilježavanju Dana Republike Srpske Istinomjer ocjenjuje nedosljednim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!