Analize

Zasjedanje Vijeća sigurnosti UN-a i posjeta Ursule Von der Leyen BiH u fokusu protekle sedmice

Protekle sedmice Istinomjer je pisao o brojnim neistinitim i neutemeljenim tvrdnjama domaćih političkih aktera/ki, a neke od njih izgovorene su i u svjetlu zasjedanja Vijeća sigurnosti UN-a, ali i posjete predsjednice Evropske komisije Ursule Von der Leyen našoj zemlji.

Ilustracija: Istinomjer

Protekle sedmice u New Yorku je zasjedalo Vijeće sigurnosti UN-a, a u svjetlu tog događaja zabilježili smo dvije neistinite tvrdnje. Prvu je iznio delegat u Domu naroda PSBiH Radovan Kovačević, koji je ustvrdio da član Predsjedništva BiH Željko Komšić UN-u “predaje izvještaj umjesto visokog predstavnika”. S obzirom na činjenicu da je izvještaj Christiana Schmidta dostavljen prije sjednice članovima Vijeća sigurnosti UN-a, Kovačevićevu tvrdnju ocijenili smo neistinitom.

Dan nakon što se o njegovom posljednjem izvještaju diskutovalo u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija (UN), visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt gostovao je u emisiji “Jutro za sve” BHRT-a, tokom koje je ustvrdio da u periodu na koji se izvještaj odnosi nije bilo protesta građana BiH ispred zgrade OHR-a. Međutim, protesti ispred OHR-a ipak su održani u periodu koji je obuhvatio izvještaj visokog predstavnika, pa je njegova tvrdnja ocijenjena kao neistinita.

Ursula Von der Leyen u posjeti BiH

Predsjednicu EK Ursulu Von der Leyen prilikom njene posjete Sarajevu prošle sedmice dočekala je i Rezolucija o potrebi donošenja odluke o otvaranju pregovora između Bosne i Hercegovine i Evropske unije o pristupanju EU, koju je 31.10.2023. godine usvojio Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PD PSBiH). U Rezoluciji se Vijeće za opće poslove EU i Evropska komisija pozivaju da predlože Evropskom vijeću donošenje pozitivne odluke o otvaranju pregovora s BiH, a Istinomjer je analizirao koliko su ovi zahtjevi utemeljeni i kredibilni u odnosu na ispunjavanje 14 prioriteta iz Mišljenja EK iz 2019. godine.

Zastupnik u Predstavničkom domu PSBiH Predrag Kojović govorio je na BHRT-u o posjeti predsjednice Evropske komisije BiH, pri čemu je ustvrdio da ne postoji nijedna druga država u kojoj je von der Leyen bila tako često. S obzirom na činjenicu da je Ursula von der Leyen prilikom svake posjete Bosni i Hercegovini boravila i u službenim posjetama drugim zemljama Zapadnog Balkana, Istinomjer je Kojovićevu tvrdnju ocijenio neistinitom.

O rezultatima izbora u Općini Stari Grad Sarajevo

Nakon što su na osnovu odluke Centralne izborne komisije BiH 29.10.2023. godine održani prijevremeni izbori za načelnika Općine Stari Grad Sarajevo, jedan od kandidata za tu funkciju, Irfan Čengić, na konferenciji za medije proglasio je pobjedu i saopćio šta namjerava uraditi u prvih 100 dana svog mandata.

Nakon zatvaranja biračkih mjesta na spomenutim izborima, medijima su se obratili član Predsjedništva SDA Haris Zahiragić i kandidat ove stranke za načelnika Općine Dženan Selimbegović. Tom prilikom Zahiragić je komparirao rezultate koje je SDA ostvarila na prijevremenim izborima u Starom Gradu 2023. s rezultatima u posljednjih 12 godina. Tragom njegove tvrdnje, Istinomjer je analizirao rezultate koje je SDA ostvarila u navedenom periodu.

Još nekoliko neistinitih i neutemeljenih tvrdnji aktera sa svih nivoa vlasti bile su predmet analiza Istinomjera u protekloj sedmici.

Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić, gostujući u programu Hayat televizije, iznio je neutemeljenu tvrdnju o ministrima vanjskih poslova u Njemačkoj i Francuskoj, rekavši da su Klaus Kinkel i Alain Juppé bili posljednji ministri vanjskih poslova u ove dvije zemlje.

Poslanik u Predstavničkom domu PSBiH Milorad Kojić (SNSD) ponovio je već ocjenjivanju neistinitu tvrdnju da je Banjaluka glavni grad RS. Ministar odbrane BiH Zukan Helez, gostujući u programu RTV USK, izgovorio je neistinitu tvrdnju o iznosu budžeta Federacije BiH te ponovio neistinu u vezi s povećanjem plaća pripadnicima OSBiH, dok je poluistinitom ocijenjena tvrdnja poslanika u NSRS Nebojše Vukanovića da je bio jedini koji je u prošlom mandatu glasao protiv imenovanja Ivanke Marković za sutkinju Ustavnog suda RS.

Ministar komunikacija i prometa BiH Edin Forto govorio je za TVSA o izmjenama Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH, a tim povodom neistinito je ustvrdio da ovo zakonsko rješenje nije mijenjano već 19 godina. Još jedna Fortina izjava bila je predmet analize Istinomjera. Naime Forto je tokom gostovanja, govoreći o saobraćajnoj infrastrukturi, rekao kako “najrazvijenije zemlje” ulažu više u saobraćajnu infrastrukturu, te je BiH svrstao u “srednje razvijene zemlje”. Dodao je kako se “moramo početi ponašati kao zemlja koja se ni po čemu ne razlikuje od Portugala”. Tragom ove tvrdnje, Istinomjer je uporedio i analizirao neke od statističkih parametara u ove dvije zemlje.

Izjava članice Predsjedništva BiH Željke Cvijanović u kojoj se u dokazivanju nelegalnosti visokog predstavnika pozvala na odluku Ustavnog suda BiH bila je predmet analize “Ustavni sud ponovo relevantna državna institucija za Željku Cvijanović”.

Delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Aner Žuljević u programu Federalne televizije komentarisao je rebalans budžeta, govorio o donošenju seta fiskalnih zakona te iznio podatke o primanjima građana i građanki Federacije BiH. To je bio povod da podsjetimo na činjenicu da nemamo tačnu sliku o primanjima radnika i radnica u ovom entitetu.

Istinomjer je u prošloj sedmici ocijenio i nekoliko obećanja aktuelnih zvaničnika. Neispunjenim je ocijenjeno obećanje državnog ministra sigurnosti Nenada Nešića da će se novi zakon o sprečavanju pranja novca naći u Parlamentu BiH, a istu je ocjenu dobilo i obećanje o skorom formiranju nove Vlade Tuzlanskog kantona (TK) koje je dao zastupnik u Skupštini ovog kantona i predsjednik SDBiH Tuzla Husein Tokić.

S druge strane, ispunjeno je obećanje zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH Denisa Zvizdića da će uskoro biti usvojena dva od tri sporazuma o mobilnosti koji trebaju omogućiti priznavanje visokoškolskih diploma i kvalifikacija te profesionalnih kvalifikacija za doktore medicine, doktore stomatologije i arhitekte na Zapadnom Balkanu

Istinomjer od protekle sedmice prati i da li će biti ispunjeno obećanje ministra trgovine i turizma RS Denisa Šulića da će se do kraja novembra pred poslanicima NSRS naći Prijedlog zakona o ugostiteljstvu i Nacrt zakona o boravišnoj taksi.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!