Neispunjeno

Još uvijek nije usvojen novi zakon o sprečavanju pranja novca

Tokom konferencije za medije 17.10.2023. godine ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić (DNS) najavio je donošenje zakona o sprečavanju pranja novca, ustvrdivši da se radi o važnom aktu za evropski put BiH i njenu finansijsku stabilnost.

Izvor: FENA

Nešić je rekao da bi ovaj zakon trebao biti razmatran u Parlamentarnoj skupštini BiH do kraja oktobra:

Mi smo trebali da imamo sastanak povodom zakona o sprečavanju pranja novca 27, 26. Mi smo taj sastanak pomjerili na početak sljedeće sedmice. Ja očekujem da taj zakon bude pred parlamentarcima do kraja mjeseca oktobra.

Nenad Nešić, 17.10.2023.

Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti donesen je 2014. godine, a njegove izmjene i dopune posljednji put su usvojene 2016. godine.

U Mišljenju Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u Evropskoj uniji u prioritetu pod rednim brojem 7 navedena je i potreba jačanja prevencije i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, uključujući i protiv pranja novca i terorizma.

Također, u Izvještaju Evropske komisije o BiH za 2022. godinu navodi se da BiH treba da usvoji novi zakon o borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma u skladu s međunarodnim standardima i da ga dodatno uskladi s acquisem EU o borbi protiv pranja novca i borbi protiv finansiranja terorizma.

Novi zakon bi naročito trebao pokriti zahtjeve dubinske analize klijenata, prijavljivanje sumnjivih transakcija i transparentnost stvarnog vlasništva. Iako Bosna i Hercegovina nije više na EU listi visokorizičnih trećih zemalja, zemlja treba nastaviti poboljšavati svoj okvir borbe protiv pranja novca i finansiranja terorizma, uključujući i uvođenje registra informacija o stvarnom vlasništvu pravnih lica i registra informacija o stvarnom vlasništvu za pravne aranžmane, u skladu sa acquisem.

Izvještaj Evropske komisije o BiH, 2022.

Međutim, na jedinoj sjednici Vijeća ministara BiH održanoj u periodu od Nešićeve najave do kraja oktobra, tačnije 26. oktobra, na dnevnom redu nije se našao zakon o sprečavanju novca, a nije ga bilo ni na 12. sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Prilikom obraćanja medijima 31.10.2023. godine Nešić je rekao da je zakon o sprečavanju pranja novca “trenutno na usaglašavanju” te kako se nada da će “vrlo brzo biti usvojen”.

Budući da do kraja oktobra Vijeće ministara BiH i Parlamentarna skupština BiH nisu razmatrali zakon o sprečavanju pranja novca, obećanje Nenada Nešića Isitnomjer ocjenjuje neispunjenim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!