Neistina

Schmidt se “ne sjeća” protesta ispred OHR-a održanih 2023. godine

Dan nakon što se o njegovom posljednjem izvještaju diskutovalo u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija (UN), visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt gostovao je u emisiji Jutro za sve BHRT-a, tokom koje je ustvrdio da, u periodu na koji se izvještaj odnosi, nije bilo protesta građana BiH ispred zgrade OHR-a.

Izvor: OHR

U jednom dijelu emisije voditelj je konstatovao da ima građana BiH koji misle da Schmidt u određenim stvarima nije dobro radio svoj posao, te da su zbog toga u dva navrata organizovani protesti ispred ureda visokog predstavnika u Sarajevu.

“Gospodin Komšić kaže da to niste naveli u svom izvještaju”, dodao je voditelj referišući se na obraćanje predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića na sjednici Savjeta bezbjednosti UN-a održanoj u New Yorku 2.11.2023. godine, posvećenoj Izvještaju visokog predstavnika o situaciji u Bosni i Hercegovini

Na pitanje voditelja zašto je u svom izvještaju izostavio dio o protestima, visoki predstavnik ustvrdio je da su ti protesti bili “prošle godine”, podsjetivši da navedeni izvještaj pokriva period u zadnjih šest mjeseci.

Ako se dobro sjećam, ti protesti su bili prošle godine. Ovo je izvještaj koji pokriva period od šest mjeseci. Proteklih šest mjeseci bilo je protesta međutim na entitetskoj liniji koju sada neki nazivaju granicom ali nisam vidio nikakve proteste ispred svoje zgrade.

Christian Schmidt, 3.11.2023.

Tokom septembra 2023. godine održano je niz skupova na lokacijama u BiH, duž entitetske linije između Federacije BiH i Republike Srpske, pored ostalih, u Istočnom Sarajevu, Doboju, Loparama i Nevesinju. Skupovi pod nazivom “Granica postoji” nastavljeni su i u oktobru u nizu mjesta u Republici Srpskoj, a posljednji takav najavljen je za 3.11.2023. godine na entitetskoj liniji između opština Ugljevik i Teočak.

Pomenuti izvještaj visokog predstavnika u BiH podnesen generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija javno je dostupan na zvaničnoj stranici OHR-a od 2.11.2023. godine. U njemu se, kako je u dokumentu rečeno, navode “događaji relevantni za provedbu Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH u periodu od 16. aprila do 15. oktobra 2023. godine”.

Međutim, protesti građana BiH održani su u periodu koji obuhvata posljednji Schmidtov izvještaj.

Naime, pored protesta održanih pred zgradom OHR-a u julu i oktobru 2022. godine, kao i onih 31.3.2023. godine, protesti ispred zgrade OHR-a održani su i 25.4.2023. godine.

Kako je javnost tim povodom obaviještena, posljednje održane proteste organizovala je neformalna grupa građana pod nazivom “ReSTART”, a zbog, kako je rečeno, secesionističkih najava predsjednika RS-a Milorada Dodika i nezadovoljstva potezima međunarodne zajednice, odnosno visokog predstavnika i najave korištenja bonskih ovlaštenja u pogledu formiranja federalne vlasti.

S obzirom na to da su posljednji protesti ispred zgrade OHR-a održani u periodu koji posljednji izvještaj visokog predstavnika u BiH obuhvata, kao i činjenicu da to nisu bili jedini takvi protesti održani ove godine, Istinomjer tvrdnji Christiana Schmidta da protesta ispred zgrade OHR-a nije bilo u periodu na koji su izvještaj odnosi, te da su protesti održavani samo 2022. godine ocjenjuje neistinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!