Analize

Retrospektiva: Rezultati SDA na izborima u Starom Gradu od 2012. godine

Nakon zatvaranja biračkih mjesta na prijevremenim izborima za načelnika Općine Stari Grad Sarajevo, medijima su se obratili član Predsjedništva SDA Haris Zahiragić i kandidat ove stranke za načelnika Općine Dženan Selimbegović. Tom prilikom Zahiragić je komparirao rezultate koje je SDA ostvarila na prijevremenim izborima u Starom Gradu 2023. s rezultatima u posljednjih 12 godina. Tragom njegove tvrdnje, Istinomjer je analizirao rezultate koje je SDA ostvarila u navedenom periodu.

Izvor: Općina Stari Grad Sarajevo

Zahiragić je ustvrdio da SDA nije ostvarila ovakav rezultat u posljednjih 12 godina:

Ono što moram istaći da je SDA Stari Grad u povjereništvu, dakle nemamo formiran opštinski odbor. Tako da rezultat koji smo postigli, možemo biti na njega ponosni. U kontekstu procenata nismo imali ovakav rezultat posljednjih 12 godina.

Haris Zahiragić, 29.10.2023. (1:52)

Na prijevremenim izborima za načelnika Općine Stari Grad Sarajevo građani/ke ove općine birali/e su između dva kandidata: Irfana Čengića (SDP BiH) i Dženana Selimbegovića (SDA).

Prema preliminarnim, nezvaničnim i nekompletnim rezultatima, koje je Centralna izborna komisija BiH objavila 29.10.2023. u 21.33 sati, Irfan Čengić (SDP BiH) osvojio je 6.707 glasova (62,89%), dok je Dženan Selimbegović (SDA) osvojio 3.958 glasova (37,11%).

U periodu od 12 godina, koji je naveo Zahiragić, lokalni izbori održani su 2012, 2016. i 2020. godine. U obzir smo uzeli i rezultate Lokalnih izbora 2008. godine, s obzirom na činjenicu da je Ibrahim Hadžibajrić tada prvi put pobijedio u utrci za načelnika ispred SDA.

Hadžibajrić je 2008. godine dobio 5.640 glasova, odnosno 40,19% od ukupnog broja glasova. Također, Stranka demokratske akcije tada je osvojila i najveći broj glasova za Općinsko vijeće Stari Grad (4.097, odnosno 29,92%).

Na Lokalnim izborima 2012. godine kandidat SDA za načelnika Općine Stari Grad Abdulah Skaka osvojio je 3.527 glasova, odnosno 19,39% glasova, što je, i u broju glasova i u procentima, slabiji rezultat od onog koji je ostvario Selimbegović. Međutim, potrebno je uzeti u obzir činjenicu da je, pored Skake, 2012. godine bilo još deset kandidata i kandidatkinja za načelnika/cu Općine Stari Grad Sarajevo. Na ovim izborima pobjedu je ponovo odnio Ibrahim Hadžibajrić, ali ovoga puta kao kandidat Saveza za bolju budućnost (SBB), dok se Skaka našao na drugom mjestu. SBB je osvojio i najveći broj glasova za Općinsko vijeće (4.117 glasova, odnosno 23,24%), dok je SDA bila druga po broju osvojenih glasova (3.600 glasova, odnosno 20,32%).

Na narednim lokalnim izborima, 2016. godine, zajednički kandidat SDA i SBB-a Suad Handanagić osvojio je 5.326 glasova (29,25%). Pored Handanagića, kandidati za načelnika Općine Stari Grad bili su još Ibrahim Hadžibajrić, koji je pobijedio u utrci za načelnika kao nezavisni kandidat, te Tarik Jažić i Halid Solaković. S druge strane, Stranka demokratske akcije osvojila je najveći broj glasova za Općinsko vijeće Stari Grad (4.058 glasova, odnosno 22,55%), dok se na drugom mjestu po broju osvojenih glasova našla Prva nezavisna lista Stari Grad s 2.777 glasova (15,43%).

Na Lokalnim izborima 2020. godine kandidat SDA za načelnika Općine Stari Grad Jusuf Pušina osvojio je 4.923 glasa, odnosno 27,52% glasova, te se našao na drugom mjestu u utrci za načelnika. Na posljednjim redovnim lokalnim izborima pobjedu je odnio Ibrahim Hadžibajrić kao kandidat ispred koalicije “Četvorka za Stari Grad” (NiP-NS-SDP-NBL). Pored Hadžibajrića i Pušine, na Lokalnim izborima 2020. godine kandidati/kinje su bili još Nejra Sarajlić i Ahmed Handžić. Kada je riječ o glasovima za Općinsko vijeće, SDA se našla na drugom mjestu po broju osvojenih glasova (3.572 glasa, odnosno 20,29%), dok je nešto više glasova dobila Nezavisna bosanskohercegovačka lista (3.599 glasova, odnosno 20,45%), partija na čijem je čelu bio Hadžibajrić.

Uzimajući u obzir glasove koje je Stranka demokratske akcije dobila za Općinsko vijeće Stari Grad, može se zaključiti da je ova partija imala dobar rezultat. Također, nakon prelaska Ibrahima Hadžibajrića u SBB, ova je partija osvojila veći broj glasova od SDA za Općinsko vijeće. Na pretposljednjim redovnim lokalnim izborima, kada je Hadžibajrić pobijedio kao nezavisni kandidat, SDA je ponovo bila u vrhu kada je riječ o glasovima za Općinsko vijeće, dok je na posljednjim lokalnim izborima SDA osvojila nešto manje glasova od NBL-a. S obzirom na činjenicu da je Irfan Čengić (SDP BiH) odnio pobjedu u utrci za načelnika na prijevremenim izborima 2023, bit će zanimljivo vidjeti da li će na narednim redovnim Lokalnim izborima 2024. Irfan Čengić “povući” glasove i za SDP, ukoliko građani/ke odluče da mu još jednom daju povjerenje i ukoliko se ponovo kandiduje na ovu funkciju.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!