Neistina

Helez neistinito o iznosu pomoći EU i povećanju plata pripadnicima OS BiH

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez, gostujući u programu RTV USK, govorio je o svom dosadašnjem radu na čelu ovog ministarstva, stanju unutar Oružanih snaga BiH, evropskim i NATO integracijama Bosne i Hercegovine. Tim povodom, Helez je iznio neistinitu tvrdnju vezano za iznos budžeta Federacije BiH, te ponovio neistinu u vezi sa povećanjem plata pripadnicima OS BiH.

Screenshot: RTV USK

Istaknuvši da je prioritet Bosne i Hercegovine na političkom planu “otvaranje pregovora” sa EU, Helez je ustvrdio da paket pomoć Evropske unije Zapadnom Balkanu od šest milijardi eura iznosi kao četiri budžeta Federacije BiH.

Šest milijardi eura je odvojeno za Balkan Zapadni. To je 18 miliona stanovnika, zavisi od nas koji će dio kolača nama pripasti. Pazite, ogromna je to cifra, pazite 12 milijardi maraka, to je kao četiri budžeta recimo entiteta Federacije, četiri godine.

Zukan Helez, 24.10.2023.

Evropska unija planira pomoći zemljama zapadnog Balkana u provođenju reformi potrebnih za integraciju ulaganjem u iznosu od šest milijardi eura.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen predstavila je nove detalje o Planu rasta Evropske unije za Zapadni Balkan na samitu Berlinskog procesa koji je održan u Tirani krajem oktobra 2023. godine. Plan će uključivati dvije milijarde eura bespovratnih sredstava i četiri milijarde eura zajmova, ali sredstva će se osloboditi nakon provedbe reformi.

Budžet Federacije za 2023. godinu iznosi 6,7 milijardi KM i veći je za za 1,1 milijardu KM od prošlogodišnjeg budžeta, koji je iznosio 5,5 milijardi KM. Budžet Federacije BiH za 2021. godinu iznosio je 5,4 milijarde KM dok je budžet Federacije BiH za 2020. godinu iznosio 4,9 milijardi KM.

Kada saberemo iznose posljednja četiri budžeta Federacije BiH dobićemo iznos od 22,5 milijardi KM, što je skoro dvostruko više od 12 milijardi KM, koliko iznosi paket pomoći Evropske unije za Zapadni Balkan.

Povećanje plata pripadnicima OS BiH

Ovom prilikom, Helez je ponovio i neistinitu tvrdnju da su plate pripadnika Oružanih snaga BiH povećane za 28%.

Što se tiče Oružanih snaga, ovo malo više od pola godine kako sam došao, nastojao sam da uradim puno toga. Recimo, primanja vojnika su povećana za 28%.

Zukan Helez, 24.10.2023.

Na Istinomjeru smo već ranije neistinitom ocijenili izjavu ministra Heleza da je upravo on povećao plate pripadnicima Oružanih snaga BiH i Ministarstva odbrane “za 30%”.

Na sjednici održanoj 15.3.2023. godine, Vijeće ministara je donijelo Odluku o visini osnovice za obračun plate zaposlenim u institucijama BiH za 2023. godinu u iznosu 600 KM i Odluku o visini regresa za godišnji odmor u institucijama BiH za 2023. u iznosu 450 KM. Odlukom o visini osnovice za obračun plate osnovica je povećana u odnosu na 2022. godinu kada je iznosila 535 KM. Ovom odlukom Vijeća ministara, došlo je do povećanja plata zaposlenih u institucijama BiH za 12,15%.

Tokom mandata 2018-2022, Parlamentarna skupština BiH je usvojila Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, kojim je došlo do povećanja koeficijenta za vojna lica za 0,20. Ovim izmjenama, tokom kojih Zukan Helez nije obnašao funkciju Ministra odbrane BiH, primanja vojnim licima povećana su između 20% i 31%, ovisno o činu.

Uzimajući u obzir da zbir budžeta Federacije BiH u četiri godine iznosi više od 12 milijardi KM, te da plate pripadnicima Oružanih snaga i Ministarstva odbrane tokom mandata Zukana Heleza u Ministarstvu odbrane BiH nisu povećane za 28%, Istinomjer navedene tvrdnje ocjenjuje neistinitima.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!