Neistina

Komšić ne podnosi izvještaj u UN-u umjesto Christiana Schmidta

Delegat u Domu naroda državnog parlamenta Radovan Kovačević (SNSD) komentarisao je obraćanje predsjedavajućeg Predsjedništva BiH na sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda u New Yorku 2. novembra 2023. godine. Tom prilikom, Kovačević je ustvrdio da “Komšić predaje izvještaj umjesto visokog predstavnika”.

Izvor: RTRS

Kovačević je u izjavi za medije rekao da OHR uvijek nastoji za sve probleme u Bosni i Hercegovini okriviti Republiku Srpsku, te je između ostalog, ustvrdio:

Činjenica da Željko Komšić predaje taj izvještaj umjesto visokog predstavnika nam pokazuje da visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini ne postoji.

Radovan Kovačević, 2.11.2023.

Kako se navodi na stranici za unaprjeđenje transparentnosti i učinkovitosti Vijeća sigurnosti UN-a Security Council Report, visoki predstavnik je izvještaj proslijedio članovima Vijeća 23.10.2023. godine, a članovi Vijeća su o izvještaju razgovarali na sjednici održanoj 2.11.2023. godine.

Visoki predstavnik Christian Schmidt podnio je svoj redovni polugodišnji izvještaj generalnom sekretaru Ujedinjenih naroda, koji je obuhvatio događaje relevantne za provedbu Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH u periodu od 16.4. do 15.10.2023. godine.

U saopćenju se, između ostalog, navode koraci koji su poduzeti za unapređenje institucionalne funkcionalnosti Bosne i Hercegovine i napretka ka integraciji u EU

S druge strane, iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva Bosne i Hercegovine ranije je saopćeno da će se predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić obratiti na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a u New Yorku 2.11.2023. godine, koja je posvećena, između ostalog, izvještaju visokog predstavnika o situaciji u Bosni i Hercegovini i donošenju rezolucije o produženju mandata misije EUFOR Althea.

Tokom obraćanja na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a 2.11.2023. godine, Komšić je naveo da pojedini elementi u izvještaju visokog predstavnika Christiana Schmidta nedostaju ili su neprikladno predstavljeni. Dodao je da su pojedine odluke visokog predstavnika dobre i štite ustavni poredak, ali su ostale nedorečene, što je omogućilo porast političkih tenzija i dublje etničke podjele. Također, Komšić je iskazao i zabrinutost zbog lobiranje Vlade Republike Hrvatske kod visokog predstavnika za promjenu Ustava i Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

S obzirom na činjenicu da je izvještaj Christiana Schmidta dostavljen prije sjednice prije sjednica članovima Vijeća sigurnosti, te budući da je Komšić na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a iskazao neslaganje s pojedinim dijelovima izvještaja Christiana Schmidta, Istinomjer tvrdnju Radovana Kovačevića “da Komšić podnosi izvještaj visokog predstavnika u UN-u” ocjenjuje neistinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!